Nepaliin tarvitaan kiireesti apua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nepaliin tarvitaan kiireesti apua

Maanjäristys vei ainakin 3 326 ihmisen hengen. Myös suomalaisjärjestöt ovat luvanneet apua maahan.

Ulkomaiset avustuskuormat ovat saapuneet hitaasti Nepaliin, johon iski lauantaina maan voimakkain maanjäristys yli 80 vuoteen. Maahan tarvitaan kipeästi apua, mutta voimakkaat jälkijäristykset ovat vaikeuttaneet avun toimittamista perille, kertoo uutistoimisto Reuters.

Apua ovat tähän mennessä luvanneet ainakin Yhdysvallat, Kiina, Intia, Iso-Britannia, Pakistan, Norja, Saksa, Espanja, Ranska, Israel ja EU. Myös monet järjestöt, Suomessa muun muassa Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu, lähettävät apua.

BBC:n Nepalin viranomaisilta saamien tietojen mukaan tähän mennessä 7,8 magnitudin järistyksessä on kuollut 3 326 ihmistä ja 6 500 on loukkaantunut. Uhrilukujen uskotaan kuitenkin nousevan, sillä moniin syrjäkyliin ei ole vielä päästy lainkaan. Myös rakennuksia, teitä ja muuta infrastruktuuria on vaurioitunut.

YK:n mukaan Nepalin 75 alueesta 35 on kärsinyt järistyksestä. Maassa tarvitaan muun muassa vettä, lääkkeitä ja telttoja. YK:n lastenrahaston Unicefin mukaan ainakin 940 000 lasta elää järistyksen vaurioittamilla alueilla ja tarvitsee välitöntä humanitaarista apua.

Monet uhrit ovat yhä raunioiden alla. Pääkaupunki Kathmandun kapeille kaduille ei ole mahdollista saada nostureita tai muita välineitä, ja monet pelastustyöntekijät kaivavat paljain käsin.

"Pelastustyöntekijät ovat erittäin huonossa kunnossa. Olemme kaikki romahduspisteessä. Olemme tehneet töitä kaksi yötä putkeen", sanoi sisäministeriön virkamies Laxmi Prasad Dhakal Guardian-lehdelle.

Nepal kuuluu maailman köyhimpiin maihin. Esimerkiksi alle 5-vuotiaista 41 prosenttia on lyhytkasvuisia aliravitsemuksen vuoksi. Lääkäreitä arvioidaan olevan vain 2,1 10 000:ta ihmistä kohti.

Maa oli myös huonosti valmistautunut maanjäristykseen, vaikka sitä osattiin odottaa. IRIN News -uutistoimiston mukaan pari vuotta sitten Kathmandu arvioitiin maailman altteimmaksi luonnonkatastrofeille.

Katastrofin taloudelliset kustannukset tulevat olemaan kovat. Uutistoimisto Reutersin mukaan jälleenrakennuskulut saattavat nousta 5 miljoonaan dollariin eli noin 4,6 miljardiin euroon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia