Selvitys: Enemmistö haluaa vähentää hiilipäästöt nollaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Enemmistö haluaa vähentää hiilipäästöt nollaan

YK:n tuella järjestetty konsultaatio paljasti, että niin rikkaissa kuin köyhissäkin maissa ollaan huolissaan ilmastonmuutoksesta.

Suuri enemmistö ihmisistä on huolissaan ilmastonmuutoksesta ja haluaa vähentää hiilidioksidipäästöt nollaan vuosisadan loppuun mennessä. Tärkeimpänä tapana tässä pidetään tavallisten ihmisten koulutusta, kävi ilmi YK:n ilmastonsopimuksen (UNFCCC:n) sihteeristön ja sen kumppaneiden ympäri maailmaa viime viikolla järjestämissä massatapaamisissa.

Tapaamisissa tehdyn kyselyn mukaan lähes 80 prosenttia ihmisistä on erittäin huolissaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Lähes 90 prosenttia haluaa, että joulukuussa solmittava Pariisin ilmastosopimus tähtää nollan prosentin hiilidioksidipäästöihin vuosisadan loppuun mennessä. Kaksi kolmasosaa vastanneista oli sitä mieltä, että tavoitteen pitää olla kaikkia maita sitova.

"Kansalaisten näkemys on kristallinkirkas: he näkevät uhat ja he näkevät mahdollisuudet: suuri enemmistö haluaa toimia nyt, ja he haluavat toimintaa, jota ylläpidetään pitkällä aikavälillä, jotta päästöt saadaan nollaan vuosisadan loppuun mennessä tukien samalla kehitysmaita", tiivistää UNFCCC:n pääsihteeri Christiana Figueres.

79 prosenttia oli myös sitä mieltä, että oman maan pitäisi vähentää päästöjä, vaikka muut eivät sitä tekisikään. Tärkeimpinä keinoina päästöjen vähentämisessä pidettiin suuren yleisön valistamista sekä trooppisten metsien suojelua.

Rikkaiden ja köyhien maiden välillä ei ollut suuria eroja: kummissakin lähes kaikki olivat huolissaan ilmastonmuutoksesta, joskin kehitysmaissa erittäin huolissaan on suurempi osa ihmisistä kuin rikkaissa maissa.

Kyselyn tuloksiin päästiin tapaamisissa, jotka järjestettiin 75 maailman maassa viime lauantaina. Mukana oli yhteensä 10 000 ihmistä, jotka valittiin väestöä edustavasti. Ennen kyselyn tekoa heille jaettiin tietoa ilmastonmuutoksesta, mutta tarkoituksena ei ollut pyrkiä kertomaan heille, mitä ajatella, kertoo tapaamisten koordinaattori Bjørn Bedsted.

Suomi ei ollut mukana kyselyssä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia