Uutiset

Väkivaltakuolemien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Välimeren itäpuolen maissa

Itsemurhat sekä väkivaltaiset kuolemat yleistyvät hurjaa vauhtia Välimeren itäpuolisissa maissa. Esimerkiksi Syyriassa sota ja väkivalta ovat yleisin kuolinsyy.
Hautausmaa Kabulissa Afganistanissa
Väkivaltakuolemat ovat yleistyneet Välimeren itäpuolella sijaitsevissa maissa. Kuvassa hautausmaa Kabulissa Afganistanissa. (Kuva: Lauras Eye / CC BY-ND 2.0 )

Itsemurhat, murhat ja seksuaalinen väkivalta lisääntyvät Välimeren itäpuolen maissa nopeammin kuin missään muualla maailmassa, käy ilmi laajasta akateemisesta tutkimuksesta. Konfliktit sekä muu väkivalta aiheuttivat sen mukaan alueella yli 200 000 kuolemaa vuonna 2015.

”-- Väkivalta on luomassa lasten ja nuorten aikuisten menetetyn sukupolven. Lähi-idän tulevaisuus on synkkä, ellemme keksi tapaa tuoda alueelle vakautta”, sanoo tutkimuksen päätekijä, tohtori Ali Mokdad tiedotteessa.

Useista artikkeleista koostuvan tutkimuksen teki Washingtonin yliopistoon kuuluva terveysmittauksen instituutti IHME. Siinä tarkasteltiin 22:ta Aasian, Lähi-idän ja Pohjois- sekä Itä-Afrikan maata, joissa elää yli 600 miljoonaa ihmistä.

Vuonna 2015 lähes 30 000 ihmistä päätyi alueella itsemurhaan ja 35 000 kuoli muuten väkivaltaisen kuoleman. Itsemurhat kasvoivat sata prosenttia ja muut väkivaltakuolemat 152 prosenttia verrattuna vuoteen 1990. Muualla maailmassa oli vastaavana aikana kasvua 19 ja 12 prosenttia, tutkimuksesta selviää.

Sota ja väkivalta olivat vuonna 2015 tärkeimmät kuolinsyyt Syyriassa, Jemenissä, Irakissa, Afganistanissa ja Libyassa. Väkivallan lisäksi myös ei-tarttuvat taudit sekä mielenterveysongelmat ovat yleistyneet. Etenkin mielenterveyden ammattilaisista on huutava pula, tutkimuksessa kerrotaan.

”Viime vuosina monien maiden terveydessä tapahtunut edistys on hidastunut ja useat jo hallinnassa olleet terveysongelmat kehittyvät uudelleen. Tutkimus osoittaa selvästi, että alueen tuleva terveys on vaarassa”, Mokdad sanoo.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Public Health -lehdessä.

konfliktiterveys

Pääuutiset

Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa vaatteiden kankaita väriä kankaiden värjäykseen.
Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa värimassaa, jolla vaatekankaat värjätään. Ohjaaja Ndèye Coumba Diop seuraa vierestä ja ohjeistaa.(Kuva: Tidiane Baldé / Naatangue art la)

Kehitysmaiden nuoriso tarvitsee töitä – Senegalissa opiskellaan vaatesuunnittelijoiksi ja sirkustähdiksi

Nuoria on kehitysmaissa enemmän kuin koskaan. Haaste on, löytyykö heille myös töitä. Senegalissa nuoria työllistetään taide- ja kulttuurialalle, jota etenkään vanhemmat eivät yleensä osaa nähdä tulevaisuuden alana.
Taskulaskin
Veronkierron vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Helsingissä.(Kuva: bradhoc / CC BY 2.0)

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.
Pilvenpiirtäjiä Chicagossa
Tuoko talouskasvun tavoittelu todella hyvinvointia vai onko se kestävän kehityksen este, pohtii Elina Mikola.(Kuva: Don Harder / CC BY-NC 2.0)

Kasvutalouden panttivangit

Päättäjät ja kansalaiset ovat tottuneet ajattelemaan, että bruttokansantuotteen kasvu tuo meille asioita, joita arvostamme: elintasoa, julkisia palveluita, turvallisuutta. Mutta tuoko talouskasvun tavoittelu todella hyvinvointia vai onko se kestävän kehityksen este, pohtii Elina Mikola.
Myanmarin rohingya-pakolaisia
Bangladeshiin pakenevat rohingyat ovat pääosin lapsia ja naisia, jotka ovat kokeneet tai nähneet raakaa väkivaltaa.(Kuva: Parvez Ahmad Faysal / IPS)

Valtaosa Bangladeshiin saapuvista rohingya-naisista kokenut seksuaalista väkivaltaa

Myanmarilainen Yasmin oli viimeisillään raskaana, kun sotilaat tunkeutuivat hänen kyläänsä ja raiskasivat hänet. Samoin on käynyt monelle muulle. Hallituksen arvellaan haluavan viestittää julmuuksilla, ettei yksikään rohingya saa jäädä Rakhinen osavaltioon.