Bonnin ilmastoneuvotteluista laiha tulos | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bonnin ilmastoneuvotteluista laiha tulos

Hallitukset olivat kuin kotiläksyjään vältteleviä koululaisia, sanoo Christian Aid -järjestö.

Kesäkuun alussa alkaneet, eilen torstaina päättyneet Bonnin ilmastoneuvottelut eivät saaneet aikaan merkittäviä edistysaskeleita kansainvälisen ilmastosopimuksen pohjustamisessa. Neuvotteluissa oli määrä muokata pitkäksi paisunutta sopimustekstiä tiiviimmäksi sekä saada aikaan ensimmäinen luonnos sopimusta täydentäviksi osapuolikokouksen päätöksiksi, mutta tavoitteet jäivät saavuttamatta.

"Olemme hyvin pettyneitä etenemisvauhtiin, kuten suurin osa muistakin valtuuskunnista täällä. Tulokset jäivät täällä liian laihoiksi. EU vaati kokouksen aikana tehokkaampia työtapoja, mutta niitä vastustettiin", kertoo Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka ympäristöministeriön tiedotteessa.

Viime hetken kompromissina neuvotteluiden puheenjohtajat saivat valtuudet laatia uuden pohjatekstin, joka hyväksytään heinäkuussa. Tämän pitäisi nopeuttaa prosessia, mutta se ei takaa, etteivätkö maat yrittäisi muuttaa sitä, kun se tulee saataville, huomauttaa brittilehti Guardian.

Ympäristöministeriön mukaan kokouksen valopilkkuja olivat sopu trooppisen metsäkadon pysäyttämisestä ja metsien kestävään käyttöön tähtäävästä Redd+-mekanismista.

Monet järjestöt ovat kuitenkin pettyneitä. Muun muassa rikkaiden maiden köyhille lupaamasta ilmastorahoituksesta ei ole saatu sovittua.

"Ilmastonmutuos on edessämme, ja jokainen lämpötilannousu aiheuttaa enemmän lämpöaaltoja, kuivuutta ja tulvia tappaen tuhansia ihmisiä. Jos kehittyneiden maiden hallitukset jatkavat hidastelua YK:n neuvotteluissa välittömän toiminnan sijasta, miljoonat ihmiset maksavat siitä hengellään", kritisoi kansainvälisen Maan ystävät -järjestön ilmasto-oikeudenmukaisuus- ja energiakoordinaattori Lucy Cadena.

Christian Aid -järjestön mukaan neuvottelijat tuhlailivat neuvotteluissa lähinnä aikaansa.

"Aikaa on käytetty liian paljon ei-tärkeiden yksityiskohtien kanssa näpertelyyn. Neuvottelijat ovat käyttäytyneet kuin koululaiset väritellen lukujärjestystään eivätkä ole ryhtyneet varsinaisten kotiläksyjen tekoon", sanoi Mohamed Adow, Christian Aidin ilmastonmuutosneuvonantaja keskiviikkona neuvotteluiden yhä takkuillessa.

Pariisin ilmastosopimuksen on määrä astua voimaan vuonna 2020.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia