Myanmarissa vähintään 150 000 lasta on joutunut pakenemaan kodistaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Myanmarissa vähintään 150 000 lasta on joutunut pakenemaan kodistaan

Myanmarissa siviileihin, mukaan lukien lapsiin ja avustustyöntekijöihin kohdistuvat hyökkäykset ovat kiihtyneet. Kahden viime viikon aikana lapsia on tapettu useissa armeijan tekemissä iskuissa. Ainakin 150 000 lasta on viimeisen vuoden sisällä joutunut pakenemaan kodistaan.

Pelastakaa Lapset peräänkuuluttaa välittömiä toimia YK:n turvallisuusneuvostolta lasten suojelemiseksi ja kriisin ratkaisemiseksi.

Viimeaikaiset YK:n luvut osoittavat, että ainakin 405 700 ihmistä on paennut kodistaan yhteenottojen vuoksi Myanmarissa siitä lähtien, kun maan asevoimat kaappasivat vallan lähes vuosi sitten. Asuinsijoiltaan siirtymään joutuneiden määrä kasvanut runsaalla neljänneksellä viimeisen kuukauden aikana. Arviolta 37 prosenttia maan sisäisistä pakolaisista on lapsia. Monet heistä ovat vailla kunnollista suojaa viidakoissa tai väliaikaisissa asutuksissa. Lapsia uhkaa nälkä, sairaudet sekä yleinen turvattomuus.

Väkivalta on kiihtynyt erityisesti Kayahin osavaltiossa, missä muiden muassa kaksi teini-ikäistä sisarta kuoli maan sisäisten pakolaisten leirin pommituksessaYK:n tietojen mukaan 91 400 ihmistä on joutunut pakenemaan kodistaan Kayahin osavaltiossa helmikuun 2021 jälkeen. Aiemmin tänä vuonna on kuitenkin raportoitu, että yli puolet osavaltion väestöstä, joka on 300 000, olisi joutunut jättämään kotinsa.

Joulukuun lopussa tapahtui Kayahin osavaltiossa myös hyökkäys, joka vaati ainakin 35 siviilin hengen. Tapettujen joukossa oli kaksi Pelastakaa Lasten työntekijää. Nämä, jotka molemmat olivat hiljattain saaneet lapsen, olivat matkalla takaisin toimistoonsa vietyään hätäapua läheisiin yhteisöihin.

Thadwar*, 14, muistaa paahtavan auringon ja tulituksen äänet paetessaan kylästään Kayahissa.

– Olin maissinkorjuussa pellolla. Aseiden äänet kuuluivat voimakkaasti ja tätini tuli ja kertoi, että myös meidän täytyy paeta. Emme kiireessä voineet ottaa mukaan paljoakaan. Äitini pakkasi vaatteita, kattiloita ja lautasia. Sitten lähdimme kotoamme, sanoo Thawdar.

– Olin niin huolissani ja ajattelin, että mitä jos meihin osuu? Olen aina pelännyt sotilaita, ja rukoilen, etteivät he pääse leiriin. En halua enää koskaan kuulla raskaiden aseiden ääntä.

Paenneiden leirillä Thawdarin perhe ja muut ihmiset ovat riippuvaisia Pelastakaa Lasten ja muiden avustusjärjestöjen ruoka-avusta.

– Lapset ja heidän perheensä pakenevat, koska heillä ei ole vaihtoehtoja. He joutuvat piiloutumaan ja elämään kauhistuttavissa oloissa viidakoissa ja metsissä. Pelastakaa Lasten avustustyöntekijät tekevät kaikkensa toimittaakseen kiireellistä apua, mutta ihmisillä on hyvin vähän mahdollisuuksia saada ruokaa, puhdasta vettä ja terveydenhuoltoa, puhumattakaan koulutuksesta. Liikkeellä olevia lapsia uhkaa ihmiskauppa, hyväksikäyttö ja värväys aseellisiin ryhmittymiin, sekä myös loukkaantuminen ja kuolema. Viime viikon kauhistuttava hyökkäys maan sisäisten pakolaisten leiriin osoittaa, että Myanmarin lapset ovat äärimmäisessä ahdingossa, sanoo kansainvälisen Pelastakaa Lasten toimitusjohtaja Inger Ashing.

– Myanmarin armeijan ja kaikkien muiden aseellisten toimijoiden pitää noudattaa kansainvälistä humanitaarista oikeutta, suojella ja pitää lapset turvassa sekä sallia humanitaariselle avulle esteetön pääsy.

Ennen vallankaappausta asuinsijoiltaan siirtymään joutuneita ihmisiä oli noin 370 000, mukaan lukien Rakhinen osavaltiossa leireillä olevat kymmenet tuhannet rohingya-lapset. Näiden sekä lähes puolen miljoonan Bangladeshiin paenneiden rohingya-lapsten ja heidän perheidensä tilanne jatkuu vaikeana. Pelastakaa Lasten mukaan Myanmarin asevoimien käyttämät julmat taktiikat muistuttavat vuonna 2017 rohingya-vähemmistöön kohdistuneita julmuuksia.

Pelastakaa Lapset katsoo, että YK:n turvallisuusneuvoston on kannettava vastuunsa Myanmarin kriisin ratkaisemisessa. Maailmanjärjestön pitää asettaa Myanmarin aseidenvientikieltoon, jonka myötä voidaan erityisesti rajoittaa ilmaiskujen tekemisen. Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin pitää myös kiireellisesti kokoontua käsittelemään viime huhtikuussa sovitun viiden kohdan päätelmää, jossa muun muassa vaaditaan väkivallan välitöntä lopettamista Myanmarissa sekä peräänkuulutetaan toimia rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi konfliktiin. Lapsia, heidän yhteisöjään sekä humanitaarisen avun työntekijöitä on suojeltava.

Pelastakaa Lapset on toiminut Myanmarissa vuodesta 1995 toimittaen elämää pelastavaa terveydenhuoltoa ja ruoka-apua sekä edistäen lasten koulutusta ja suojelua. Järjestöllä on yli 50 kumppania ja 900 työntekijää eri puolilla maata. Järjestö on käynnistänyt uudelleen suurimman osan ohjelmistaan kaikkialla Myanmarissa 24. joulukuuta 2021 tapahtuneen iskun jälkeen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia