”Varjopandemia” – Ihmisten eristäytyminen koronaviruksen takia on lisännyt perheväkivaltaa ympäri maailman | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Varjopandemia” – Ihmisten eristäytyminen koronaviruksen takia on lisännyt perheväkivaltaa ympäri maailman

Yli puolet maailman väestöstä on eristyksissä, mikä luo ”täydelliset olosuhteet” kontrolloivalle ja väkivaltaiselle käytökselle, varoittaa YK:n tasa-arvojärjestö. Se vaatii perheväkivaltaa ehkäisevien palveluiden parantamista, kun valtiot suunnittelevat elvytyspaketteja.

Mielenosoituskylttejä kasassa

Koronaviruspandemia on lisännyt perheväkivaltaa. Kuvassa perheväkivallan vastaisia ja tasa-arvoa puolustavia kylttejä Mosambikissa, jossa osallistuttiin UN Womenin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisiin toimintapäiviin vuonna 2017. Kuva: Jaana Oikarinen / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0.

Ihmisten eristäytyminen koteihinsa koronaviruksen torjumiseksi on lisännyt perheiväkivaltaa ympäri maailman. Eristyksissä on nyt arviolta neljä miljardia ihmistä, ja mediat eri puolilta maailmaa ovat raportoineet viime viikkoina auttavien puhelinten työtaakan kasvusta sekä suojakotien asiakasmäärien noususta.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women sekä YK:n uutiskeskus kertovat kokoamissaan tiedoissa, että esimerkiksi Singaporessa ja Kyproksella soitot ovat kasvaneet yli 30 prosenttia. Malesiassa soitot ovat tuplaantuneet ja Ranskassa kasvaneet lähes kolmannekselle. Libanonissa maaliskuun soittojen määrä oli kaksi kertaa suurempi kuin viime vuoden marraskuussa.

Myös Suomessa Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että esimerkiksi poliisin kotihälytystehtävät ovat kasvaneet ja turvakodeissa on ollut enemmän asiakkaita. Uutistoimisto Reuters puolestaan kertoo, että esimerkiksi Tunisiassa soitot apulinjoille ovat viisinkertaistuneet.

”Eristys pahentaa turvallisuus-, terveys- ja rahahuolten aiheuttamia jännitteitä. Se lisää naisten eristäytymistä kotiin väkivaltaisten kumppanien kanssa ja erottaa heidät ihmisistä ja resursseista, jotka voisivat parhaiten auttaa heitä. Olosuhteet kontrolloivalle, väkivaltaiselle käytökselle suljettujen ovien takana ovat täydelliset”, varoitti YK:n tasa-arvojärjestö UN Women maanantaina julkaistussa kannanotossaan.

Se kutsuu koronaviruksen seurauksena lisääntynyttä perheväkivaltaa ”varjopandemiaksi”. Ongelmaa pahentaa se, että terveydenhuoltojärjestelmät ovat muutenkin äärirajoilla.

Arvioiden mukaan alle 40 prosenttia perheväkivaltaa kokeneista hakee apua tai raportoi poliisille. YK:n varapääsihteeri Amina Mohammed muistuttaakin, että nyt tiedossa olevat luvut ovat todennäköisesti todellisuudessa korkeampia.

”Kun liikkuminen on rajoitettua ja yksityisyys rajoitettua, naisten on vaikea soittaa apua. Joten on todennäköistä, että nämä luvut edustavat vain murto-osaa ongelmasta. Ne myös heijastavat sitä, että mailla on raportointijärjestelmät olemassa. Dataa ei ole saatavilla samalla tavalla kaikkialta, etenkään kehitysmaista”, Mohamed sanoo YK:n uutiskeskuksen haastattelussa.

Osa maista on jo ryhtynyt toimiin perheväkivaltaa kokeneiden tukemiseksi. Argentiinassa apteekeista on julistettu turvatiloja uhreille, jotta he voivat kertoa kokemuksistaan. Myös Ranskassa tarjotaan hotellihuoneita naisille, jotka eivät voi mennä kotiin. Espanjassa hallitus on antanut luvan naisille lähteä kotoa väkivallan takia eristysmääräyksistä huolimatta.

UN Women sekä muun muassa YK:n pääsihteeri António Guterres vaativat, että perheväkivalta huomioidaan, kun valtiot suunnittelevat elvytys- ja tukipaketteja. Turvakodeille ja auttaville puhelimille pitää suunnata riittävästi rahaa, teknologiaa pitää hyödyntää tuen tehostamiseksi ja palveluista pitää tiedottaa.

Ennen koronaviruspandemiaa arvioitiin, että yhteensä noin 243 miljoonaa 15–49-vuotiasta naista ja tyttöä oli kokenut seksuaalista tai fyysistä parisuhdeväkivaltaa viimeisen vuoden aikana. Perheväkivallan globaaliksi hinnaksi on aiemmin arvioitu 1,5 biljoonaa dollaria eli noin 1,4 biljoonaa euroa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia