Uutiset

Ennuste: Nälkäisten määrä romahtaa seuraavien 10 vuoden aikana

Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan vuonna 2026 epävarmasta ruokaturvasta kärsii enää ehkä vain 6 prosenttia tutkittujen 76 maan väestöstä.
(Kuva: Stephen Morrison / Department of Foreign Affairs and Trade / CC BY 2.0)

Sekä nälkäisten suhteellinen että absoluuttinen määrä putoaa reippaasti seuraavien kymmenen vuoden aikana, arvioi Yhdysvaltain maatalousministeriö USDA tuoreessa ennusteessaan.

Ministeriön mukaan vuonna 2026 enää kuusi prosenttia 76 tutkitun kehitysmaan väestöstä kärsii ruokaturvattomuudesta, eli käytännössä siitä, ettei ruokaa ole tarpeeksi. Tällä hetkellä osuuden uskotaan olevan noin 17 prosenttia. Nälkäisten absoluuttinen määrä puolestaan tulee putoamaan maissa 251 miljoonaan, ministeriö ennustaa.

Tutkittujen maiden väestö edustaa noin 81:tä prosenttia kehitysmaiden väestöstä Kiinaa lukuun ottamatta.

Ennuste perustuu malliin, jossa huomioidaan muun muassa viljan hinnan vaihtelu. Kyseessä on kuitenkin vasta ennuste, tutkijat muistuttavat.

"Kenelläkään ei ole kristallipalloa. Malli perustuu aina oletuksiin ja tietoon, jota sillä hetkellä on saatavilla", sanoo tutkijaryhmän jäsen Birgit Meade uutissivusto Humanospheren haastattelussa.

Eniten ruokaturvan ennustetaan paranevan Aasiassa, jossa vain 2,4 prosenttia väestöstä kärsii vuonna 2026 ruokapulasta. Tilanne on hyvä myös Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla lukuun ottamatta Haitia, jossa parannukset tulevat olemaan vaatimattomia. Myös Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tilanne paranee, mutta hitaammin verrattuna muihin alueisiin. Sielläkin ruokaturvattomuuden uskotaan kuitenkin laskevan 15 prosenttiin.

Tällä hetkellä maailmassa on YK:n arvioiden mukaan noin 795 miljoonaa nälkäistä.

Ruokaturva kehitysruoka

Lue myös

Käsi, jolla siemeniä
Latinalaisessa Amerikassa nälkäisten määrä on kasvanut.
(Kuva:
Ben White
/
CAFOD Photo Library
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Nälkä ja ylipaino piinaavat Latinalaista Amerikkaa

Nälkäisten määrä on kasvanut Latinalaisessa Amerikassa, mutta samalla ruokatrendien muutokset ovat kääntäneet myös ylipainon kasvuun, kertoo YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö.
Ihmisiä Dadaabin pakolaisleirillä Somaliassa
Dadaabia on pidetty maailman suurimpana pakolaisleirinä.
(Kuva:
Anouk Delafortrie
/
EU Commission DG ECHO
/
CC BY-ND 2.0
)

Maailman ruokaohjelma leikkaa pakolaisten ruoka-annoksia Keniassa

WFP tukee Keniassa 420 000:ta pakolaista. Rahapulan takia heille joudutaan antamaan vähemmän ruokaa kuin aiemmin.
Ruoka-apua jonottavia ihmisiä Etiopiassa
Ruoka-avun jonottajia Etiopiassa hallituksen ruokkimiskeskuksessa maan somalialueella toukokuussa 2017. Etiopia on kärsinyt viime aikoina vaikeasta kuivuudesta.
(Kuva:
Ayene
/
UNICEF Ethiopia
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Pääuutiset

Katunäkymä Accrasta Ghanasta
Yrityksillä on yhä tärkeämpi rooli kehityspolitiikassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asiasta pitäisi keskustella lisää. Kuva Ghanan pääkaupungista Accrasta.(Kuva: lucianf / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yrityksistä havitellaan kehitysmaiden ongelmien ratkaisijoita – tuoreen tutkimuksen mukaan siihen on vielä pitkä matka

Suomessa on usutettu viime vuosina yrityksiä kehitysyhteistyön pariin, mutta tutkimustieto ilmiöstä on puuttunut. Suomalaistutkimus paljastaa, että yritysten käsitys omasta roolistaan on kaukana köyhyyden vähentämisestä.
Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Moni miespuolinen syyrialaispakolainen on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Kuva Jordanian Zaatarin pakolaisleiriltä, jossa osa haastatteluista tehtiin.(Kuva: niawag / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

”Se on normaalia” – Syyrian kriisissä moni mies on seksuaalisen väkivallan uhri

Konfliktitilanteissa yleisin seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuva ryhmä ovat naiset. Tuoreen selvityksen mukaan Syyrian kriisissä uhreja ovat myös miehet.
Jonottavien siirtolaisten jalkoja
EU pyrkii estämään siirtolaisten tulon Libyasta Eurooppaan. (Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Video Libyan orjahuutokaupasta herätti maailman – myös Suomessa aiotaan protestoida

Uutiskanava CNN paljasti, että Libyassa myydään siirtolaisia jopa vain muutaman sadan dollarin hinnalla. Nyt asialle vaativat loppua sekä YK että tavalliset kansalaiset.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet
Kreikassa opetetaan koodausta paikallisille ja pakolaistaustaisille nuorille.(Kuva: Andrew Writer / CC BY 2.0)

Pakolais- ja kreikkalaisnuorten koodausprojekti tuottaa tuloksia – ”aitoja kohtaamispaikkoja”

Kirkon Ulkomaanavun hankkeessa opetetaan it-taitoja kreikkalais- ja pakolaisnuorille. Hyvien tulosten vuoksi projektia laajennetaan.