Uutiset Lasten oikeudet

Satoja lapsisotilaita vapautettiin Etelä-Sudanissa – lasten värväys jatkuu silti

YK:n avustuksella vapautetuille lapsisotilaille tarjotaan ammattikoulutusta ja apua perheen löytämiseen. Aseellisten ryhmien riveissä on kuitenkin yhä tuhansia lapsisotilaita.
YK:n rauhanturvaajia
YK:n UNMISS-operaatio on auttanut vapauttamaan lapsisotilaita. Kuvassa UNMISSin sotilaita vuonna 2017. (Kuva: Daniel Dickinson / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0)

Aseistetut ryhmät ovat vapauttaneet Etelä-Sudanissa yli 300 lapsisotilasta, joista 87 tyttöjä.

Vapautus tapahtui eilen Yambiossa maan lounaisosissa, ja kyse oli ensimmäisestä vastaanvanlaisesta vapautuksesta yli vuoteen. 

Kyse on ohjelmasta, jossa on tarkoitus vapauttaa yhteensä yli 700 lasta, kertoo YK:n Etelä-Sudanin operaatio UNMISS. Se on johtanut vapautusprojektia, joka on kestänyt yli puoli vuotta. Sen rauhanturvaajat ovat muun muassa saattaneet uskonnollisia johtajia luomaan kontakteja osapuolten kanssa.

Aseet otettiin lapsilta virallisessa seremoniassa ja he saivat siviilivaatteet. He pääsevät lääkärintarkastukseen. Lapsia autetaan myös palaamaan perheidensä pariin ja he saavat tukea, jotta he eivät kokisi syrjintää. Heille tarjotaan myös ammattikoulutusta.

”Kaikkia lapsia ei ole värvätty pakolla. Monet liittyivät aseistettuihin ryhmiin, koska he kokivat, ettei heillä ole muutakaan vaihtoehtoa. Meidän tärkein tehtävämme on antaa heille ja muille eteläsudanilaisille lapsille tukea, jotta he voivat nähdä lupaavamman tulevaisuuden”, sanoi YK:n lastenjärjestön Unicefin Etelä-Sudanin ohjelmajohtaja Mahimbo Mdoe.

Etelä-Sudanissa arvioidaan olevan yhä noin 19 000 lapsisotilasta, jotka taistelevat joulukuussa 2013 alkaneen sisällissodan osapuolten joukoissa. Vaikka lapsisotilaista on luvattu virallisesti luopua, Etelä-Sudanin asejoukot sekä oppositiojoukot värväävät lapsia edelleen, kertoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch aiemmin tällä viikolla.

Lasten oikeudet lapsetkonflikti Etelä-Sudan

Lue myös

Tyttö istuu aasin vetämillä kärryillä

Gazan lapset kärsivät psyykkisistä traumoista

Painajaiset ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet Gazan palestiinalaislasten keskuudessa yltyvän väkivallan myötä, kertoo alueella avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto (NRC). 14-vuotias Reham Qudaih on kärsinyt painajaisista siitä asti, kun Israel hyökkäsi Gazaan vuonna 2014.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.