Kambodžan poliisi murskasi tekstiilityöläisten lakon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kambodžan poliisi murskasi tekstiilityöläisten lakon

Neljän kerrotaan saaneen surmansa ja useiden kymmenien haavoittuneen, kun mellakkapoliisi tulitti palkankorotuksia vaativia tekstiilityöläisiä.

Neljä ihmistä sai surmansa ja 20 loukkaantui Kambodžan pääkaupungissa Phnom Penhissa viime viikolla, kun mellakkapoliisi avasi tulen lakkoilevien tekstiilityöläisten ja oppositiopuolue CNRP:n kannattajien mielenosoitusta vastaan, raportoivat uutislähteet.

Yhteenottoa seurasi tuhannen hengen mielenosoitusleirin väkivaltainen hajottaminen viranomaisten toimesta, jonka jälkeen CNRP ilmoitti keskeyttävänsä viikkoja kestäneet mielenosoitukset. Tällä viikolla valtaosa noin 350 000 lakkoilleesta tekstiilityöläisestä on palannut töihin

Vuodenvaihteessa yltyneiden protestien takana oleva oppositiopuolue CNRP vaatii uusintaa epärehellisinä pitämistään kesän 2013 vaaleista. Puolueella on ay-liikkeen tuki, sillä se on luvannut kaksinkertaistaa tekstiilityöläisten minimikuukausipalkan nykyisestä noin 60 eurosta. Vallassa oleva hallitus ei ole suostunut yli 15 euron korotuksiin. Oppositiopuolueen johtajia vastaan on nostettu syytteet työntekijöiden yllyttämisestä lakkoon.

Tekstiilisektori on Kambodžan suurin vientiala, joka se tuottaa maalle vuosittain yli 3,7 miljardin euron tulot. Länsimaiset vaateyritykset kuten Adidas ja H&M suosivat maata sen Kiinaa matalampien tuotantokustannusten vuoksi. Työnantajaosapuoli kertoo valmistajille koituneen lakon seurauksena noin 150 miljoonan euron tappiot.

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat selvitystä

Ihmisoikeusjärjestöt Kambodžassa ja maailmalla, mukaan lukien YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto, ovat tuominneet jyrkästi viranomaisten voimankäytön ja vaativat tutkimusten käynnistämistä väärinkäytösten selvittämiseksi.

"Hallituksen on käynnistettävä nopeasti perusteellinen ja riippumaton selvitys tammikuun 3. päivän surmien selvittämiseksi ja syyllisten asettamiseksi vastuuseen. Viranomaisten täytyy myös välittömästi vapauttaa mielenosoitusten yhteydessä mielivaltaisesti pidätetyt työläiset, munkit ja ihmisoikeusaktivistit", Kambodžan ihmisoikeus- ja kehitysyhdistyksen puheenjohtaja Thun Saray sanoo.

Järjestöt ovat huolissaan poliisiväkivallan yleistymisestä mielenilmausten tukahduttamisessa. Kambodžalainen ihmisoikeuskeskus raportoi ainakin 25 tapauksesta viime vuonna, joissa poliisi oli turvautunut sähkölamauttimiin, kyynelkaasuun ja vesitykkeihin sekä pahoinpidellyt ja tulittanut mielenosoittajia seurauksena kahden ihmisen kuolema.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia