Vaateteollisuus uhkaa hiipua Lesothossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vaateteollisuus uhkaa hiipua Lesothossa

Piskuinen Lesotho kuuluu Afrikan suurimpiin vaatevalmistajiin, joka pärjäsi kauppakisassa aiemmin tullivapauslain nojalla.

Vaateteollisuus on afrikkalaisen Lesothon tärkein työnantaja ja monille ainoa tie ulos köyhyysloukusta. Alan tulevaisuus näyttää kuitenkin synkältä.

Makhoase Lethibelane, 30, tekee kymmentuntista päivää kuviopainajana Shinning Centuryn tehtaalla Lesothon pääkaupungissa Maserussa. Nainen elättää itsensä, 8-vuotiaan tyttärensä sekä työttömät vanhempansa 89 euron kuukausipalkalla.

Vaikka työ on yksitoikkoista ja uuvuttavaa, Lethibelane pitää itseään onnekkaana. "Monet ovat jääneet työttömiksi."

Aasiassa halvempaa työvoimaa

Piskuinen Lesotho kuuluu Afrikan suurimpiin vaatevalmistajiin, ja sen tärkein vientimaa on Yhdysvallat. Maailman talouskriisi on kuitenkin kurittanut vientiä ja kutistanut Lesothon 40 tehtaan 60 000-päistä työvoimaa.

Puolet Shinning Centuryn koneista on pois käytöstä. Tehtaan johtaja Jennifer Chen kertoo, että hänen on pitänyt irtisanoa kaksi kolmesta työntekijästä kahden viime vuoden aikana. Väkeä on enää reilu 500.

"Kaksi pääasiakasta, yhdysvaltalaiset GAP ja Banana Republic, siirsivät tuotannon Kiinaan ja Vietnamiin, koska siellä palkat ovat pienemmät", Chen kertoo.

Kilpailu on veristä, ja vaatebrändit vaihtavat herkästi alihankkijansa halvempaan.

USA:n tullivapaus auttoi

Lesotho pärjäsi kisassa ennen lamaa, koska se on voinut viedä tuotteitaan Yhdysvaltoihin tullitta vuonna 2004 säädetyn Afrikan kasvu ja mahdollisuus -lain (Agoa) nojalla.

Laki houkutti aasialaisia sijoittajia perustamaan vaatetehtaita Lesothoon, jossa alan työpaikat kolminkertaistuivat. Se oli taivaan lahja maalle, jonka väestöstä puolet on työttömiä ja neljäsosa hiv-positiivisia.

"Veroista ja kiintiöistä vapaa vienti Yhdysvaltoihin turvasi bisneksemme", taiwanilaissyntyinen Chen sanoo.

Myös Lesothon hallitus on tukenut tekstiiliteollisuutta, jotta se pystyisi kilpailemaan Aasian kanssa.

Maataloutta ja matkailua

Agoa-sopimus uhkaa raueta vuonna 2015, minkä jälkeen Lesotho ei enää nauttisi Yhdysvaltain tulliedusta.

Vaatealan ammattiliitto arvioi, että tuotannon monipuolistaminen parantaisi kannattavuutta.

"Meidän on alettava valmistaa itse tuotantotarvikkeita, kuten kankaita, vetoketjuja ja nappeja. Nyt ne kaikki tulevat Aasiasta", ammattiliiton pääsihteeri Bahlakoana Lebakae kehottaa.

Lesothon hallituksella on kuitenkin muita suunnitelmia.

"Tekstiilisektori on kannattamaton, eikä sillä ole enää kansainvälistä kilpailukykyä. Hallitus on ilmoittanut, ettei se voi jatkaa alan tukemista", Maailmanpankin Lesothon asiantuntija Macmillan Anyanwu sanoo.

Maailmanpankkia kuultuaan Lesotho päätti hylätä vaatetusalan ja investoida sen sijaan maatalouteen, vesihuoltoon ja turismiin.

Lesotho

  • Sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa.
  • Asukkaita 2,08 miljoonaa
  • Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 43,4 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 89,5 %
  • Hiv-tartunnan saaneita 15-49-vuotiaista 23,2 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 141/169

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia