Uutiset

Venezuelalainen öljykaupunki kielsi muovipussit

Öljynjalostuksella elävä Carirubana on julistanut muovipussit pannaan ensi vuoden alusta lukien.

Paraguanán niemimaalla Karibianmeren rannikolla sijaitsevassa Carirubanassa on 270 000 asukasta. Siellä toimiva Paraguanán öljynjalostuskompleksi on maailman toiseksi suurin.

Carirubana kieltää alle 30 kilon vetoisten öljypohjaisten muovipussien myynnin ja käytön. Isompien pussien käyttö jätesäkkeinä sallitaan, samoin pienempien biohajoavien pussien.

"Päätöksen taustalla on huoli asukkaidemme terveydestä ja sivistyksestä, kauniista maisemistamme ja matkailun kehityksestä", kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kile Baldayo selittää. Kiellon voimaantultua muovipussien käyttäjää odottavat sakot tai yhteiskuntapalvelu.

Venezuelalainen Vitalis-ympäristöjärjestö arvioi, että maassa käytetään vuosittain 500 000 tonnia muovia, josta vain viidennes kierrätetään. Jokainen Venezuelan 29 miljoonasta asukkasta käyttää laskelman mukaan 150 muovipussia vuodessa.

"Muovijätteen poltossa vapautuu suuret määrät ympäristömyrkkyjä, kuten dioksiinia ja furaania", ympäristöaktivisti Alejandro Álvarez muistuttaa.

Muovipussien käyttöä on rajoitettu tai sitä harkitaan monissa muissakin Latinalaisen Amerikan kaupungeissa. Esimerkiksi Meksikon pääkaupunki kielsi viime vuonna kauppoja jakamasta muovikasseja ilmaiseksi ja määräsi, että maksullisten pussien on oltava biohajoavia.

saastuminen Venezuela

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.