Vuonna 2050 jopa puolet ihmiskunnasta voi olla riippuvaisia tuontiruoasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vuonna 2050 jopa puolet ihmiskunnasta voi olla riippuvaisia tuontiruoasta

Vaikka ilmastonmuutoksen vaikutus jätetään pois, ruokaomavaraisuus on vähenemässä uhkaavasti, ennustetaan uudessa tutkimuksessa.

Riippuvuus tuontiruoasta on kasvamassa merkittävästi siinäkin tapauksessa, että ilmastonmuutoksen vaikutusta ei oteta huomioon, todetaan viime viikolla julkaistussa raportissa.

Potsdamin ilmastotutkimuslaitos PIK:in tekemän ennusteen mukaan vuonna 2050 arviolta noin puolet maapallon väestöstä olisi riippuvaisia tuontiruoasta, kun väestönkasvun, vesivarojen, maatalouden tuottavuuden ja maankäytön vaikutukset ruoan tuotantoon otetaan huomioon.

Nykyisin jopa joka kuudes ihminen on riippuvainen ulkomailta tuoduista elintarvikkeista. Suurinta riippuvaisten osuus, noin puolet asukaista, on Lähi-idän, Keski-Amerikan ja Pohjois-Afrikan maissa.

Siinäkin tapauksessa, että kaikkissa matalan tulotason maissa maatalouden tuottavuus kasvaisi huippuunsa ja viljelyala lisääntyisi maksimaalisesti, elintarvikkeiden tuonnista riippuvaisten määrä saattaisi enimmillään olla noin 120 miljoonaa henkeä, raportissa ennustetaan. Heistä Nigeriassa ja Somaliassa yksin olisi 20 miljoonaa ihmistä.

Mikäli nykyisten köyhien maiden taloudet eivät kasva, on noin 1,3 miljardin pääosin Afrikassa ja Lähi-idässä asuvan ihmisen ruokaturva vaarassa, PIK:in tutkijat ennustavat.

Ruokaomavaraisuuden väheneminen on ongelmallista erityisesti kehitysmaille. Teollisuusmaista muun muassa Britannia, Hollanti ja Japani ovat jo nyt riippuvaisia elintarviketuonnista. Niillä kuitenkin on todennäköisesti jatkossakin varaa maksaa tuontilaskut, mutta kehitysmaille tilanne on vaikeampi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia