YK: Yhdysvaltojen tulisi palauttaa maita intiaaneille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK: Yhdysvaltojen tulisi palauttaa maita intiaaneille

Yhdysvaltojen hallituksen tulisi palauttaa maata alkuperäiskansoille kasvaneen rotusyrjinnän ehkäisemiseksi, sanoo YK.

Yhdysvaltojen hallituksen tulisi palauttaa osia maan alkuperäisasukkailta anastetuista maista intiaaniheimoille, sanoo alkuperäiskansojen syrjintää selvitellyt YK:n neuvonantaja.

Yhdysvaltojen alkuperäiskansojen kroonisia ongelmia ovat muun muassa yleinen köyhyys, alueittain 70 prosentin työttömyys, väkivalta, sekä syrjintä kouluissa ja laajemmalti yhteiskunnassa ja mediassa, toteaa James Anaya.

"Kaikki keskusteluissani alkuperäiskansojen edustajien kanssa on tullut esille tunne menetyksestä, vieraantumisesta ja nöyryytyksestä on yleistä kaikkialla intiaanien maassa."

Anayan mukaan alkuperäiskansojen oikeuksilla maahan on keskeinen merkitys yhteisöjen kehitykselle, itsemääräämisoikeudelle sekä kulttuuriselle eheydelle.

Kulttuurisesti tärkeiden maa-alueiden ja pyhien paikkojen palautus olisi osa laajempaa prosessia, jonka tavoitteena olisi Yhdysvaltojen alkuperäiskansojen aseman parantaminen. Alkuperäiskansoihin liittyvää politiikkaa on kuitenkin kehitettävä yhteistyössä maan intiaanien sekä Alaskan ja Havaijin kansojen kanssa, Anaya sanoo.

Yhdysvallat allekirjoitti YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistuksen joulukuussa 2010, mutta sen tulokset on koettu vaillisiksi. Hallitus on myös pitkään puinut oikeusteitse maanomistuskiistoja alkuperäiskansojen kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia