Etelä-Sudan vaikeuksissa kasvavan pakolaismäärän takia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Sudan vaikeuksissa kasvavan pakolaismäärän takia

Tuhannet pakenevat Sudanin väkivaltaisuuksia  Etelä-Sudaniin.

Noin 175 000 ihmistä on paennut Sudanista konfliktin ja sitä seuranneen ruuan puutteen vuoksi Etelä-Sudaniin, arvioi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Tuhansia ihmisiä on paennut myös Etiopiaan.

Pakolaiset tulevat pääosin Etelä-Kordofanin ja Sinisen Niilin osavaltioista, joita hallitsee kapinallisryhmä, Sudanin kansan vapautusarmeija SPLM-North. Avustustyöntekijät eivät pääse alueille.

Etelä-Sudan taas ei pysty vastaamaan suureen pakolaismäärään. Pakolaiset tulevat alueille, joissa on jo puutetta juomavedestä sekä heikko infrastruktuuri ja terveyspalvelut. Etelä-Sudaniin paenneet ovat käytännössä kokonaan humanitaarisen avun varassa, avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja raportoi.

Järjestö pelkää, että sadekausi heikentää pakolaisten asemaa entisestään. Ainakin yksi leiri tulvii jo.

"Pakolaisten tilanne Etelä-Sudanissa on tällä hetkellä yksi haastavimmista, joihin UNHCR yrittää vastata", UNHCR:n tiedottaja Adrian Edwards kertoo.

Levottomuudet sekä Etelä-Sudanin ja Sudanin sisällä että maiden välillä ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun Etelä-Sudan itsenäistyi Sudanista viime vuoden heinäkuussa. Sudanin hallitusta vastaan kapinoiva SPLM-North taisteli alun perin Etelä-Sudanin itsenäisyyden puolesta, mutta itsenäistymisen jälkeen sen taistelijat jäivät pohjoisen puolelle.

Sudan on syyttänyt Etelä-Sudanin tukevan kapinallisia, ja kansainvälisen pienasetutkimuksen mukaan yhteyksiä onkin. Sudanilaisasiantuntijoiden mukaan kapinan syynä on kuitenkin myös Etelä-Kordofanin kaltaisten alueiden laiminlyönti ja kehittymättömyys.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia