Uutiset Ruokaturva

Eteläisessä Afrikassa pelätään uutta nälkäkautta

Monet eteläisen Afrikan maat ovat hädin tuskin selvinneet El Niñon aiheuttamasta kuivuudesta. Nyt uusi kuivuus ja tuhoisa armeijamato uhkaavat jälleen viljasatoja.
Kuivunutta viljaa, Mosambik
Kuivuus koettelee jälleen eteläistä Afrikkaa. Mosambikissa satoja menetettiin myös vuonna 2016. (Kuva: Aurélie Marrier d'Unienville / IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Pitkittynyt kuivuuskausi ja satoa tuhoava armeijamato uhkaavat miljoonien ihmisten ruokaturvaa eteläisessä Afrikassa, varoittaa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP).

Se siteeraa kansainvälisten ruokaturvatoimijoiden raporttia (pdf), jonka mukaan oikukkaat sateet, korkeat lämpötilat ja armeijamato vaikuttavat alueen ruokaturvaan seuraavien 12–15 kuukauden aikana.

Eniten tilanteesta kärsivät Botswana, Malawi, Mosambik, Zimbabwe, Madagaskar, Sambia ja Etelä-Afrikka.

Kuivuuskausi alkoi viime lokakuussa, ja se on aiheuttanut satojen kuihtumista sekä kurittanut laidunmaita. Vaikka lähikuukausina sateita tulisikin tavallista enemmän, iso osa tuhoista on peruuttamattomia, WFP sanoo. Maiden tilannetta vaikeuttaa se, että ne ovat viime vuosina kärsineet kuivuudesta muutenkin sääilmiö El Niñon takia.

”Kun otetaan huomioon, että alue on tuskin selvinnyt kolme vuotta kestäneestä El Niñoon liittyvästä kuivuudesta, tämä on erityisen julma isku. Mutta se osoittaa, miten tärkeää on puuttua nälän ja aliravitsemuksen perimmäisiin syihin ilmasto-olosuhteiden muuttuessa”, sanoo järjestön alueellinen neuvonantaja Brian Bogart tiedotteessa.

Vuosina 2014–2016 El Niñon aikana apua tarvitsevien määrä oli eteläisessä Afrikassa 40 miljoonaa, viime vuonna 26 miljoonaa. Nyt määrän pelätään jälleen nousevan.

Ruokaturva maatalousruoka Eteläinen Afrikka

Lue myös

Perulaisia naisviljelijöitä

Perun naisviljelijät taistelevat roskaruokaa vastaan

Pohjois-Perun naisviljelijät kiertävät antamassa ravitsemusvalistusta ja valmistavat koululaisille muun muassa terveellisiä lounasrasioita. Niillä halutaan korvata kioskien myymät epäterveelliset välipalat.
Lehmä

Kenian maaseudulla torjutaan ruokaa pilaavaa homemyrkkyä

Maissin huonot varastointimenetelmät johtavat helposti syöpää aiheuttavan aflatoksiinin syntyyn. Nyt vaaran voi havaita pikatestillä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Robotti mielenosoituksessa

Tekoälyn asiantuntija Noel Sharkey tutustui tappajarobotteihin ja ryhtyi niitä vastustavaksi kansalaisaktivistiksi – ”asevarustelukilpa on alkamassa”

Suomessa vierailleen professori Noel Sharkeyn mukaan robottiaseilta puuttuu tärkeä ominaisuus: ne eivät pysty erottelemaan siviiliä sotilaista. Hän lobbaa nyt sen puolesta, että muun muassa Suomi ryhtyisi vastustamaan robottiaseita.
Mielenosoittajia panssarivaunun ympärillä

Egyptin johto kurittaa niin oppositiota kuin jalkapallofanejakin – ”tässä ei ole enää mitään järkeä”

Egyptin johto käy yhä kovemmin ottein vastustajinaan pitämiensä ihmisten kimppuun. Toukokuussa pidätykset vain yltyivät. ”He haluavat rangaista jokaista, joka oli mukana vallankumouksessa”, sanoo naisaktivisti ja ihmisoikeuspuolustaja Azza Soliman.
Metsää ja suota

Suomessa aloitetaan historiallisen suuri soiden ja metsien ennallistamisohjelma – tavoitteena torjua ilmastonmuutosta

Suomalainen osuuskunta Lumimuutos ryhtyy ennallistamaan luontoarvonsa menettäneitä soita ja metsiä. Tavoitteena on suojella luonnon monimuotoisuutta sekä torjua ilmastonmuutosta.
Pakolaisia

Tutkimus: Siviilit maksavat terrorismista kahteen kertaan

Norjan pakolaisneuvoston mukaan siviilit kärsivät terroristien hyökkäyksistä mutta myös terrorismin vastaisista toimista, sillä avustusjärjestöt joutuvat sen vuoksi rajoittamaan toimintaansa.