Uutiset

Ennuste: Nälkäisten määrä romahtaa seuraavien 10 vuoden aikana

Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan vuonna 2026 epävarmasta ruokaturvasta kärsii enää ehkä vain 6 prosenttia tutkittujen 76 maan väestöstä.
(Kuva: Stephen Morrison / Department of Foreign Affairs and Trade / CC BY 2.0)

Sekä nälkäisten suhteellinen että absoluuttinen määrä putoaa reippaasti seuraavien kymmenen vuoden aikana, arvioi Yhdysvaltain maatalousministeriö USDA tuoreessa ennusteessaan.

Ministeriön mukaan vuonna 2026 enää kuusi prosenttia 76 tutkitun kehitysmaan väestöstä kärsii ruokaturvattomuudesta, eli käytännössä siitä, ettei ruokaa ole tarpeeksi. Tällä hetkellä osuuden uskotaan olevan noin 17 prosenttia. Nälkäisten absoluuttinen määrä puolestaan tulee putoamaan maissa 251 miljoonaan, ministeriö ennustaa.

Tutkittujen maiden väestö edustaa noin 81:tä prosenttia kehitysmaiden väestöstä Kiinaa lukuun ottamatta.

Ennuste perustuu malliin, jossa huomioidaan muun muassa viljan hinnan vaihtelu. Kyseessä on kuitenkin vasta ennuste, tutkijat muistuttavat.

"Kenelläkään ei ole kristallipalloa. Malli perustuu aina oletuksiin ja tietoon, jota sillä hetkellä on saatavilla", sanoo tutkijaryhmän jäsen Birgit Meade uutissivusto Humanospheren haastattelussa.

Eniten ruokaturvan ennustetaan paranevan Aasiassa, jossa vain 2,4 prosenttia väestöstä kärsii vuonna 2026 ruokapulasta. Tilanne on hyvä myös Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla lukuun ottamatta Haitia, jossa parannukset tulevat olemaan vaatimattomia. Myös Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tilanne paranee, mutta hitaammin verrattuna muihin alueisiin. Sielläkin ruokaturvattomuuden uskotaan kuitenkin laskevan 15 prosenttiin.

Tällä hetkellä maailmassa on YK:n arvioiden mukaan noin 795 miljoonaa nälkäistä.

Ruokaturva kehitysruoka

Lue myös

Nigerian Bornon osavaltion kuvernööri Kashim Shettima, Iita-tutkimuslaitoksen apulaispääjohtaja Kenton Dashiell ja Nigerian entinen presidentti Olusegun Obasanjo
Nigerian Bornon osavaltion kuvernööri Kashim Shettima (vas.) otti vastaan tutkimuslaitos Iitan lahjan. Iitaa edustivat apulaispääjohtaja Kenton Dashiell ja Nigerian entinen presidentti Olusegun Obasanjo.
(Kuva:
Ini Ekott
/
IPS
)

Siemenillä Boko Haramia vastaan

Väkivallasta kärsivä Bornon osavaltio sai lahjoituksena 35 930 kiloa viljakasvien siemeniä turvaamaan uutta satokautta.
Osiin Etelä-Sudania julistettiin helmikuussa nälänhätä. Ruuanjakoa Nyalin kaupungissa maaliskuussa 2017. (Kuva: Lauren Harnett/Oxfam / CC BY-NC-ND 2.0)

YK varoittaa taas nälänhädästä – vasta viidennes tarvitusta avusta koossa

YK:n jäsenmaat ovat vastanneet pääsihteeri António Guterresin helmikuiseen avunpyyntöön, mutta siitä huolimatta neljässä maassa ihmiset liukuvat yhä syvemmälle kriisiin, varoittaa YK.
(Kuva: Daniella Van Leggelo-Padilla / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Pääuutiset

Zaatarin pakolaisleirin telttoja ja ihmisiä
UNHCR:n mukaan noin 1,2 miljoonaa pakolaista tarvitsee uudelleensijoituspaikan. Kuva Syyrian pakolaisia majoittavalta Zaatarin pakolaisleiriltä Jordaniasta.(Kuva: World Bank Photo Collection / CC BY-NC-ND 2.0)

Pakolaiskiintiötä halutaan nostaa – ”hallitus todistaisi arvojensa muuttuneen”

Suomen pakolaiskiintiö on pysynyt samana lähes koko 2000-luvun. Maailman pakolaispäivän paneelissa toivottiin, että kiintiötä voitaisiin nyt, kun turvapaikanhakijoiden määrä on hallinnassa ja perussuomalaiset ulkona hallituksesta.
Valkoisia puuvillankukkia pellolla
Uzbekistan on maailman viidenneksi suurin puuvillantuottaja.(Kuva: David Stanley / CC BY 2.0)

Järjestöt: Maailmanpankin hankkeet yhteydessä pakkotyövoimaan Uzbekistanissa

Ihmisoikeusjärjestöjen selvityksen mukaan Uzbekistanin puuvillapelloilla hyödynnetään järjestelmällisesti pakko- ja lapsityövoimaa. Maailmanpankki tukee maassa maataloushankkeita, joista ainakin yhdessä on käytetty lapsityövoimaa.
Öljynporausalus ja kajakkeja
Arktista öljynporausta vastaan protestoitiin Yhdysvalloissa vuonna 2015.(Kuva: Backbone Campaign / CC BY 2.0)

Tutkimus: Pankit vähentäneet fossiilisten polttoaineiden rahoittamista

Ympäristöjärjestöjen selvityksen mukaan maailman suurimmat pankit ovat vähentäneet yli viidenneksellä kaikkein vahingollisimpien fossiilisten polttoaineiden rahoittamista. Edistys on ollut kuitenkin liian hidasta ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.
Klovneja rivissä
Vitsikkyys ei pyyhi pois sanottua eikä voi vaatia, että vitsi ymmärretään vain ja ainoastaan vitsinkertojan määrittämällä tavalla, kirjoittaa Marianna Keisalo.(Kuva: Bernard Spragg. NZ / CC0 1.0)

Se olikin vain pilaa – mutta missä menee raja?

Huumori on usein oiva tapa kuvata maailman ja olemassaolon monimutkaisuutta, mutta se ei poista sananvastuuta. Vitseissä on voimaa, ja puhujan on kyettävä seisomaan vitsinsä takana, kirjoittaa Marianna Keisalo.