Tytöt yhä alakynnessä koulutuksessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tytöt yhä alakynnessä koulutuksessa

Vaikka sukupuolten välinen ero on kaventunut, useampi koulua käymätön tyttö kuin poika ei koskaan kouluun menekään.

Tyttöjen mahdollisuudet saada koulutusta ovat yhä poikia huonommat viime vuosien parannuksista huolimatta, käy ilmi YK:n tiede-, kulttuuri- ja kasvatusjärjestö Unescon uusista tilastoista.

Tilastojen mukaan alakoulun ulkopuolella on tällä hetkellä noin 59,3 miljoonaa alakouluikäistä lasta. Heistä noin 52 prosenttia on tyttöjä, ja osuus on vähentynyt vuoden 2000 jälkeen.

Sukupuoliero kuitenkin korostuu, kun tarkastellaan sitä, kuinka suuri osa koulun ulkopuolella olevista alakouluikäisistä menee todennäköisesti joskus kouluun. Unescon arvion mukaan tällä hetkellä 6–11-vuotiaista koulua käymättömistä tytöistä 16 miljoonaa ei koskaan mene kouluun, pojista 8,2 miljoonaa. Tämä tarkoittaa, että yli puolet koulua käymättömistä tytöistä ja vajaa kolmannes pojista ei sinne koskaan menekään.

Unescon mukaan sukupuolierot ovat suurimmat arabimaissa, Saharan eteläpuolisessa Afrikassa sekä Etelä- ja Länsi-Aasiassa.

Esimerkiksi Etelä- ja Länsi-Aasiassa niistä alakouluikäisistä tytöistä, jotka eivät käy koulua, 80 prosenttia ei todennäköisesti koskaan pääse kouluun. Pojilla vastaava osuus on 16 prosenttia. Arabimaiden tilannetta taas ei osata tarkkaan arvioida alueella käytävien konfliktien vuoksi.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia