Uutiset Lasten oikeudet

Satoja lapsisotilaita vapautettiin Etelä-Sudanissa – lasten värväys jatkuu silti

YK:n avustuksella vapautetuille lapsisotilaille tarjotaan ammattikoulutusta ja apua perheen löytämiseen. Aseellisten ryhmien riveissä on kuitenkin yhä tuhansia lapsisotilaita.
YK:n rauhanturvaajia
YK:n UNMISS-operaatio on auttanut vapauttamaan lapsisotilaita. Kuvassa UNMISSin sotilaita vuonna 2017. (Kuva: Daniel Dickinson / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0 )

Aseistetut ryhmät ovat vapauttaneet Etelä-Sudanissa yli 300 lapsisotilasta, joista 87 tyttöjä.

Vapautus tapahtui eilen Yambiossa maan lounaisosissa, ja kyse oli ensimmäisestä vastaanvanlaisesta vapautuksesta yli vuoteen. 

Kyse on ohjelmasta, jossa on tarkoitus vapauttaa yhteensä yli 700 lasta, kertoo YK:n Etelä-Sudanin operaatio UNMISS. Se on johtanut vapautusprojektia, joka on kestänyt yli puoli vuotta. Sen rauhanturvaajat ovat muun muassa saattaneet uskonnollisia johtajia luomaan kontakteja osapuolten kanssa.

Aseet otettiin lapsilta virallisessa seremoniassa ja he saivat siviilivaatteet. He pääsevät lääkärintarkastukseen. Lapsia autetaan myös palaamaan perheidensä pariin ja he saavat tukea, jotta he eivät kokisi syrjintää. Heille tarjotaan myös ammattikoulutusta.

”Kaikkia lapsia ei ole värvätty pakolla. Monet liittyivät aseistettuihin ryhmiin, koska he kokivat, ettei heillä ole muutakaan vaihtoehtoa. Meidän tärkein tehtävämme on antaa heille ja muille eteläsudanilaisille lapsille tukea, jotta he voivat nähdä lupaavamman tulevaisuuden”, sanoi YK:n lastenjärjestön Unicefin Etelä-Sudanin ohjelmajohtaja Mahimbo Mdoe.

Etelä-Sudanissa arvioidaan olevan yhä noin 19 000 lapsisotilasta, jotka taistelevat joulukuussa 2013 alkaneen sisällissodan osapuolten joukoissa. Vaikka lapsisotilaista on luvattu virallisesti luopua, Etelä-Sudanin asejoukot sekä oppositiojoukot värväävät lapsia edelleen, kertoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch aiemmin tällä viikolla.

Lasten oikeudet lapsetkonflikti Etelä-Sudan

Lue myös

Nainen imettää vastasyntynyttä sairaalasängyllä
Unicef on huolissaan vastasyntyneiden kuolleisuudesta. Intialainen Sadhana synnytti terveen lapsen Karaulin sairaalassa.
(Kuva:
Poulomi Basu
/
CIFF
/
CC BY-NC 2.0
)
Tyttö lukemassa kirjaa
10-vuotias Alyne (nimi muutetu) joutui pakenemaan konfliktia Kongon demokraattisen tasavallan Kasain alueella. Taistelijat polttivat hänen koulunsa, mutta nyt hän pystyy jälleen opiskelemaan.
(Kuva:
Mike Sunderland
/
Save The Children
)

Pelastakaa Lapset: Sota-alueilla elää enemmän lapsia kuin koskaan aiemmin

Piittaamattomuus sodan säännöistä on yhä yleisempää ja lapsiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa, varoitetaan uudessa raportissa.
Viisi tyttöä tarjoilee ruokaa ja pari heistä syö melonia.
El Salvadorin Atiquizayan kunnan Pepenancen koulu on ollut alusta asti mukana ravitsevaa kouluruokaa tarjoavassa hankkeessa ja saanut onnistumisestaan kansainvälisen palkinnon.
(Kuva:
Edgardo Ayala
/
IPS
)

Kouluruoka maistuu El Salvadorissa

Kouluruoan tarjoaminen alkoi kokeilusta, mutta on sittemmin levinnyt jo 215 maaseutukouluun. Ravitsevasta ruoasta hyötyy jo yli 70 000 oppilasta.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.