Järjestö: Lasten itsemurhayritykset yleistyneet Syyrian Madayassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: Lasten itsemurhayritykset yleistyneet Syyrian Madayassa

Hallituksen piirittämään kaupunkiin ei ole saatu apua yli neljään kuukauteen.

Lasten ja nuorten psyykkiset ongelmat ovat lisääntyneet huolestuttavasti syyrialaisessa Madayan kaupungissa, varoittaa kansainvälinen Pelastakaa Lapset -järjestö. Syyrian hallituksen joukkojen piirittämään kaupunkiin ei ole saatu apua yli neljään kuukauteen.

Järjestön tietojen mukaan kahden kuukauden aikana ainakin kuusi teini-ikäistä ja seitsemän nuorta aikuista on yrittänyt itsemurhaa. Ennen saarron alkamista kesällä 2015 vastaavia tapauksia ei ollut juuri lainkaan.

"Lapset ovat henkisesti hajalla ja väsyneitä. Kun teemme yhdessä jotain, esimerkiksi laulamme, he eivät reagoi ollenkaan eivätkä naura, kuten he normaalisti tekisivät. He piirtävät kuvia sodassa tapetuista lapsista, panssarivaunuista, piirityksestä tai ruuan loppumisesta", kertoo madayalainen opettaja Rula järjestön tiedotteessa.

Lääkärien sadat ihmiset kärsivät kaupungissa mielenterveysongelmista, mutta ammattitaitoista henkilökuntaa hoitamaan ongelmaa ei ole saatavilla. Kaupungissa on myös aivokalvontulehdusepidemia.

Madayan kaupunki sai kansainvälistä julkisuutta tämän vuoden alussa, kun ainakin 65 asukkaan kerrottiin kuolleen nälkään. Kaupunkiin saatiin kuljetettua apua, mutta viimeisin apukuljetus on ollut huhtikuussa.

"Madaya ja muut piiritetyt kaupungit on unohdettu jälleen kerran, mutta tällä kertaa maailma ei saa jäädä sivustaseuraajaksi odottamaan, että ihmiset kuolevat, ennen kuin tehdään jotain. Kaikille osapuolille on selvää, että siviilit pakotetaan kärsimään sotilaallisten päämäärien saavuttamiseksi. Jopa brutaalin sodan keskellä ruoka, puhdas vesi, terveydenhoito ja vapaa liikkuminen ovat oikeuksia, eivät etuoikeuksia", muistuttaa Pelastakaa Lasten Syyrian maajohtaja Sonia Khush.

YK on arvioinut, että yhteensä Syyriassa lähes 600 000 ihmistä elää saarrettuna ja yli 5,4 miljoonaa muuta hankalasti tavoitettavissa oloissa. YK on pystynyt toimittamaan apua vain pienelle osalle saarrettujen alueiden asukkaista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia