Alkuperäiskansat vaativat isompaa roolia ilmastotyössä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Alkuperäiskansat vaativat isompaa roolia ilmastotyössä

Ilmastonmuutos on jo muuttanut alkuperäiskansojen elintapoja, todettiin Sevettijärven kokouksessa.

Maailman ilmasto on syvenevässä kriisissä ja muutos tuntuu jo alkuperäiskansojen elintavoissa, totesivat Indigenous Peoples Biocultural Climate Change Assessment (IPCCA) -aloitteen edustajat Sevettijärvellä syyskuun lopulla.

"Paikallisesti näemme kalentereidemme muuttuvan, ekosysteemien ja lajien katoavan, ruoan vähenevän, kulttuurien häiriintyvän ja elinkeinojen tuhoutuvan", tapaamisessa tehdyssä julistuksessa sanotaan.

Edustajat painottavat, että ilmastonmuutosta pitää ymmärtää etenkin sen eturintamassa olevien haavoittuvimpien ryhmien näkökulmasta.

Alkuperäiskansat voivat antaa tärkeää tietoa ilmastonmuutoksesta ja siihen sopeutumisesta. Heidät tulisi ottaa vahvemmin mukaan kansainväliseen päätöksentekoon asiasta ja kansainvälisen ilmastonpaneelin raportointiin, tekijät vaativat.

Julistuksessa tuomitaan muun muassa YK:n REDD-aloite, jonka tarkoitus on vähentää metsäkadosta johtuvia hiilidioksidipäästöjä, koska sitä on toteutettu ilman alkuperäiskansojen suostumusta ja heidän elinkeinoaan uhkaavin tavoin. Parempana ratkaisuna pidetään alkuperäiskansojen metsänhallintaoikeutta.

Allekirjoittajat vaativat, että alkuperäiskansojen sopeutumisponnistuksiin vastataan kaikkien maailman kansojen taholta vähentämällä kulutusta ja muuttamalla talouskasvukeskeistä ajatusmallia.

Julistuksessa kiitetään myös YK:n ihmisoikeuskomitean antamaa kehotusta keskeyttää Nellimin porojen pakkoteurastukset.

Sevettijärven tapaamista isännöivät Saa'mi Nue'tt ja Lumimuutos osuuskunta. Osallistujia oli Kiinasta, Ecuadorista, Suomesta, Intiasta, Pohjois-Amerikasta, Panamasta, Perusta ja Thaimaasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia