Kiinalainen uimapatjan tekijä ei elä palkallaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiinalainen uimapatjan tekijä ei elä palkallaan

Suomessakin myytäviä kesän sesonkituotteita valmistetaan huonoissa työoloissa ja nälkäpalkalla, kertoo Finnwatch.

Suomalaisissa kaupoissa myytävät aurinkotuolit, ilmapatjat ja monet muut kesän sesonkituotteet valmistetaan kiinalaistehtaissa, joissa työntekijöille maksetaan nälkäpalkkaa eikä kansainvälisiä työelämän perusnormeja noudateta, ilmenee Finnwatchin Hikistä hommaa -raportista.

Finnwatch selvitti yhteistyössä ruotsalaisen Swedwatchin kanssa neljän Kiinan Guandongin maakunnassa toimivan puutarha-, harraste- ja kodintarvikkeita valmistavan tehtaan työoloja. Samoin selvitettiin kiinalaisista tehtaista tuotteita Suomessa myyvien yritysten ostopolitiikan vastuullisuutta.

Elämiseen riittämätön palkka, ylitöiden teettäminen yli lain salliman määrän, heikko sosiaaliturva ja vapaan järjestäytymisoikeuden puute ovat edelleen työntekijöiden arkipäivää, raportissa todetaan.

Vaikka Kiinan lain mukaan ylitöitä saa teettää enintään 36 tuntia kuukaudessa, "töitä paiskittiin 11–13 tuntia vuorokaudessa, kuutena päivänä viikossa", Finnwatchin tutkija Henri Purje havainnollistaa.

Sesonkiaikana vapaapäiviä on vain yksi kuukaudessa.

Palkka ei riitä elämiseen

Guandongilaissa tehtaissa työntekijöiden minimipalkka vaihteli selvityksessä mukana olleissa yrityksissä 135–185 euron välillä. Raportin mukaan elämiseen riittävä palkka olisi noin 370 euroa, eli yli kaksinkertainen summa minimipalkkaan verrattuna.

Kiinalaisyritysten maksamaan palkkaan vaikuttaa myös se, kuinka tiukasti ostajayritykset määrittelevät ostohintansa.

"Jos nostamme palkkoja, meidän on pyydettävä ostajiltamme korkeampaa hintaa, ja sellaista liikkumavaraa meillä ei tällä hetkellä ole", raporttiin haastatellun tavarantoimittajayhtiön omistaja Mary Wong selittää.

Raportin kenttätutkimuksessa haastatellut työntekijät pitivät suurena puutteena sitä, ettei työpaikoilla ole aitoa ammattiyhdistystä. Kiinan valtiollisen johdon kontrollissa oleva ACFTU saa työntekijöiltä tylyn arvion: "Se on vain koriste."

Ongelmista huolimatta kenttätutkimus osoitti työntekijöiden työehtojen parantuneen viime aikoina. Guandongissa parempiosaiset nuoret hakeutuvat tehdastyön sijaan palvelusektorille. Tämä on aiheuttanut työvoimapulaa ja lisännyt muista maakunnista tulevien siirtotyöläisten osuutta.

Kiinan työlainsäädäntö on myös kehittynyt, ja nykyisin laki takaa muun muassa kaikille työntekijöille oikeuden kirjalliseen työsopimukseen sekä velvoittaa paikallisviranomaiset valvomaan työlainsäädännön noudattamista.

Osa yrityksistä kieltäytyi vastaamasta

Raportissa tutkitut tehtaat valmistavat tuotteita ruotsalaisille Biltemalle ja Clas Ohlsonille sekä suomalaiselle Fiskarsille. Lisäksi Finnwatch selvitti suomalaisyrityksistä Hong Kongin, Keskon, S-ryhmän, Stockmannin ja Tokmannin Kiinasta tapahtuvan ostotoiminnan vastuullisuutta.

Clas Ohlsonin ja Fiskarsin vastuullisuusohjeet ovat raportin mukaan melko kehittyneet ja molemmat yritykset suorittavat usein tehdastarkastuksia. Clas Ohlsonin vastuullisuus oli myös selkeästi parantunut edellisiin selvityksiin verrattuna.

"Silti niidenkin alihankkijoilla havaittiin vakavia puutteita", Purje totesi.

Biltemalla kunnollista vastuullisuusohjetta ei edes ole. Lisäksi yritys on ulkoistanut ostotoimintansa sveitsiläiselle Birgma Internationalille.

Stockmann ilmoitti, ettei se ehdi vastata Finnwatchin kyselyyn. Stockmann kuitenkin julkaisee varsin kattavia vastuullisuusraportteja. Hong Kong kieltäytyi vastaamasta, mikä Purjeen mukaan on erittäin huolestuttavaa.

Kesko, S-ryhmä ja Tokmanni ilmoittivat sitoutuneensa hankinnoissaan BSCI-järjestelmän periaatteisiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia