Venezuela vähentää vapauksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Venezuela vähentää vapauksia

Vapaudesta ei saa puhua edes saippuasarjassa, kertoo Human Rights Watch.

Venezuelan oikeusjärjestelmä ja media ovat vaarassa vallan keskittyessä yhä enemmän presidentti Hugo Chávezin käsiin, käy ilmi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) raportista.

"Hugo Chávez seuraajineen on vuosia rakentanut järjestelmää, joka antaa hallitukselle vapaat kädet uhkailla ja rangaista niitä venezuelalaisia, jotka sekaantuvat heidän poliittiseen agendaansa", HRW:n Amerikan työn johtaja José Miguel Vivanco sanoo järjestön tiedotteessa.

Vallan kolmijako ja eri instituutioiden riippumattomuus on kärsinyt, kun Chávez on saanut kannattajiaan korkeisiin virkoihin. Korkeimman oikeuden tuomarit ovat julkisesti sitoutuneet ajamaan Chávezin poliittista agendaa, raportissa todetaan.

Soraäänet vaimenevat, kun hallituksen vastustamisesta saa maksaa korkean hinnan. Esimerkiksi tuomari María Lourdes Afluni määrättiin pidätettäväksi, kun hän vapautti Chávezin hallitusta kritisoineen mielipidevangin.

Myös ihmisoikeuspuolustajat ovat kovilla. Chávezin kannattajat ovat raportin mukaan nostaneet kanteita ulkomaista rahoitusta saavia ihmisoikeusjärjestöjä vastaan. Korkein oikeus päättikin vuonna 2010, että ulkomaalaista rahoitusta vastaanottaneiden järjestöjen edustajat voidaan tuomita maanpetoksesta jopa 15 vuoden vankeuteen.

Saippuasarja sensuurin kourissa

Vuonna 2010 Chávez myös muokkasi medialakia, joka rajoittaa nyt entisestään sananvapautta sekä median toimintaa. Valtion alainen kommunikaatioverkosto CONATEL sai  lisävaltuuksia sensuroida televisio- ja radio-ohjelmia sekä internetsivujen sisältöä.

Sensuuri näkyi Venezuelassa konkreettisesti, kun viime vuoden tammikuussa saippuasarja Chepe Fortuna näytti kohtauksen, jossa Venezuela-niminen hahmo menetti koiransa, pikku Hugon, HRW:n raportissa kerrotaan.

Hän kysyi poikaystävältään: "Miten Venezuelan käy ilman Huguitoa?" Poikaystävä vastasi: "Se tarkoittaa, että Venezuela on vapaa."

CONATEL otti yhteyttä sarjaa näyttäneeseen televisiokanava Televeniin ja ehdotti ohjelman jäädyttämistä, koska se edusti "poliittista ja rodullista suvaitsemattomuutta, ksenofobiaa ja rikoksiin yllyttämistä." Syytökset olisivat voineet johtaa rikosseuraamuksiin, joten Televen lopetti ohjelman samana päivänä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia