Ennätysmäärä toimittajia on vangittu tänä vuonna – ”Presidentti Trumpin perintö”, sanoo lehdistönvapausjärjestö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ennätysmäärä toimittajia on vangittu tänä vuonna – ”Presidentti Trumpin perintö”, sanoo lehdistönvapausjärjestö

Trumpin kova retoriikka lehdistöä kohtaan on antanut myös muiden maiden autoritaarisille johtajille mahdollisuuden käydä toimittajiensa kimppuun, sanoo lehdistönvapausjärjestö CPJ. Tänä vuonna esimerkiksi mielenosoituksista uutisoiminen on ollut toimittajille erityisen vaarallista.

Sanomalehtiä pinossa

Vangittuja toimittajia on tänä vuonna viidettä vuotta peräkkäin vähintään 250. Kuva: Sarah-Rose / Flickr.com / CC BY-SA 2.0.

Maailmassa oli joulukuun alussa ainakin 274 vangittua toimittajaa. Määrä on suurin sen jälkeen, kun tietoja alettiin tilastoida 1990-luvun alussa, kertoo yhdysvaltalainen lehdistönvapausjärjestö Committee to Protect Journalists (CPJ).

Taustalla ovat muun muassa viranomaisten yritykset hallita koronaviruspandemiasta kertovia uutisia ja mielenosoitusuutisointia.

CPJ kohdistaa tuoreessa raportissaan suoraa kritiikkiä myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpiin, jonka kova retoriikka lehdistöä kohtaan on antanut myös muiden maiden autoritaarisille johtajille mahdollisuuden käydä toimittajiensa kimppuun.

Tänä vuonna 34 toimittajaa on vangittu ”valeuutisten” takia.

”Ennätysmäärä vangittuja toimittajia ympäri maailman on presidentti Trumpin lehdistönvapauden perintö”, toteaa CPJ:n toiminnanjohtaja Joel Simon tiedotteessa.

Yhdysvalloissa toimittajia ei ole vangittuna, mutta ennennäkemättömät 110 on tänä vuonna pidätetty, monet heidän uutisoidessaan poliisiväkivaltaa vastustavista mielenosoituksista. 12 on saanut syytteen.

Pahimpia toimittajien vangitsiojita ovat Kiina, Turkki, Egypti ja Saudi-Arabia. Esimerkiksi monet Kiinan vangituista toimittajista istuvat pitkiä tuomioita, eikä heidän syytteitään ole välttämättä julkistettu.

Raportin mukaan monen pidätyksen ja vangitsemisen taustalla ovat mielenosoitukset ja poliittiset jännitteet. Merkittävää kasvua on nähty etenkin Etiopiassa ja Valko-Venäjällä. Etiopian Tigrayssa on meneillään aseellinen konflikti, Valko-Venäjällä taas on pidätetty toimittajia, jotka ovat raportoineet presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastustaneista mielenosoituksista.

Korona-aikana toimittajien vangitseminen on myös hengenvaarallista, CPJ muistuttaa. Ainakin kaksi toimittajaa on kuollut koronaan vankilassa ollessaan.

Myös Toimittajat ilman rajoja -järjestö varoitti aiemmin tänä vuonna, että koronaviruspandemia on pahentanut lehdistönvapauden kriisiä.

CPJ:n tilastot eivät kata koko vuoden aikana vangittuja ja vapautettuja toimittajia vaan kertovat tilanteen vain tiettynä päivänä, 1. joulukuuta. Järjestö kertoo auttaneensa vapauttamaan ainakin 75 toimittajaa tänä vuonna.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia