YK-tiimi tutkii Etelä-Sudanin ihmisoikeusloukkaukset | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK-tiimi tutkii Etelä-Sudanin ihmisoikeusloukkaukset

Molempien osapuolten epäillään syyllistyneen rikkomuksiin, myös nälänhätä uhkaa.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu on lähettämässä kymmenhenkisen tutkijatiimin Etelä-Sudaniin tutkimaan maassa tapahtuneita ihmisoikeusloukkauksia ja kansainvälisten lakien rikkomuksia. YK:n mukaan tiimin kolme ensimmäistä jäsentä matkustivat maan pääkaupunkiin Jubaan jo viime viikolla ja heidän on määrä tutkia siviileihin kohdistuneita ihmisoikeusloukkauksia.

Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir ja varapresidentti Riek Machar riitaantuivat joulukuussa 2013. Maassa alkoi sisällissota, jossa sekä Kiirin että Macharin kannattajien on epäilty syyllistyneen vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, kuten tappoihin ja raiskauksiin.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Hussein kertoi maanantaina julkaistussa tiedotteessa, että tutkimustiimin arviointiraportti esitellään YK:n ihmisoikeusneuvoston seuraavassa istunnossa maaliskuussa 2016. Ihmisoikeusneuvosto vaati tutkimuksia heinäkuisessa päätöslauselmassaan.

Etelä-Sudanin konfliktin osapuolet solmivat rauhan elokuussa, mutta paikoitellen väkivalta on yhä jatkunut. Konflikti on ajanut jo ennestään humanitaarisessa kriisissä olevan maan kuilun partaalle ruuan hinnan noustessa ja talouden heiketessä. Kolme YK-järjestöä varoitti viime viikolla, että uusien tutkimusten mukaan 3,9 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä.

Tilanne on vaikea etenkin Unityn osavaltiossa, jossa järjestöjen on ollut vaikea toimittaa humanitaarista apua väkivallan vuoksi. 30 000 ihmistä on osavaltiossa korkeimmassa hätätilaluokituksessa ensimmäistä kertaa koko konfliktin aikana, ja heitä uhkaa nälkäkuolema, järjestöt varoittivat. Maassa eletään parhaillaan sadonkorjuuaikaa, mutta ruokapulasta kärsivien ihmisten määrä on silti 80 prosenttia korkeammalla kuin viime vuonna samaan aikaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia