Uutiset

YK:n pääsihteeripeli kiristyy – veto-oikeus voi vielä pudottaa ennakkosuosikin

Bulgaria asetti uuden naisehdokkaan kilpaan, jonka Portugalin entinen pääministeri António Guterres näyttää olevan voittamassa.
Portugalin entinen pääministeri António Guterres on vahvoilla YK:n pääsihteeriäänestyksessä. (Kuva: United States Mission Geneva / Eric Bridiers / CC BY-ND 2.0)

Portugalin entinen pääministeri ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n entinen johtaja António Guterres johtaa edelleen YK:n pääsihteeriäänestystä. Ensi viikolla järjestävä kuudes kierros voi kuitenkin koitua kenen tahansa ehdokkaan kohtaloksi.

Guterres voitti maanantaina pidetyn YK:n turvallisuusneuvoston viidennen koeäänestyksen, kuten kaikki aiemmatkin äänestykset. Ratkaiseva on kuitenkin ensi keskiviikkona järjestettävä äänestys, jossa YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Iso-Britannia ja Ranska saavat käyttää veto-oikeuttaan.

Guterres sai viime kierroksella kaksi vastaääntä. Mikäli hän saa vastaäänen ensi kierroksella ja se on pysyvän jäsenmaan antama, hän putoaa pelistä. Guterresin jälkeen seuraavaksi parhaiten äänestyksissä ovat pärjänneet Serbian entinen ulkoministeri Vuk Jeremić sekä Slovakian ulkoministeri Miroslav Lajčák.

Monet maat ovat toivoneet YK:n pääsihteeriksi tällä kertaa naista, mukaan lukien nykyinen pääsihteeri Ban Ki-moon itse. Itä-Eurooppa puolestaan on katsonut, että nyt olisi sen vuoro saada pääsihteeri, koska sieltä yksikään pääsihteeri ei ole vielä ollut kotoisin.

Bulgaria lisäsi panoksia kisaan tänään vaihtamalla oman ehdokkaansa, YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon pääjohtaja Irina Bokovan, Euroopan komission varapuheenjohtajaan Kristalina Georgievaan. Maanantaina kuudenneksi äänestyksessä jääneen Bokovan vaihtamisesta spekuloitiin jo aiemmin, ja tänään siitä uutisoivat muun muassa uutistoimisto AP ja Yle.

Lopullisen päätöksen YK:n uudesta pääsihteeristä tekee yleiskokous turvallisuusneuvoston suosituksesta. Pääsihteerin on määrä aloittaa tehtävässään vuoden 2017 alussa.

Juttua on päivitetty 28.9. klo 13.03 Kristalina Georgievan ehdokkuuden osalta.

politiikkarauhaYK Suomen YK-liitto

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.