Jäsenet

Le Monde diplomatique

Osoite
Hämeentie 48, 00500 Helsinki

Le Monde diplomatique on kosmopoliittinen laatulehti, joka avaa toisenlaisia näkökulmia (maailman)politiikkaan. Julkaisemme neljä kertaa vuodessa taskukirjan ranskankielisen kuukausilehden kiinnostavimmista artikkeleista, ja tarpeen mukaan muunkielisistä Diplon laitoksista. Netissä julkaisemme myös omaa aineistoa.

Lelusotilaita
Kulissien takana tutkijat tekevät parhaansa parantaakseen liiankin inhimillisen ihmissotilaan suorituksia. Millainen hinta tästä joudutaan maksamaan, pohtii tutkija Ioana Puscas.
(Kuva:
Taber Andrew Bain
/
CC BY 2.0
)

Paranneltua sotilasta etsimässä

Sotilaat inhimillisine ominaisuuksineen ovat puolustusjärjestelmän heikko lenkki. Heistä hiotaan parempia nyt neurotieteen avulla. Millainen hinta tästä joudutaan maksamaan, pohtii tutkija Ioana Puscas.
Ilmakuva pakolaisleiristä ja lentokone
Yritykset ovat löytäneet humanitaariset kriisit uudeksi markkina-alueekseen. Ilmakuva Dadaabin pakolaisleiristä vuonna 2011.
(Kuva:
Andy Hall
/
Oxfam International
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Pakolaiset ovat kannattava kauppa

Humanitaariset katastrofit eivät ole katastrofi kaikille. ”Avustusteollisuuden” vuosivolyymi nousee nykyisin jo yli 25 miljardiin dollariin.
(Kuva: UN Photo/Mark Garten)

Näkökulma: Venäjä pelaa Aleppolla

Politiikan tutkimuksen emeritusprofessori Jacques Lévesque analysoi Syyriaa, jossa konflikti on vetänyt mukaansa yhä uusia maita. Yksi tärkeimmistä pelaajista on Venäjä.
(Kuva: magicatwork / Flickr.com / CC BY 2.0)

Kun algoritmi otti meistä vallan

Sosiaalinen media tekee ajastamme yhä tehokkaammin "faktojen jälkeistä". Maailman muuttavat kuitenkin lopulta ne, jotka puhkaisevat oman somekuplansa ja kuuntelevat muitakin kuin samanmielisiä, kirjoittaa Ari Turunen.
Kpayo-kauppa Beninissä. (Kuva: Shubert Ciencia / CC BY 2.0)

Näkökulma: Beninin laiton bensa

Beninin haurastuneessa valtiossa kaupataan polttoainetta merirosvotyyliin, kirjoittaa Sabine Cessou.
(Kuva: Amine GHRABI / CC BY-NC 2.0)

Näkökulma: Tunisia talvehtii, viha muhii

Tunisian sisämaan syrjäseuduilla näköalattomuus ruokkii suuttumusta ja väkivaltaa, kirjoittaa Laura-Mai Gaveriaux.
(Kuva: Eddy Van 3000 / Flickr.com / cc 2.0)

Näkökulma: Brysselin pyörivät ovet

Entiset yritysjohtajat marssivat EU-toimielimiin ja entiset EU-virkamiehet viimeistelevät uransa yksityissektorilla. Pyöröovi käy vinhaan niin kauan kuin kunnon sääntelyä ei ole, kirjoittaa Vicky Cann.
(Kuva: Effer Lecebe / cc 2.0)

Prikaatilaisista jihadisteihin

Mitä yhteistä voi olla vasemmistoaktivistilla, joka 1936 lähti Espanjaan taistelemaan tasavallan puolesta ja islamisti-intoilijalla, joka jättää kotimaansa liittyäkseen Isisin joukkoihin? Päämäärien tasolla ei mitään, kirjoittaa Laurent Bonelli.
(Kuva: Alexandr Trubetskoy / cc 2.0)

