Kaksi miljardia ihmistä kärsii piilonälästä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaksi miljardia ihmistä kärsii piilonälästä

Nälkäisten määrä on vähentynyt useimmissa kehitysmaissa, mutta hivenainepuutos on yhä vakava ongelma, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Nälkäisten määrä on maailmassa vähentynyt, mutta pelkistä kaloreista puhuminen jättää alleen piilonälän, josta kärsii jopa kaksi miljardia ihmistä ympäri maailman, käy ilmi tuoreesta maailman nälkäindeksistä.

Piilonälkä tarkoittaa tärkeiden hivenaineiden, kuten vitamiinien ja mineraalien, puutosta, ja siitä voivat kärsiä myös ylipainoiset. Vaikutukset terveyteen voivat olla peruuttamattomat. Piilonälkä vaikuttaa myös talouskasvuun, sillä se heikentää fyysistä ja älyllistä kehitystä ja vaikuttaa näin myös ihmisten tuottavuuteen, kansainvälisen ruokatutkimusinstituutti IFPRI:n ja kahden kansalaisjärjestön maanantaina ilmestyneessä raportissa kerrotaan.

Ratkaisuksi ehdotetaan ruokavalioiden monipuolistamista sekä ruokien laadun parantamista. Esimerkiksi jokainen suolan jodiointiin käytetty dollari voi tuottaa jopa 81 dollaria.

Vuosittain julkaistavassa nälkäindeksissä tutkitaan 120:tä kehitysmaata, jotka pisteytetään aliravittujen aikuisten ja alipainoisten lasten määrän sekä lapsikuolleisuuden mukaan. Mitä lähempänä indeksi on nollaa, sitä vähemmän on nälkää.

IFPRI:n mukaan vuosina 1990–2014 indeksi laski 39 prosenttia. Kehitys on ollut nopeaa, sillä vielä viime vuonna laskua oli kolmanneksen vuoteen 1990 verrattuna. Eniten nälkäindeksi on laskenut Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa, joissa kuitenkin on edelleen eniten nälkäisiä. Parhaiten menestyneitä maita ovat olleet esimerkiksi Bangladesh, Kambodža, Ghana, Ruanda ja Vietnam.

Pahimmin nälästä kärsivät indeksin mukaan Eritrea ja Burundi, joissa tilanne luokitellaan äärimmäisen hälyttäväksi.

Maailmassa arvioidaan olevan yhteensä noin 805 miljoonaa nälkäistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia