Etelä-Afrikassa kierrätys luo työpaikkoja ja kestävää kehitystä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Afrikassa kierrätys luo työpaikkoja ja kestävää kehitystä

Kierrätysosuuskunnat hyötyvät valtion pyrkimyksestä luoda vihreitä työpaikkoja.

Nokwanda Sotyantya istuu jätevuorien keskellä ja lajittelee kärsivällisesti kierrätyskelpoiset roskat omiin läjiinsä. Uraa uurtava toiminta on osoittautunut kannattavaksi Etelä-Afrikassa. Sotyantya kuuluu ensimmäisiin yrittäjiin, jotka hyötyvät valtion pyrkimyksestä luoda vihreitä työpaikkoja. Niitä on määrä syntyä 300 000 vuosikymmenessä.

Sotyantya, 48, asuu Imizamo Yethun slummissa Kapkaupungin liepeillä ja kuuluu paikalliseen kierrätysosuuskuntaan. Aiemmin työttömänä ollut nainen tienaa nyt kuukaudessa noin 190 euroa, joilla hän elättää itsensä ja neljä lastaan.

"Kun tietoisuus kierrätyksen eduista kasvaa, Hout Bayn kunnalliseen jätekeskukseen virtaa lisää tavaraa, mikä tietää tuloja minulle", hän uskoo.

Hout Bayn kierrätysosuuskuntaan kuuluu kuusi entistä työtöntä. Se käsittelee nyt 25 tonnia jätettä kuukaudessa, mutta määrä on kasvussa.

Yrityshautomo tukena

Osuuskunnan auttoi vauhtiin Thrive-yrityshautomo.

"Haluamme luoda työpaikkoja, jotka vähentävät jätettä, suosivat uusiutuvaa energiaa, suojelevat luonnon monimuotoisuutta, supistavat energian ja veden kysyntää ja edistävät lähiruoan suosiota", Thriven toimitusjohtaja Iming Lin listaa.

Kesäkuussa 2011 perustettu Thrive sai jo samana vuonna YK:n ympäristöohjelman Unepin palkinnon, joka jaetaan vuosittain 35 vihreälle yritykselle Afrikassa.

"Sosiaalisten yritysten rooli kasvaa. Haluamme kehittää riippumattomia, kestäviä liiketoimintamalleja. Niiden tulee yhdistää talous ja ympäristö ja olla toteutettavissa eri puolilla maata", Lin sanoo. Hän kiittelee hallituksen myönteistä suhtautumista toimintaan.

Kierrätystä pyörillä

Thriven tukemiin yrityshankkeisiin kuuluu myös polkupyöriä käyttävä TrashBack. Sen pyöräilevät työntekijät keräävät jätettä yrityksistä ja asuinalueilta, joita kunnallinen jätehuolto ei palvele.

Jo kahdeksan asiakasta - tai 4 800 kiloa jätettä – synnyttää yhden kokoaikaisen työpaikan, Lin laskee.

"Haluamme osoittaa, kuinka kaikki liittyy yhteen: jäte, vesi, ruoka, työpaikat ja paremmat elinehdot. Meillä ei ole varaa jäädä ilman vihreää taloutta", hän vakuuttaa.

Ei enää piiperrystä

"Puhe vihreydestä ei ole enää söpöä piiperrystä. Taustalla on kovia taloudellisia faktoja", YK:n ympäristöohjelman Unepin tiedottaja Nick Nuttal sanoo.

Vihreä talous ei Nuttalin mukaan ole pelkkä mahdollisuus, vaan välttämättömyys. "Meitä on nyt maailmassa seitsemän miljardia ja vuonna 2050 yli yhdeksän miljardia. Jos emme muuta kulutustapojamme ja ota huomioon ympäristön asettamia rajoja, päädymme vaikeuksiin", hän jatkaa.

"Mutta vihreä talous on myös mahdollisuuksien maailma. On yhä enemmän esimerkkejä pienistä yrityksistä, jotka ratkovat suuria ongelmia ja luovat uusia elinkeinoja", Nuttal muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia