Uutiset

Väkivaltakuolemien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Välimeren itäpuolen maissa

Itsemurhat sekä väkivaltaiset kuolemat yleistyvät hurjaa vauhtia Välimeren itäpuolisissa maissa. Esimerkiksi Syyriassa sota ja väkivalta ovat yleisin kuolinsyy.
Hautausmaa Kabulissa Afganistanissa
Väkivaltakuolemat ovat yleistyneet Välimeren itäpuolella sijaitsevissa maissa. Kuvassa hautausmaa Kabulissa Afganistanissa. (Kuva: Lauras Eye / CC BY-ND 2.0 )

Itsemurhat, murhat ja seksuaalinen väkivalta lisääntyvät Välimeren itäpuolen maissa nopeammin kuin missään muualla maailmassa, käy ilmi laajasta akateemisesta tutkimuksesta. Konfliktit sekä muu väkivalta aiheuttivat sen mukaan alueella yli 200 000 kuolemaa vuonna 2015.

”-- Väkivalta on luomassa lasten ja nuorten aikuisten menetetyn sukupolven. Lähi-idän tulevaisuus on synkkä, ellemme keksi tapaa tuoda alueelle vakautta”, sanoo tutkimuksen päätekijä, tohtori Ali Mokdad tiedotteessa.

Useista artikkeleista koostuvan tutkimuksen teki Washingtonin yliopistoon kuuluva terveysmittauksen instituutti IHME. Siinä tarkasteltiin 22:ta Aasian, Lähi-idän ja Pohjois- sekä Itä-Afrikan maata, joissa elää yli 600 miljoonaa ihmistä.

Vuonna 2015 lähes 30 000 ihmistä päätyi alueella itsemurhaan ja 35 000 kuoli muuten väkivaltaisen kuoleman. Itsemurhat kasvoivat sata prosenttia ja muut väkivaltakuolemat 152 prosenttia verrattuna vuoteen 1990. Muualla maailmassa oli vastaavana aikana kasvua 19 ja 12 prosenttia, tutkimuksesta selviää.

Sota ja väkivalta olivat vuonna 2015 tärkeimmät kuolinsyyt Syyriassa, Jemenissä, Irakissa, Afganistanissa ja Libyassa. Väkivallan lisäksi myös ei-tarttuvat taudit sekä mielenterveysongelmat ovat yleistyneet. Etenkin mielenterveyden ammattilaisista on huutava pula, tutkimuksessa kerrotaan.

”Viime vuosina monien maiden terveydessä tapahtunut edistys on hidastunut ja useat jo hallinnassa olleet terveysongelmat kehittyvät uudelleen. Tutkimus osoittaa selvästi, että alueen tuleva terveys on vaarassa”, Mokdad sanoo.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Public Health -lehdessä.

konfliktiterveys

Pääuutiset

Gate-järjestön ohjelmajohtaja Erika Castellanos
Belizeläinen Erika Castellanos taistelee etenkin transsukupuolisten hiv-positiivisten oikeuksien puolesta.(Kuva: Teija Laakso)

Transsukupuolinen hiv-aktivisti Erika Castellanos taistelee holhoamista vastaan – ”vain minä voin sanoa, mikä on minulle parasta”

Belizeläisen Erika Castellanos on muuttunut syrjitystä seksityöläisestä aktivistiksi, jonka mielestä hiv-positiivisten on saatava lisää sananvaltaa siitä, miten heitä hoidetaan. Muuten epidemiasta ei päästä eroon.
Pakolaisleirin asukkaita ja vieraita Kongossa
Kongossa on 4,5 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. YK:n apulaispääsihteeri Amina J. Mohammed vieraili Pohjois-Kivun maakunnassa sijaitsevalla Mugungan leirillä viime kesänä.(Kuva: Myriam Asmani / MONUSCO / CC BY-SA 2.0)

Väkivalta pahenee Kongossa – ”yksi maailman pahimmista kriiseistä, mutta kukaan ei näytä piittaavaan”

Miljoonat ihmiset ovat paenneet väkivaltaa Kongon demokraattisessa tasavallassa, jonka humanitaarinen kriisi uhkaa kärjistyä. Avustusjärjestöt ponnistelevat hupenevien avustusvarojen kanssa.
Unkarin parlamenttirakennus puna-valko-vihreässä valossa
Unkarin järjestöjä kuristetaan yhä tiukkenevalla lainsäädännöllä.(Kuva: David Magyar / CC BY-NC-ND 2.0)

Unkarin uusi järjestölaki eteni parlamenttiin – maahanmuuttajatyötä tekeville kaavaillaan pakollista ”turvallisuusselvitystä”

Unkarin järjestöjen tilanne herättää kasvavaa huolta ihmisoikeusjärjestöissä. Nyt parlamentissa käsitellään lakia, joka muun muassa estäisi siirtolaisuusjärjestöjä menemästä kahdeksaa kilometriä lähemmäs rajaa.
Väkijoukko
Kännykkä ja internet ovat parantaneet filippiiniläisen ja muiden aasialaisten mahdollisuuksia jakaa ja saada tietoa, mutta moni valtio on viime aikoina kiristänyt sensuuria somessa.(Kuva: Kara Santos / IPS)

Internetin vapaus kutistuu Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasian maiden demokratia on näyttänyt viime vuosina vahvistuvan, mutta nyt otteet ovat koventuneet ja netin sensurointi kasvaa.