On muodikasta sulkea silmät köyhyydeltä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

On muodikasta sulkea silmät köyhyydeltä

Mitä yhteistä on pyrkimyksellä siirtää Helsingin leipäjonot pois nykyiseltä paikaltaan, Aasian metropolien uusilla asuinalueilla ja Rio de Janeiron valmistautumisella vuoden 2016 olympialaisiin?

Halu olla näkemättä köyhyyttä.

Heikki Hurstilta ilmaista ruokaa jonottavat halutaan pois "Flemarin" ja "Hesarin" kulmasta, koska asuntojen omistajat pelkäävät asuntojensa arvon alenevan.

Aasian maiden vaurastumisen yksi seuraus on ollut mittava muuttoliike maaseudulta kaupunkeihin, kuten Henri Myrttinen kirjoittaa kolumnissaan kepa.fi:ssä. Kaupunkien slummeihin valuu kuitenkin koko ajan uusia asukkaita.

Manilan, Jakartan, Mumbain ja muiden suurkaupunkien urbaani keski- ja yläluokka on Myrttisen mukaan köyhien näkemiseen kyllästyneenä eristäytymässä omille suljetuille asuinalueilleen. Entisten slummien paikalle rakennetaan viheralueita, puistoja tai katuja.

"Slummit raivataan pois tieltä usein voimakeinoin eikä asukkailla ole mahdollisuuksia taistella oikeudessa häätöjä vastaan, sillä valtaosa slummeista on rakennettu laittomasti", Myrttinen kirjoittaa.

Olympialaisiin valmistautuva Rio de Janeiro ehostaa kasvojaan hävittämällä faveloita, sikäläisiä slummeja. Restingassa asunut Edilson kertoo kokemuksistaan lokakuun lopussa.

"Kymmeneltä aamulla puskutraktorit, poliisit ja raskaasti aseistetut mellakkajoukot olivat paikalla ja aloittivat talojen tyhjentämisen. Jos joku kieltäytyi lähtemästä kodistaan, puskutraktori saapui paikalle murtamaan oven auki. Sen jälkeen poliisit työntyivät sisälle, pidättivät asukkaat väkivaltaisesti, minkä jälkeen rakennus tuhottiin."

Rion faveloiden hävittämisestä kansainväliselle olympiakomitealle kirjelmöineet Amnesty International ja WITNESS huomauttavat, ettei faveloiden asukkaiden häätäminen ole olympiahengen, ei Brasilian lakien, eikä kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaista.

Myrttisen mukaan aasialaisten kaupunkien muutos on "lähinnä vihreää gentrifikaatiota: kehitystä ylä- ja keskiluokan ehdoilla ja köyhälistön kustannuksella". Sama määritelmä sopii myös Rion faveloiden hävittämiseen ja Helsingin leipäjonoihin.

Kyse on halusta olla näkemättä köyhyyttä tai köyhiä, kuten Myrttisen tapaama Aasiassa työskentelevä suomalainen insinööri sanoo: "Mä oon kuule hei valmis maksamaan siitä aika paljon, ettei mun tarvitse nähdä sitä köyhyyttä. Sen mä oon työlläni ansainnut."

Jos köyhyydestä halutaan päästä eroon, se edellyttää mahdollisuuden antamista köyhyydessä eläville nousta ylöspäin, ei heidän siivoamista pois silmistä, niin houkuttelevaa ja muodikasta kuin se onkin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia