Miljoonien irakilaisten terveyspalvelut jäissä WHO:n rahapulan takia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Miljoonien irakilaisten terveyspalvelut jäissä WHO:n rahapulan takia

Järjestö varoitti etukäteen palveluiden sulkemisesta, mutta vain kahdeksan prosenttia tarvituista rahoista on kasassa.

Maailman terveysohjelma (WHO) on joutunut jäädyttämään Irakissa 84 prosenttia avunantajien rahoittamista terveysohjelmista. Syynä on rahapula, jota ei vetoomuksista huolimatta ole onnistuttu voittamaan.

WHO kertoi tällä viikolla, että tärkeitä terveysohjelmia on jäädytetty kymmenessä Irakin 19:stä maakunnasta. Lähes kolme miljoonaa pakolaista ja heidän isäntäyhteisöään ei saa esimerkiksi rokotuksia, lisääntymisterveyspalveluita eikä muutakaan perusterveydenhuoltoa. Myös loppuja terveyspalveluita uhkaa jäädytys myöhemmin tänä vuonna, ellei rahaa saada lisää.

Järjestö varoitti jo aiemmin kesällä rahapulasta ja palveluiden jäädytyksen uhasta. Silti sen tarvitsemasta lähes 61 miljoonasta dollarista, eli noin 55 miljoonasta eurosta, vain noin kahdeksan prosenttia on saatu kasaan.

WHO:n Irakin edustaja Syed Jaffar Hussain varoittaa, että tartuntatautien riski on suuri, sillä moni pakenee väkivaltaa ja joutuu elämään tilapäisissä suojissa.

"Ellei lisärahoitusta saada, miljoonat muutkaan eivät saa tarvitsemiaan terveyspalveluita", hän sanoo.

Samaan aikaan Irakissa kärvistellään jopa 50 asteen lämpötiloissa. Maassa pelätään myös poliota: 5,8 miljoonaa lasta on määrä rokottaa tautia vastaan tänä ja ensi vuonna. Maassa oli viime vuonna kaksi poliotapausta.

YK arvioi, että Irakissa yhteensä noin 8,6 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua. Maassa on noin 3,1 miljoonaa maan sisäistä pakolaista ja lisäksi 250 000 Syyrian pakolaista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia