Vaalea ja vainottu Tansaniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vaalea ja vainottu Tansaniassa

DocPoint -festivaaleilla esitetty dokumenttielokuva In the Shadow of the Sun kertoo vainottujen albiinojen elämästä Tansaniassa.

Kun Tansaniassa ennen syntyi albiinolapsi, äidiltä kysyttiin, haluaako hän lapsen surmattavan. Jos lapsi jätettiin henkiin, joutui hän kasvamaan yhteisönsä hyljeksimänä, ilman ihmisarvoa.

Docpoint -elokuvafestivaaleilla tammikuun lopulla vierailleen brittiläisohjaaja Harry Freelandin kuusivuotisessa dokumenttiprojektissa, In the Shadow of the Sun seurataan kahden albiinon Josephatin ja Vedastuksen elämää Tansaniassa 2000-luvulla, jossa vielä tänäkin päivänä albiinoja vainotaan ja tapetaan taikauskon takia.

"Kimmoke dokumentin aiheeseen tuli, kun vuonna 2004 olin Senegalissa tekemässä elokuvaa British Councilille ja tummaihoinen nainen tuli albiinolapsensa kanssa luoksemme ja sanoi 'viekää se takaisin sinne, mistä se on tullutkin'. Hän oletti, että koska olemme valkoisia lapsi kuuluu meille", Freeland kuvailee.

"Olin järkyttynyt tapauksesta ja kotiin palattuani aloin tutkia ja etsiä tietoa albinismista ja keskustella siitä ihmisten kanssa. Vasta vuosia myöhemmin aloitimme dokumentin teon", hän jatkaa.

Kertomus aktivismista

Dokumentti alkaa nauhoitetulla puhelulla, josta käy ilmi albiinoaktivisti Josephat Tornerin pelastuneen täpärästi albiinotappajien kynsistä. Kamera seuraa karismaattisen ja sielukkaan Josephat Tornerin taistelua albiinojen oikeuksien puolesta. Josephat on asialleen omistautunut ja hän uskoo, että jonain päivänä albiinot saavuttavat tasa-arvoisen aseman muiden ihmisten joukossa.

"Dokumentin ulkopuolelle jäi paljon materiaalia jota keräsimme tehdessämme kartoitusta albiinojen todellisesta määrästä. Tansaniassa albiinoja piiloteltiin paljon kylissä ja he elivät yksinäisyydessä. Osa löytämistämme albiinoista oli suljettu pimeisiin huoneisiin, eivätkä he olleet puhuneet kenellekään ennen meitä", Freeland jatkaa.

Josephat menee kuitenkin rohkeasti sellaisiinkin kyliin, jotka tiedettävästi piilottelevat joukossaan albiinoja tappaneita ihmisiä. Josephat ei pelkää vihollisiaan, vaan hän sanoo oppineensa rakastamaan heitä. Josephatin vaimo ja perhe pelkäävät hänen puolestaan, mutta pelkokaan ei pysäytä Josephatia. Todistaakseen, että albiinot ovat kykeneviä ja tasaveroisia muiden ihmisten kanssa, hän kiipeää Kilimanjaron huipulle.

"Elämässäni on ollut yksi pelastus ja se on tieto", sanoo Josephat kiertäessään kyliä.

Kaivosbuumi ja köyhyys

Tansaniassa albiinoja on vainottu ja syrjitty vuosikymmeniä, mutta vuonna 2006 albiinojen vainot kiihtyivät. Noitatohtorit korostivat albiinojen ruumiinosien mukanaan tuomaa onnea ja menestystä.

"Yhden uskomuksen mukaan albiinon veren kaataminen kaivokseen takaa hyvän tuoton", sanoo Freeland.

Albiinojen ruumiinosien kaupustelun yhtenä suurimpana syynä pidetään köyhyyttä. Albiinojen ruumiinosista maksetaan suuria summia. Epäselvää kuitenkin on, mistä rahat tulevat noitatohtoreille.

"Murhien takana on vaikutusvaltaisia ja varakkaita ihmisiä kuten valtion virkamiehiä, kaivosalan ihmisiä, ja poliiseja", kertoo Freeland.

Dokumentin jälkeen Tansaniassa on kuitenkin tapahtunut muutoksia parempaan. Vuonna 2012 albiinojen surmat laskivat edellisvuodesta. Ensimmäiset tuomiot albiinon murhasta annettiin vuonna 2009, jolloin kolme miestä tuomittiin kuolemaan albiinopojan murhasta. Pääministeri on myös poistanut noitatohtoreilta ammattilupia Pohjois-Tansaniassa. Samalla Tansaniassa toimii nyt albiinoministeri ja pääministeri on adoptoinut kaksi albiinolasta.

"Tansanian hallitus alkoi viimein toimia, mutta se on ollut todella hidas", sanoo Freeland.

Josephat ja Freeland ovat aloittaneet säätiön, joka jakaa tietoa albinismista ja ihosyövän vaaroista albiinoille. Dokumentti on herättänyt ihmisten halun auttaa.

"Ihmiset ovat lähettäneet pullotolkulla aurinkorasvaa, osoittaakseen tukensa", Freeland iloitsi. Asia on kuitenkin pidettävä pinnalla koko ajan, sillä albiinomurhat leviävät Josephatin sanojen mukaan 'kulovalkean tavoin' niin muihin Afrikan maihin kuin Tansaniassakin jos tietoa ei viedä eteenpäin.

Faktoja albinismista

  • Albinismi on perintötekijöiden aiheuttama ihopigmentin muutos, joka ilmenee ihon, hiuksien ja karvoituksen valkoisuutena.
  • Albiinoilla on usein myös heikko näkö, sillä pigmentin puutos vaikuttaa myös silmän verkkokalvoihin. Albiinot ovat myös hyvin herkkiä auringolle ja heillä on riski sairastua ihosyöpään.
  • Tansanialaisista albiinoja on yksi tuhannestaneljästäsadasta, kun maailmanlaajuisesti albiinoja on noin yksi kahdestakymmenestä tuhannesta.
  • Tansaniassa ja muualla Afrikassa ennakkoluulot albiinoja kohtaan ovat edelleen vahvoja. Uskomusten mukaan albiinoja pidetään demoneina, joiden ruumiinosien uskotaan tuovan hyvää onnea.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia