”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Itä-Afrikasta. UNHCR:n ja HRW:n mukaan heitä on pidätetty, pahoinpidelty ja raiskattu.

Etiopialaismies esittelee pidätysasentoa

Jemeniin saapuu yhä siirtolaisia Afrikan sarvesta. Kuvassa 17-vuotias siirtolainen esitteli Etiopiassa vuonna 2016, miten ihmiskauppiaat sitoivat siirtolaisten kädet Jemenissä. Kuva: Mulugeta Ayene / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) ovat huolissaan Jemeniin saapuvien siirtolaisten, turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten kohtelusta. Järjestöjen tällä viikolla julkaisemien erillisten raporttien mukaan siirtolaisia on pidätetty mielivaltaisesti, pahoinpidelty, raiskattu ja palautettu väkivalloin merelle.

Jemenissä on sisällissodan vuoksi maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti yhä siirtolaisia Afrikan sarvesta Adeninlahden yli. UNHCR kertoo tavanneensa helmikuun jälkeen noin sata vasta saapunutta siirtolaista, jotka ovat joutuneet pidätetyiksi Jemeniin saavuttuaan. 

Heitä on muun muassa hakattu, raiskattu, pakotettu todistamaan teloituksia, jätetty ilman ruokaa ja pakotettu olemaan alasti. Heitä on myös kiristetty, ja salakuljettajat ovat vaatineet heistä lunnaita. Osa on karkotettu pakottamalla heidät takaisin veneisiin. Tammikuussa yli 50 somalialaista hukkui tämän seurauksena, UNHCR kertoo.

”Jätin maani etsiäkseni vapautta, mutta kun tulin Jemeniin, minut pidätettiin ja vapaus vietiin minulta”, kertoi yksi siirtolaisista UNHCR:lle.

Samantyyppisiä kertomuksia on kuullut myös HRW, joka on haastatellut Adenissa sijaitsevassa pidätyskeskuksessa olleita siirtolaisia. Keskuksessa on ollut satoja etiopialaisia, eritrealaisia ja somalialaisia. 

Entiset pidätetyt kertoivat, että heitä on muun muassa hakattu terästangoilla ja -kepeillä, ruoskittu, uhkailtu, potkittu ja hakattu. Ainakin kaksi oli ammuttu. Heihin on kohdistettu myös seksuaalista väkivaltaa. 

”Jemenin kriisi ei oikeuta tätä julmuutta ja brutaaliutta. Jemenin hallituksuta täen pitää lopettaa se ja asettaa syylliset vastuuseen”, sanoo HRW:n pakolaisoikeuksien johtaja Bill Frelick, pakolaisoikeuksien johtaja HRW:ssä tiedotteessa.

Jemenin mutkikkaan tilanteen takia vastuullisia on vaikea löytää. UNHCR:n mukaan osaa keskuksista kontrolloivat valtiolliset ja osaa ei-valtiolliset toimijat. Myös salakuljettajat kohdistavat väkivaltaa siirtolaisiin.

HRW:n raportissa käsiteltyä keskusta on ylläpitänyt Jemenin hallinto. Sisäministeriö kertoo jo siirtäneensä keskuksen komentajan pois tehtävistään. Siirtolaisten siirtämisessä on kuitenkin mukana myös Arabiemiirikuntien toimijoita. Maa on mukana Jemenin kapinallisia vastaan taistelemassa Saudi-Arabian johtamassa liittoumassa.

Myös Jemenin huthikapinalliset ovat ottaneet siirtolaisia kiinni ja pitäneet heitä kurjissa oloissa, järjestö kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia