Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti

Uudet taistelut ajaneet yli 88 000 pakosalle Keski-Afrikan tasavallassa

Tuoreen YK-raportin mukaan maan viime vuosien väkivallassa voi olla kyse rikoksista ihmisyyttä vastaan.
Maansisäisiä pakolaisia Banguissa Keski-Afrikan tasavallassa vuonna 2014.
Keski-Afrikan tasavalta on viime vuosina kärsinyt sisäisestä konfliktista. Kuvassa maan sisäisiä pakolaisia vuonna 2014. (Kuva: Evan Schneider / United Nations Photo / CC BY-NC-ND 2.0 )

Yli 88 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Keski-Afrikan tasavallassa viime viikkojen aikana leimahtanutta väkivaltaa. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan jo yli 68 000 ihmistä on paennut maan sisällä ja 20 000 lisäksi naapurimaahan, Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

Uudet taistelut ovat nostaneet Keski-Afrikan tasavallan sisäisten pakolaisten määrän yli puoleen miljoonaan. YK arvioi, että viimeksi tilanne oli yhtä paha elokuussa 2014. Viime viikkojen väkivallassa on YK:n mukaan viitteitä etnisistä ja uskonnollisista piirteistä. Satoja siviileitä on tapettu.

Keski-Afrikan tasavalta on kärsinyt 2000-luvulla moninaisista poliittisista kriiseistä ja väkivallasta. Viimeisin käänne alkoi vuonna 2013, kun pääosin muslimeista koostuva Séléka-kapinallisryhmä kaappasi vallan ja syrjäytti presidentin. Sitä vastaan nousivat taistelemaan pääosin kristityt Anti-balaka-kapinalliset.

Tilanne rauhoittui sen jälkeen ja maa sai viime vuonna uuden presidentin, mutta noin 2,2 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua ja tänä vuonna väkivalta on jälleen lisääntynyt. UNHCR vetoaa avun välittämiseksi pakolaisille, sillä se on saanut kasaan vain kuusi prosenttia tarvitsemastaan runsaasta 200 miljoonasta dollarista.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto julkaisi tällä viikolla myös raportin maan väkivallasta vuosina 2003–2015. Armeija ja kapinalliset ovat sen mukaan syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, joista osassa voi olla kyse sotarikoksista tai rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Keski-Afrikan tasavallan konflikti pakolaisetkonflikti Keski-Afrikan tasavalta

Lue myös

Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia leirillä Kamerunissa
Lähes puoli miljoonaa keskiafrikkalaista on paennut naapurimaihin väkivallan seurauksena. Aisatou Reourey pyörittää ravintolaa pakolaisleirillä Kamerunissa. Hän on menettänyt väkivallassa aviomiehensä sekä yhdeksän 14 lapsestaan.
(Kuva:
Ryan Brown
/
UN Women
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia vuonna 2013. (Kuva: UNHCR Photo Unit / B. Heger / CC BY-NC 2.0)
Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia vuonna 2013. (Kuva: UNHCR / B. Heger / CC BY-NC 2.0)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.