Web Index: Ruotsi ensimmäinen, Suomi viides | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Web Index: Ruotsi ensimmäinen, Suomi viides

Tim Berners-Leen säätiön luoma uusi indeksi arvioi netin taloudellista, poliittista ja yhteiskunnallista merkitystä.

Ruotsi on ensimmäisellä ja Suomi viidennellä sijalla Tim Berners-Leen World Wide Web Foundationin julkaisemassa internetin taloudellista, poliittista ja yhteiskunnallista merkitystä mittaavassa Web Indexissä.

Ruotsi saa täydet sata pistettä, Suomi 91,88. Indeksin kärjessä on kuusi eurooppalaista maata sekä Yhdysvallat, listan häntäpäässä taasen seitsemän Afrikan maata.

Indeksi mittaa kunkin maan internetin käyttöä, tietoliikenteen infrastruktuuria, internetin säätelyä ja valvontaa sekä netin inhimillistä vaikutuksta. Viimeksi mainittun laskenta perustuu taloudellisiin, poliittisiin ja yhteiskunnalisiin indikaattoreihin, mukaan lukien sosiaalisten verkostojen yleisyys sekä netin kaupallinen käyttö.

Berners-Leen mukaan indeksin tarkoituksena on kuvata internetin merkitystä ihmiskunnalle. Kasvava sananvapauden rajoittaminen on Berners-Leen mukaan suurin yksittäinen uhka netin tulevaisuudelle. Säätiön mukaan noin joka kolmannessa maassa internetiä rajoitetaan ja noin joka toisessa lehdistönvapaus on uhattuna. 

Nyt julkaistussa indeksissä on mukana 61 sekä kehitys- että teollisuusmaata, mutta jatkossa maiden määrää aiotaan lisätä yli sadan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia