Uutiset

Väkivaltakuolemien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Välimeren itäpuolen maissa

Itsemurhat sekä väkivaltaiset kuolemat yleistyvät hurjaa vauhtia Välimeren itäpuolisissa maissa. Esimerkiksi Syyriassa sota ja väkivalta ovat yleisin kuolinsyy.
Hautausmaa Kabulissa Afganistanissa
Väkivaltakuolemat ovat yleistyneet Välimeren itäpuolella sijaitsevissa maissa. Kuvassa hautausmaa Kabulissa Afganistanissa. (Kuva: Lauras Eye / CC BY-ND 2.0 )

Itsemurhat, murhat ja seksuaalinen väkivalta lisääntyvät Välimeren itäpuolen maissa nopeammin kuin missään muualla maailmassa, käy ilmi laajasta akateemisesta tutkimuksesta. Konfliktit sekä muu väkivalta aiheuttivat sen mukaan alueella yli 200 000 kuolemaa vuonna 2015.

”-- Väkivalta on luomassa lasten ja nuorten aikuisten menetetyn sukupolven. Lähi-idän tulevaisuus on synkkä, ellemme keksi tapaa tuoda alueelle vakautta”, sanoo tutkimuksen päätekijä, tohtori Ali Mokdad tiedotteessa.

Useista artikkeleista koostuvan tutkimuksen teki Washingtonin yliopistoon kuuluva terveysmittauksen instituutti IHME. Siinä tarkasteltiin 22:ta Aasian, Lähi-idän ja Pohjois- sekä Itä-Afrikan maata, joissa elää yli 600 miljoonaa ihmistä.

Vuonna 2015 lähes 30 000 ihmistä päätyi alueella itsemurhaan ja 35 000 kuoli muuten väkivaltaisen kuoleman. Itsemurhat kasvoivat sata prosenttia ja muut väkivaltakuolemat 152 prosenttia verrattuna vuoteen 1990. Muualla maailmassa oli vastaavana aikana kasvua 19 ja 12 prosenttia, tutkimuksesta selviää.

Sota ja väkivalta olivat vuonna 2015 tärkeimmät kuolinsyyt Syyriassa, Jemenissä, Irakissa, Afganistanissa ja Libyassa. Väkivallan lisäksi myös ei-tarttuvat taudit sekä mielenterveysongelmat ovat yleistyneet. Etenkin mielenterveyden ammattilaisista on huutava pula, tutkimuksessa kerrotaan.

”Viime vuosina monien maiden terveydessä tapahtunut edistys on hidastunut ja useat jo hallinnassa olleet terveysongelmat kehittyvät uudelleen. Tutkimus osoittaa selvästi, että alueen tuleva terveys on vaarassa”, Mokdad sanoo.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Public Health -lehdessä.

konfliktiterveys

Pääuutiset

Kasa porkkanoita
Uudessa hävikkiruokakaupassa aiotaan myydä ainakin vihanneksia.(Kuva: liz west / CC BY 2.0)

Uuden hävikkiruokakaupan joukkorahoitus lähtenyt hyvin käyntiin – kauppa pystyyn ehkä vielä tänä vuonna

Kehitysyhteistyön hyväksi hävikkiruokaa myyvälle kaupalle etsitään parhaillaan liiketiloja. Hävikkiruokaa hyödynnetään nykyisin monissa projekteissa, mutta projektipäällikkö Else Hukkanen uskoo, että kilpailua siitä ei vielä tule.
Mies kahlaa vedessä, joka ylettyy jo hartioille asti Bangladeshissa.
Monsuunikauden tulvat ovat jokavuotinen ilmiö Etelä-Aasiassa, mutta ilmastonmuutoksen myötä, ne ovat yhä rajumpia.(Kuva: Shahriar Islam / AusAid / CC BY 2.0)

Tulvat kurittavat Intiaa, Nepalia ja Bangladeshia

Lähes 250 ihmistä on menettänyt henkensä monsuunikauden tulvien vuoksi. Suomen Lähetysseura lähettää hätä-apua tulvista kärsineille alueille Nepalissa.
Lapsi saa poliorokotteen Afrikan sarvessa
Edellinen polioepidemia koettiin Afrikan Sarvessa kolme vuotta sitten. 90 prosenttia sairastuneista oli Somaliasta.(Kuva: Sewunet / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0)

Somalia voittamassa polion

Poliota ei ole esiintynyt maassa nyt kolmeen vuoteen. Työnsarkaa kuitenkin riittää, jotta tautiepidemiat pysyvät loitolla myös jatkossa. Lisäksi Somaliassa taistellaan nyt tuhkarokko- ja koleraepidemioiden kanssa.
Dongria Kondh -heimoon kuuluvat naiset kantavat saviruukkuja pään päällä. Ruukkuihin on istutettu kukkia.
Odishan osavaltiossa asuvaan dongria kondh -heimoon kuuluvat naiset suorittavat perinteistä rituaalia. (Kuva: Manipadma Jena / IPS)

Intian heimot elävät ahtaalla

Intian alkuperäiskansat elävät pääosin köyhyydessä. Moni ei ymmärrä koulussa puhuttua kieltä, joten opintie jää lyhyeksi. Lisäksi monet heimot asuvat alueilla, joiden luonnonvaroista kiistellään.