Uutiset

YK:n pääsihteeripeli kiristyy – veto-oikeus voi vielä pudottaa ennakkosuosikin

Bulgaria asetti uuden naisehdokkaan kilpaan, jonka Portugalin entinen pääministeri António Guterres näyttää olevan voittamassa.
Portugalin entinen pääministeri António Guterres on vahvoilla YK:n pääsihteeriäänestyksessä. (Kuva: United States Mission Geneva / Eric Bridiers / CC BY-ND 2.0)

Portugalin entinen pääministeri ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n entinen johtaja António Guterres johtaa edelleen YK:n pääsihteeriäänestystä. Ensi viikolla järjestävä kuudes kierros voi kuitenkin koitua kenen tahansa ehdokkaan kohtaloksi.

Guterres voitti maanantaina pidetyn YK:n turvallisuusneuvoston viidennen koeäänestyksen, kuten kaikki aiemmatkin äänestykset. Ratkaiseva on kuitenkin ensi keskiviikkona järjestettävä äänestys, jossa YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Iso-Britannia ja Ranska saavat käyttää veto-oikeuttaan.

Guterres sai viime kierroksella kaksi vastaääntä. Mikäli hän saa vastaäänen ensi kierroksella ja se on pysyvän jäsenmaan antama, hän putoaa pelistä. Guterresin jälkeen seuraavaksi parhaiten äänestyksissä ovat pärjänneet Serbian entinen ulkoministeri Vuk Jeremić sekä Slovakian ulkoministeri Miroslav Lajčák.

Monet maat ovat toivoneet YK:n pääsihteeriksi tällä kertaa naista, mukaan lukien nykyinen pääsihteeri Ban Ki-moon itse. Itä-Eurooppa puolestaan on katsonut, että nyt olisi sen vuoro saada pääsihteeri, koska sieltä yksikään pääsihteeri ei ole vielä ollut kotoisin.

Bulgaria lisäsi panoksia kisaan tänään vaihtamalla oman ehdokkaansa, YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon pääjohtaja Irina Bokovan, Euroopan komission varapuheenjohtajaan Kristalina Georgievaan. Maanantaina kuudenneksi äänestyksessä jääneen Bokovan vaihtamisesta spekuloitiin jo aiemmin, ja tänään siitä uutisoivat muun muassa uutistoimisto AP ja Yle.

Lopullisen päätöksen YK:n uudesta pääsihteeristä tekee yleiskokous turvallisuusneuvoston suosituksesta. Pääsihteerin on määrä aloittaa tehtävässään vuoden 2017 alussa.

Juttua on päivitetty 28.9. klo 13.03 Kristalina Georgievan ehdokkuuden osalta.

politiikkarauhaYK Suomen YK-liitto

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Mielenosoittajia Slovakiassa, kyltissä murhatut  Ján Kuciak ja Martina Kušnírová

Murha säikäytti Slovakian median – ”kun poliitikko haukkuu ja uhkailee toimittajia julkisesti, muut voivat jatkaa siitä omin päin”

Mafian ja hallituspuolueen kytköksiä tutkivat slovakialainen toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin helmikuussa. Asiantuntijoiden mukaan maan johtajien pitkään jatkuneet sanalliset hyökkäykset toimittajia vastaan loivat otollisen ilmapiirin veriteolle.
Mielenosoittajia Barcelonassa, kuvassa Katalonian lippu ja Catalan Republic -kyltti

Raportti: Epävakaus lisääntynyt monissa rikkaissa maissa – Suomi edelleen maailman vakain valtio

Epävakaus ei ole vain köyhien maiden ongelma, osoittaa tuore hauraiden valtioiden indeksi.