Uutiset Valko-Venäjän demokratia

Ihmisoikeusaktivisti Ales Bialiatski vapautettiin vankilasta

Ales Bialiatski ehti istua poliittisesti motivoituneesta tuomiostaan kolme vuotta. 
Ales Bialiatski (vas.) Tunisian ulkomisteri Mouldi Khefin seurassa helmikuussa 2011.(Kuva: FIDH / cc 2.0)

Valko-Venäjä on yllättäen vapauttanut ihmisoikeusjärjestöjen kansainvälisen keskusliitto FIDH:n varapuheenjohtajan ja valkovenäläisen ihmisoikeusjärjestö Viasnan johtajan Ales Bialiatskin puolitoista vuotta etuajassa. Bialiatski päästettiin vapauteen lauantaina oltuaan vankilassa noin kolme vuotta.

Hänet oli on tuomittu neljän ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen ja sakkoihin väitetystä veronkierrosta.

Bialiatski on tullut tunnetuksi johtaessaan valkovenäläistä Viasna -ihmisoikeusjärjestöä, joka auttaa poliittisen painostuksen kohteeksi joutuneita.

"Vapautukseni oli mahdollista siksi, että te olette taistelleet puolestani niin Valko-Venäjällä sen ulkopuolella heti pidätyksestäni lähtien", Bialiatski sanoi Minskissä vapautumisensa jälkeen.

FIDH:n mukaan Bialiatski armahdettiin. Armahdusta on anottu hänelle kaksi kertaa aikaisemminkin, mutta edellisillä kerroilla vastaus on ollut kieltävä. Armahduksen epääminen johtui "lukuisista vankilan sääntöjen rikkomuksista".

Bialiatskin pidätys ja oikeudenkäynti vuoden 2011 lopulla herätti runsaasti kansainvälistä huomiota, sillä syytteiden katsottiin olevan poliittisesti motivoituneita. Myös Euroopan unioni oli vaatinut hänen välitöntä ja ehdotonta vapauttamistaan.

ihmisoikeudet Valko-Venäjä

Lue myös

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Valko-Venäjän vaalit kaukana reiluista

Etyjin mukaan Valko-Venäjän vaaleista puuttui muun muassa ilmaisun ja kokoontumisen vapaus.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.