Uutiset Ruokaturva

Eteläisessä Afrikassa pelätään uutta nälkäkautta

Monet eteläisen Afrikan maat ovat hädin tuskin selvinneet El Niñon aiheuttamasta kuivuudesta. Nyt uusi kuivuus ja tuhoisa armeijamato uhkaavat jälleen viljasatoja.
Kuivunutta viljaa, Mosambik
Kuivuus koettelee jälleen eteläistä Afrikkaa. Mosambikissa satoja menetettiin myös vuonna 2016. (Kuva: Aurélie Marrier d'Unienville / IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Pitkittynyt kuivuuskausi ja satoa tuhoava armeijamato uhkaavat miljoonien ihmisten ruokaturvaa eteläisessä Afrikassa, varoittaa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP).

Se siteeraa kansainvälisten ruokaturvatoimijoiden raporttia (pdf), jonka mukaan oikukkaat sateet, korkeat lämpötilat ja armeijamato vaikuttavat alueen ruokaturvaan seuraavien 12–15 kuukauden aikana.

Eniten tilanteesta kärsivät Botswana, Malawi, Mosambik, Zimbabwe, Madagaskar, Sambia ja Etelä-Afrikka.

Kuivuuskausi alkoi viime lokakuussa, ja se on aiheuttanut satojen kuihtumista sekä kurittanut laidunmaita. Vaikka lähikuukausina sateita tulisikin tavallista enemmän, iso osa tuhoista on peruuttamattomia, WFP sanoo. Maiden tilannetta vaikeuttaa se, että ne ovat viime vuosina kärsineet kuivuudesta muutenkin sääilmiö El Niñon takia.

”Kun otetaan huomioon, että alue on tuskin selvinnyt kolme vuotta kestäneestä El Niñoon liittyvästä kuivuudesta, tämä on erityisen julma isku. Mutta se osoittaa, miten tärkeää on puuttua nälän ja aliravitsemuksen perimmäisiin syihin ilmasto-olosuhteiden muuttuessa”, sanoo järjestön alueellinen neuvonantaja Brian Bogart tiedotteessa.

Vuosina 2014–2016 El Niñon aikana apua tarvitsevien määrä oli eteläisessä Afrikassa 40 miljoonaa, viime vuonna 26 miljoonaa. Nyt määrän pelätään jälleen nousevan.

Ruokaturva maatalousruoka Eteläinen Afrikka

Lue myös

Lapsi saa lisäravintoa Keniassa

Raportti: Akuutti nälkä kasvoi viime vuonna – loppua ei näy, ellei konflikteja saada kuriin

Konfliktit ja ilmastokatastrofit ovat suurin syy siihen, miksi akuutista ruokapulasta kärsivien määrä kasvoi viime vuonna, käy ilmi avustustoimijoiden raportista.
Kylämaisema Perun Andeilla. Kuvassa näkyy kirkko.

Leipä on tiukassa Perun Andeilla

Vuoristoalueiden maatalous vaatii kehittämistä, sillä alue on köyhää ja ihmiset kärsivät aliravitsemuksesta. Hallitus yllyttää erikoistumaan vientituotteisiin, mutta ilmastonmuutos tekee yhteen viljelykasviin keskittymisestä riskialtista.
Avustustyöntekijät purkavat laatikoita pakolaisleirillä Etelä-Sudanissa.

YK-järjestöt varoittavat: Nälkä pahenee konfliktimaissa

Nälkäisten määrä on viime vuosina kasvanut konfliktien takia, eikä lähitulevaisuus näytä helpommalta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.