YK:n johtoon vaaditaan naista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n johtoon vaaditaan naista

Kansalaisliike vaatii YK:lta tuntuvia toimia naisten oikeuksien ja tasa-arvoisen päätöksenteon edistämisessä, kirjoittaa Thalif Deen.

(IPS) -- On korkea aika nostaa nainen YK:n johtoon, kun nykyisen pääsihteerin Ban Ki-moonin kausi päättyy vuoden 2016 lopussa, kansalaisliike Impact Leadership 21 vaatii.

Liike osoitti vaatimuksensa YK:ssa lokakuussa koolla olleille 160 valtion johtajalle. Maailmanjärjestöltä penätään tuntuvia toimia naisten oikeuksien ja tasa-arvoisen päätöksenteon edistämisessä.

Esimmäisen naispääsihteerin ohella liike vaatii, että naisia on valittava useammin johtamaan puhetta YK:n yleiskokouksessa. Toistaiseksi tehtävään on 67 vuoden aikana päässyt nainen vain kolmesti: Intian Vijaya Lakshmi Pandit 1953, Liberian Angie Brooks 1969 ja Bahrainin Sheikha Haya Rasheed al-Khalifa 2006.

Lisää naisjohtajia halutaan myös YK:n muihin hallintoelimiin, ja jäsenmaita kehotetaan valitsemaan naisia YK-suurlähettiläikseen.

New York Timesin YK-toimituksen entinen päällikkö Barbara Crossette vakuuttaa, että hyviä naisehdokkaita pääsihteeriksi kyllä löytyy. Mutta suljetuin ovin toimiva järjestelmä ei takaa, että paras tulee valituksi, hän varoittaa.

"Jos mies- ja naisehdokkaat joutuisivat kilpailemaan avoimesti esimerkiksi yleiskokouksen edessä järjestettävässä vaaliväittelyssä, koko maailma saisi mahdollisuuden paneutua asiaan. Se toisi myös valtavasti huomiota YK:lle", Crossette visioi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia