Satoja lapsisotilaita vapautettiin Etelä-Sudanissa – lasten värväys jatkuu silti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Satoja lapsisotilaita vapautettiin Etelä-Sudanissa – lasten värväys jatkuu silti

YK:n avustuksella vapautetuille lapsisotilaille tarjotaan ammattikoulutusta ja apua perheen löytämiseen. Aseellisten ryhmien riveissä on kuitenkin yhä tuhansia lapsisotilaita.

YK:n rauhanturvaajia

YK:n UNMISS-operaatio on auttanut vapauttamaan lapsisotilaita. Kuvassa UNMISSin sotilaita vuonna 2017. Kuva: Daniel Dickinson / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0.

Aseistetut ryhmät ovat vapauttaneet Etelä-Sudanissa yli 300 lapsisotilasta, joista 87 tyttöjä.

Vapautus tapahtui eilen Yambiossa maan lounaisosissa, ja kyse oli ensimmäisestä vastaanvanlaisesta vapautuksesta yli vuoteen. 

Kyse on ohjelmasta, jossa on tarkoitus vapauttaa yhteensä yli 700 lasta, kertoo YK:n Etelä-Sudanin operaatio UNMISS. Se on johtanut vapautusprojektia, joka on kestänyt yli puoli vuotta. Sen rauhanturvaajat ovat muun muassa saattaneet uskonnollisia johtajia luomaan kontakteja osapuolten kanssa.

Aseet otettiin lapsilta virallisessa seremoniassa ja he saivat siviilivaatteet. He pääsevät lääkärintarkastukseen. Lapsia autetaan myös palaamaan perheidensä pariin ja he saavat tukea, jotta he eivät kokisi syrjintää. Heille tarjotaan myös ammattikoulutusta.

”Kaikkia lapsia ei ole värvätty pakolla. Monet liittyivät aseistettuihin ryhmiin, koska he kokivat, ettei heillä ole muutakaan vaihtoehtoa. Meidän tärkein tehtävämme on antaa heille ja muille eteläsudanilaisille lapsille tukea, jotta he voivat nähdä lupaavamman tulevaisuuden”, sanoi YK:n lastenjärjestön Unicefin Etelä-Sudanin ohjelmajohtaja Mahimbo Mdoe.

Etelä-Sudanissa arvioidaan olevan yhä noin 19 000 lapsisotilasta, jotka taistelevat joulukuussa 2013 alkaneen sisällissodan osapuolten joukoissa. Vaikka lapsisotilaista on luvattu virallisesti luopua, Etelä-Sudanin asejoukot sekä oppositiojoukot värväävät lapsia edelleen, kertoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch aiemmin tällä viikolla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia