Äärimmäinen köyhyys lähes puolittunut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Äärimmäinen köyhyys lähes puolittunut

Mikäli alustavat arviot pitävät paikkansa, YK:n ensimmäinen vuosituhattavoite on jo saavutettu.

Sekä äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä että heidän prosenttiosuutensa vähenivät kaikilla maailman alueilla vuosina 2005–2008, kertoo Maailmanpankki. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Maailmanpankin tilastohistorian aikana, kun köyhyys väheni kaikkialla.

Maailmanpankin tutkimusryhmän mukaan äärimmäisessä köyhyydessä eli alle 1,25 dollarilla päivässä elää nyt noin 22 prosenttia maailman väestöstä. Vielä vuonna 1981 osuus oli 52 prosenttia ja vuonna 1990 43 prosenttia.

Eniten äärimmäinen köyhyys on vähentynyt Itä-Aasiassa, jossa edistystä selittää etenkin Kiinan kehitys. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa taas äärimmäinen köyhyys on vähentynyt ensimmäistä kertaa alle puoleen väestöstä.

Mittaustiedot ovat vuodelta 2008, mutta alustavien, vuoden 2010 tietojen mukaan köyhyysaste on saattanut vähentyä jopa yli puolella vuodesta 1990. Se tarkoittaisi, että kehitysmaat ovat saavuttaneet etuajassa YK:n tärkeimmän vuosituhattavoitteen, jonka tarkoituksena oli puolittaa äärimmäinen köyhyys vuoden 1990 tasosta vuoteen 2015 mennessä.

Maailmanpankki muistuttaa, että edistyksestä huolimatta vuonna 2015 miljardi ihmistä elää yhä köyhyydessä. Lisäksi alle kahdella dollarilla päivässä elävien määrä on vähentynyt vain hiukan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia