Uutiset

Venezuelassa skandaali lapsien asekuvista

Kuvia levittänyt järjestö lukeutuu Venezuelan presidentin tukijoihin.

Kuvissa on pieniä tyttöjä ja poikia kasvojen alaosa huivilla peitettynä ja kädessä AR-15-rynnäkkökivääri. Taustalle on maalattu Jeesus ja neitsyt Maria, niin ikään kiväärit tanassa.

Kuvia levittää Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa toimiva Colectivo La Piedrita -järjestö, joka sanoo puolustavansa presidentti Hugo Chávezia ja tämän aloittamaa vallankumousta.

La Piedrita on aiemminkin julkaissut kuvia aseistautuneista jäsenistään. Lisäksi se on tehnyt kyynelkaasuiskuja muun muassa opposition viestimien ja katolisen kirkon tiloihin.

Ryhmän johtaja Valentín Santana on etsintäkuulutettu henkirikoksesta, mutta yhä vapaalla jalalla. Hänet nähtiin viimeksi tammikuussa hallitsevan sosialistipuolueen tilaisuudessa.

Monessa mukana

La Piedrita toimii Caracasin läntisissä työläisosissa kuin kuntahallinnon jatke. Sillä on joukkoliikennevälineitä, tiilitehdas, urheilukeskuksia ja ambulanssi.

Viime kesänä, kun aseistautuneet vangit pitivät kolme viikkoa valtaa läheisessä vankilassa, välittäjinä toimivat sosialistien kansanedustaja Diosdado Cabello ja La Piedritan aktivisti "Satanás".

Vuoden alussa parlamentin puhemieheksi valittu Cabello paheksuu nyt lasten käyttöä asekuvassa.

Oppositio puolestaan vakuuttaa, että hallitus suosii ja suorastaan aseistaa kyseisiä ryhmiä. Keskustelua kuumentavat lokakuussa pidettävät presidentinvaalit, joihin oppositio valitsee oman ehdokkaansa 12. helmikuuta.

Väkivaltainen maa

Venezuelan sisä- ja oikeusministeri Tarek El Aissami vakuuttaa, että hallitus torjuu jyrkästi lasten ja nuorten esiintymiset aseistettuina. Hän on määrännyt tutkimuksen siitä, kuka on vastuussa kuvista, joissa nuorimmat pyssynheiluttajat olivat alle viisivuotiaita.

Lastensuojelujärjestö Cecodapin johtaja Fernando Pereira sanoo, että lasten esittäminen aseistettuina on "bensiiniä liekkeihin" Venezuelan muutenkin väkivallan myrkyttämässä tilanteessa.

Cecodapin mukaan 29 miljoonan asukkaan Venezuelassa kirjataan 1,5 miljoonaa rikosta ja 19 000 henkirikosta vuodessa. Satakunta lasta ja nuorta menehtyy joka kuukausi väkivallan uhrina.

Mistä aseet?

Kansalaisten turvallisuutta vaalivassa järjestössä toimiva Rocío San Miguel ihmettelee, mistä lapset saivat AR-15-rynnäkkökiväärejä, joita on yleensä poliittisen poliisin käytössä. Hän penää selitystä poliisin päälliköltä.

San Miguel muistuttaa, että sekä kansainväliset että Venezuelan lait kieltävät lapsilta aseet aina sotaleluja ja -pelejä myöten.

"Vastuu on aikuisilla, jotka tulisi pidättää välittömästi, sillä he ovat helposti tunnistettavissa", Paz Activa -rauhanjärjestössä toimiva Luis Cedeño vaatii.

Kun kuvista nousi skandaali, niissä lasten kanssa esiintyneet naiset laittoivat liikkeelle videon. Siinä pikkulapset rutistavat kirjoja, Venezuelan historiaa ja perustuslakia. "Nämä aseet luovutamme lapsillemme", naiset vakuuttavat.

lapsetaseet & armeija Venezuela

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.