Uutiset Etelä-Sudanin konflikti

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään
Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita viimeksi helmikuussa. Aseellisten ryhmien riveissä on yhä tuhansia lapsia. (Kuva: Isaac Billy / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0)

Aseelliset ryhmät ovat vapauttaneet riveistään 207 lasta Etelä-Sudanissa. Vapautukset tapahtuivat eilen Länsi-Equatorian osavaltiossa ja olivat osa YK:n lastenjärjestön Unicefin välittämää vapautusprosessia, jossa on tarkoitus vapauttaa yhteensä lähes tuhat lasta. 

Vapautetut lapset osallistuivat seremoniaan, jonka aikana heidät riisuttiin aseista ja he saivat siviilivaatteet. He pääsevät lääkäriin, saavat psykososiaalista tukea ja koulutusta.

Lapset taistelivat SSNLM- ja SPLA-IO-ryhmien riveissä osana Etelä-Sudanin sisällissotaa, joka alkoi joulukuussa 2013, kun presidentti Salva Kiir ja varapresidentti Riek Machar riitaantuivat. SSLNM allekirjoitti rauhansopimuksen hallituksen kanssa jo huhtikuussa 2016, mutta kesällä 2016 uudelleen alkaneet taistelut lykkäsivät vapautusprosessia.

Vapautuksesta on neuvoteltu kansallisen aseistariisuntakomission, Unicefin ja YK:n rauhanturvaoperaatio Unmissin johdolla. Kyseessä oli toinen vapautuskierros; ensimmäiset 300 lasta vapautettiin helmikuussa.

”Unicef, Unmiss ja hallituksen kumppanit ovat neuvotelleet väsymättä konfliktin osapuolten kanssa lasten vapauttamiseksi. Työ ei kuitenkaan lopu tähän. Uudelleenintegrointiprosessi on herkkä, ja meidän on nyt varmistettava, että lapsilla on kaikki tuki, jota he tarvitsevat menestyäkseen elämässään”, sanoo Unicefin Etelä-Sudanin edustaja Mahimbo Mdoe tiedotteessa.

Unicefin mukaan aseellisten ryhmien riveissä on Etelä-Sudanissa yhä noin 19 000 lasta. Vaikka lapsisotilaista on luvattu virallisesti luopua, esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin aiemmin tänä vuonna julkaiseman raportin mukaan sekä maan asevoimat että oppositiojoukot värväävät edelleen lapsia riveihinsä. 

Etelä-Sudanin konfliktiLasten oikeudet lapsetaseet & armeijakonflikti Etelä-Sudan Suomen UNICEF

Lue myös

Naispoliiseja Syyriassa

Suomalaiset naispoliisit vievät osaamistaan Etelä-Sudaniin

70 prosenttia eteläsudanilaisista naisista on kokenut seksuaalista väkivaltaa, mutta maassa ei ole lainkaan turvataloja. Suomalainen poliisi Nina Pelkonen on tehnyt maassa työtä etenkin naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. ”Tiedän naispoliiseja, jotka vievät raiskauksen uhrit kotiinsa turvaan”, hän kertoo.
Ihmisjono kuokkia kädessä auringonlaskun aikaan

Etelä-Sudanissa ruuan hinta tappaa siinä missä aseetkin

Nälkä lamaannuttaa yhteiskunnan, kun ihmiset ajattelevat vain, mistä he saavat seuraavan ateriansa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.