Dinastija ja muita epätoivottuja ilmiöitä

Politiikan paluu Venäjälle valpastutti maan hallinnon, kirjoittaa Kirill Martynov. Tilannetta, jossa kaikki on politiikkaa ja kiellettyä, voi olla kuitenkin vaikea hallita.
Occupy-liikkeen mielenosoitus Chicagossa vuonna 2011. (Kuva: Michael Kappel / cc 2.0)

Vapaakaupan katteettomat lupaukset

Runsaat 20 vuotta sitten voimaan astuneen Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen vaikutukset antavat aihetta uhmata vapaakaupan evankeliumia, kirjoittaa Lori M. Wallach.
(Kuva: Örlygur Hnefill / cc 2.0)

Perivihollisista kumppaneiksi

Iranin ja Yhdysvaltojen välit saattavat olla lämpenemässä. Šaahin aikaista liittolaissuhdetta on tuskin mahdollista tavoitella, mutta suhteiden paraneminen voi laittaa uusiksi Lähi-idän strategisen palapelin, kirjoittaa Trita Parsi.
Mielenosoitus minimipalkan nostamisen puolesta Pittsburghissa Yhdysvalloissa. (Kuva: Mark Dixon / cc 2.0)

Ay-liikkeen jälkeen

Ammattiliittojen heikkenemisestä seuraa äärioikeiston ja uskonnollisen fundamentalismin nousua, kirjoittaa Serge Halimi.
(Kuva: Benjamin Jakabek / cc 2.0)

Burma epävarmalla tiellä

Diplomaattinen painostus ei ole auttanut kohentamaan ihmisoikeuksia ja rauhantilaa maan sisällä, kirjoittavat Andre ja Louis Boucaud. 
(Kuva: Ahmad Mahin Fayaz / cc 2.0)

Veden varassa

Välimerelle hukkui viime vuonna yli 3 000 ihmistä. Mare Nostrum -operaation loppuminen uhkaa jättää siirtolaiset oman onnensa nojaan, kirjoittaa Stefano Libreti.
(Kuva: Senior Airman Matthew Bruch, U.S. Air Force / U.S. Department of Defense / cc 2.0)

"Terrorisminvastainen sota", näytös III

Lähi-idässä on alkamassa "terrorisminvastaisen sodan" uusi näytös, joka on suoraa jatkumoa Bushin syyskuun 11. päivän hyökkäysten jälkeen aloittamalle ristiretkelle, kirjoittaa toimittaja Alain Gresh.
(Kuva: Ulrike Schmidt / Campact / cc 2.0)

Näkökulma: Sijoittajien tahdissa?

Taistelu transatlanttista vapaakauppasopimusta vastaan on vasta alkamassa, kirjoittaa Le Monde diplomatique -lehden päätoimittaja.
(Kuva: Justin Jensen / cc 2.0)

Lähi-itä liipasimella

Arabikevään uusin vaihe saattaa johtaa yhteenottojen lisääntymiseen vuosina 2014 ja 2015, ennustavat Bruno Jäntti ja Ilan Pappé.
(Kuva: Sasha Lezhnev / Enough Project / cc 2.0)

Paratiisi maan alla

Kanadan into houkutella kaivosteollisuutta on luonut mineraalikeinottelijoille otolliset olosuhteet, kirjoittavat Alain Deneault ja William Sacher.

Näkökulma: Arktiksen auringonlasku

Arktinen öljynporaus on estettävä hinnalla millä hyvänsä, kirjoittaa Artemi Troitski.

Hyväntekijät nylkevät Haitia

Lupauksistaan huolimatta auttajat ovat onnistuneet tuomaan maanjäristyksen kolme vuotta sitten kokeneeseen Haitiin vain koleran, kirjoittaa Céline Raffalli.
Tilaa aihepiirin Le Monde diplomatique RSS-syöte