Venezuelassa skandaali lapsien asekuvista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Venezuelassa skandaali lapsien asekuvista

Kuvia levittänyt järjestö lukeutuu Venezuelan presidentin tukijoihin.

Kuvissa on pieniä tyttöjä ja poikia kasvojen alaosa huivilla peitettynä ja kädessä AR-15-rynnäkkökivääri. Taustalle on maalattu Jeesus ja neitsyt Maria, niin ikään kiväärit tanassa.

Kuvia levittää Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa toimiva Colectivo La Piedrita -järjestö, joka sanoo puolustavansa presidentti Hugo Chávezia ja tämän aloittamaa vallankumousta.

La Piedrita on aiemminkin julkaissut kuvia aseistautuneista jäsenistään. Lisäksi se on tehnyt kyynelkaasuiskuja muun muassa opposition viestimien ja katolisen kirkon tiloihin.

Ryhmän johtaja Valentín Santana on etsintäkuulutettu henkirikoksesta, mutta yhä vapaalla jalalla. Hänet nähtiin viimeksi tammikuussa hallitsevan sosialistipuolueen tilaisuudessa.

Monessa mukana

La Piedrita toimii Caracasin läntisissä työläisosissa kuin kuntahallinnon jatke. Sillä on joukkoliikennevälineitä, tiilitehdas, urheilukeskuksia ja ambulanssi.

Viime kesänä, kun aseistautuneet vangit pitivät kolme viikkoa valtaa läheisessä vankilassa, välittäjinä toimivat sosialistien kansanedustaja Diosdado Cabello ja La Piedritan aktivisti "Satanás".

Vuoden alussa parlamentin puhemieheksi valittu Cabello paheksuu nyt lasten käyttöä asekuvassa.

Oppositio puolestaan vakuuttaa, että hallitus suosii ja suorastaan aseistaa kyseisiä ryhmiä. Keskustelua kuumentavat lokakuussa pidettävät presidentinvaalit, joihin oppositio valitsee oman ehdokkaansa 12. helmikuuta.

Väkivaltainen maa

Venezuelan sisä- ja oikeusministeri Tarek El Aissami vakuuttaa, että hallitus torjuu jyrkästi lasten ja nuorten esiintymiset aseistettuina. Hän on määrännyt tutkimuksen siitä, kuka on vastuussa kuvista, joissa nuorimmat pyssynheiluttajat olivat alle viisivuotiaita.

Lastensuojelujärjestö Cecodapin johtaja Fernando Pereira sanoo, että lasten esittäminen aseistettuina on "bensiiniä liekkeihin" Venezuelan muutenkin väkivallan myrkyttämässä tilanteessa.

Cecodapin mukaan 29 miljoonan asukkaan Venezuelassa kirjataan 1,5 miljoonaa rikosta ja 19 000 henkirikosta vuodessa. Satakunta lasta ja nuorta menehtyy joka kuukausi väkivallan uhrina.

Mistä aseet?

Kansalaisten turvallisuutta vaalivassa järjestössä toimiva Rocío San Miguel ihmettelee, mistä lapset saivat AR-15-rynnäkkökiväärejä, joita on yleensä poliittisen poliisin käytössä. Hän penää selitystä poliisin päälliköltä.

San Miguel muistuttaa, että sekä kansainväliset että Venezuelan lait kieltävät lapsilta aseet aina sotaleluja ja -pelejä myöten.

"Vastuu on aikuisilla, jotka tulisi pidättää välittömästi, sillä he ovat helposti tunnistettavissa", Paz Activa -rauhanjärjestössä toimiva Luis Cedeño vaatii.

Kun kuvista nousi skandaali, niissä lasten kanssa esiintyneet naiset laittoivat liikkeelle videon. Siinä pikkulapset rutistavat kirjoja, Venezuelan historiaa ja perustuslakia. "Nämä aseet luovutamme lapsillemme", naiset vakuuttavat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia