YK:n pääsihteerispekulaatiot käynnissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n pääsihteerispekulaatiot käynnissä

Naisehdokkaalle on tilausta, sillä YK:ta on johtanut mies koko sen 70-vuotisen olemassaolon ajan.

(IPS) -- Eteläkorealaisen Ban Ki-moonin toinen kausi YK:n pääsihteerinä päättyy ensi vuoden lopussa. Itä-Euroopan maat katsovat, että on tullut niiden vuoro. Myös naisehdokkaalle on tilausta, sillä YK:ta on johtanut mies koko sen 70-vuotisen olemassaolon ajan.

Pääsihteerin toimikausi on viisivuotinen, ja sama henkilö voi hoitaa tehtävää enintään kaksi kautta. Nimityksestä päättää YK:n yleiskokous 15-jäsenisen turvallisuusneuvoston ehdotuksen pohjalta. Ehdokas tarvitsee kaikkien viiden pysyvän jäsenen – Britannian, Kiinan, Ranskan, Venäjän ja Yhdysvaltojen – tuen.

Esimerkiksi vuonna 1996 egyptiläinen Boutros Boutros-Ghali jäi valitsematta toiselle kaudelle, koska hänen näkemyksenä Lähi-idän tilanteesta ei miellyttänyt Yhdysvaltoja. Valituksi tuli yllätysehdokkaaksi nostettu ghanalainen Kofi Annan.

Läpinäkyvyyden ja demokratian kannattajat toivovat, että turvaneuvosto esittäisi yleiskokoukselle useampia pääsihteeriehdokkaita. Yleiskokous on kuitenkin pitäytynyt vuonna 1946 tehdyssä linjauksessa, jossa toivotaan yhtä ehdokasta. Niinpä sille jää kumileimasimen rooli.

Länsimaat kärjessä

Saadakseen turvaneuvoston yksimielisen tuen ehdokkaan kannattaa matkustella mahdollisimman monissa YK:n jäsenmaissa ja hankkia laaja kannattajapohja.

Banin toinen kausi ei ollut itsestäänselvyys, koska varsinkin länsimaat arvostelivat hänen kielitaitoaan ja jämäkkyyden puutettaan. Oma ryhmä, Aasian-Tyynenmeren maat, asettui kuitenkin Banin taakse, ja muut seurasivat perässä.

YK:n historian kaksi ensimmäistä pääsihteeriä – norjalainen Trygve Lie ja ruotsalainen Dag Hammarskjöld – edustivat länsimaita. Heitä seurasivat burmalainen U Thant, itävaltalainen Kurt Waldheim, perulainen Javier Pérez de Cuellar, egyptiläinen Boutros Boutros-Ghali ja ghanalainen Kofi Annan.

Pääsihteeri on siis ollut kolmesti länsimaalainen, kahdesti aasialainen ja afrikkalainen ja kerran latinalaisamerikkalainen. Turvaneuvoston pysyvien jäsenmaiden edustajilla ei tehtävään ole asiaa.

Paljon ehdokkaita

Itä-Euroopan maat pitävät nyt paikkaa omanaan. Tarjolla on liuta ehdokkaita: entinen YK:n apulaispääsihteeri ja Slovenian presidentti Danilo Türk, bulgarialainen Unescon pääjohtaja Irina Bokova, Bulgarian EU-komissaari Kristalina Georgieva, Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė, Montenegron ulkoministeri Igor Lukšić ja Romanian YK-edustaja Simona Miculescu.

Jos Itä-Eurooppa pystyy asettumaan yhden sopivan ehdokkaan taakse, paikka menee todennäköisesti sille.

Tilanteen ollessa vielä epäselvä muutkin ovat alkaneet heitellä verkkojaan vesille. Heihin kuuluvat Australian entinen pääministeri Kevin Rudd, YK:n kehitysrahaston UNDP:n johtaja ja entinen Uuden-Seelannin pääministeri Helen Clark, YK:n pakolaisasian pääkomissaari ja entinen Portugalin pääministeri António Guterres ja YK:n naisjärjestön ex-johtaja ja Chilen presidentti Michelle Bachelet.

Naisen valinnalla YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi on laajaa kannatusta jäsenmaiden keskuudessa. Esimerkiksi kehitysmaiden suurin yhteenliittymä, Sitoutumattomien maiden liike, haluaa Banin seuraajaksi naisen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia