Selvitys: Muotivaatebrändit piilottelevat tuotantoketjujaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Muotivaatebrändit piilottelevat tuotantoketjujaan

Muun muassa monet luksusbrändit eivät kerro kuluttajille vaatteidensa tuotanto-olosuhteista.

Monet kansainväliset muotivaatebrändit eivät kerro avoimesti kuluttajille tuotantoketjustaan, käy ilmi tuoreesta vaatealan avoimuustutkimuksesta.

Kansainvälisen, vaatetuotannon vastuullisuuteen pyrkivän Vaatevallankumous-kampanjan sekä tutkimusosuuskunta Ethical Consumerin tekemässä tutkimuksessa kartoitettiin, miten avoimesti 40 suurinta muotibrändiä kertovat omasta tuotannostaan. Parhaiten pärjäsivät Levi Strauss & Co, H&M, Inditex, Adidas ja Primark.

Tutkimuksesta selvisi muun muassa, että 40 prosentilla tutkimukseen osallistuneista yrityksistä ei ole erityisiä käytäntöjä, joilla valvoa työntekijöiden oikeuksien toteutumista. Vain viisi prosenttia yrityksistä on julkaissut tiedot vaatteidensa ompelutehtaista, ja vain kaksi yritystä, H&M ja Adidas, kertoo julkisesti, missä tuotteiden kankaat valmistetaan. Vain 11 prosenttia tekee ammattiliittojen tai järjestöjen kanssa ruohonjuuritason työtä työolojen parantamiseksi.

Pisteitä tutkimuksessa sai esimerkiksi sitoutumisesta kansainvälisiin standardeihin sekä siitä kertomisesta julkisesti, sekä tuotantoketjun tuntemisesta. Keskimäärin vertailussa mukana olleiden brändien läpinäkyvyys sai arvosanaksi 42 prosenttia sadasta. Huonoimmin pärjäsivät muun muassa monet luksusbrändit, kuten Chanel, Louis Vuitton ja Prada.

"Kuluttajilla ei ole tarpeeksi tietoa siitä, missä ja miten heidän ostamansa vaatteet on tehty. Asiakkailla on oikeus varmistaa, ettei heidän rahoillaan poljeta ihmisoikeuksia tai tuhota ympäristöä. Vastikään esimerkiksi uutisoitiin, että kolme neljäsosaa Syyrian puuvillapelloista on nyt Isiksen hallitsemilla alueilla. Miten kuluttajat voivat varmistaa, etteivät he tue ostoksillaan Isistä tai orjatyötä", kansainvälisen Vaatevallankumous-kampanjan perustaja Carry Somers kritisoi.

Suomalaisia vaatebrändejä ei ollut mukana vertailussa, mutta ensi vuonna tutkimukseen on määrä ottaa mukaan sata yritystä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia