Uutiset

Venezuelalainen öljykaupunki kielsi muovipussit

Öljynjalostuksella elävä Carirubana on julistanut muovipussit pannaan ensi vuoden alusta lukien.

Paraguanán niemimaalla Karibianmeren rannikolla sijaitsevassa Carirubanassa on 270 000 asukasta. Siellä toimiva Paraguanán öljynjalostuskompleksi on maailman toiseksi suurin.

Carirubana kieltää alle 30 kilon vetoisten öljypohjaisten muovipussien myynnin ja käytön. Isompien pussien käyttö jätesäkkeinä sallitaan, samoin pienempien biohajoavien pussien.

"Päätöksen taustalla on huoli asukkaidemme terveydestä ja sivistyksestä, kauniista maisemistamme ja matkailun kehityksestä", kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kile Baldayo selittää. Kiellon voimaantultua muovipussien käyttäjää odottavat sakot tai yhteiskuntapalvelu.

Venezuelalainen Vitalis-ympäristöjärjestö arvioi, että maassa käytetään vuosittain 500 000 tonnia muovia, josta vain viidennes kierrätetään. Jokainen Venezuelan 29 miljoonasta asukkasta käyttää laskelman mukaan 150 muovipussia vuodessa.

"Muovijätteen poltossa vapautuu suuret määrät ympäristömyrkkyjä, kuten dioksiinia ja furaania", ympäristöaktivisti Alejandro Álvarez muistuttaa.

Muovipussien käyttöä on rajoitettu tai sitä harkitaan monissa muissakin Latinalaisen Amerikan kaupungeissa. Esimerkiksi Meksikon pääkaupunki kielsi viime vuonna kauppoja jakamasta muovikasseja ilmaiseksi ja määräsi, että maksullisten pussien on oltava biohajoavia.

saastuminen Venezuela

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Raunioita maanjäristyksen jäljiltä Haitissa
Haitin maanjäristyksen jälkiä vuona 2010. Avustusjärjestö Oxfamin työntekijöiden on kerrottu syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitissa.(Kuva: Raphaël Brigandi / ECHO / CC BY-SA 2.0)

Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä

Avustusjärjestö Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa järjestöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Suomessa tapauksia ei ole tullut ilmi.
Hökkelikylä ja hiilikasa
Rikkaat luonnonvarat omistava Etelä-Afrikka on maailman eriarvoisin maa. Voimalaitosta ruokkiva hiilikasa ja hökkelikylä Mpumalangan alueella.(Kuva: Mark Olalde / IPS)

Eriarvoisuus jyllää Afrikassa

YK:n kehitysohjelman selvityksen mukaan tuloerot kasvavat etenkin eteläisessä ja keskisessä Afrikassa.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.