Uutiset Ympäristöongelmat

UNEP: Kestämättömälle kulutukselle tulossa raja vastaan

Holtittomat ruokailutottumukset ja hillitön maan kysyntä on ylittämässä luonnon kantokyvyn vuosituhannen puoliväliin mennessä, sanoo YK:n ympäristöjärjestö. 

Ihmiskunnan kasvavalle tarpeelle valjastaa metsistä, aroista ja savanneista uutta viljelysmaata on tulossa raja vastaan, varoittaa YK:n ympäristöohjelma UNEP uudessa raportissaan.

Järjestön laskelmien mukaan holtittomat ruokailutottumukset ja hillitön maan kysyntä on ylittämässä luonnon kantokyvyn vuosituhannen puoliväliin mennessä. Arviolta noin 1500 miljoonaa hehtaaria eli noin kymmenes kaikesta maa-alasta on valjastettu maanviljelylle. Kokonaisuudessaan maatalouden käytössä on kuitenkin jopa kolmannes kaikesta maasta, UNEP sanoo.

Nykyinen kulutustaso on liian lähellä 1 640 miljoonan hehtaarin riskirajaa, jonka ylittäminen aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa muun muassa biodiversiteetin ja maaperän hedelmällisyyden laskemisen ja vesi- ja ravinnekierron häiriöiden kautta, raportissa varoitetaan.

Kuitenkin kasvavan kysynnän ja maaperän huonontumisen vuoksi viljelysmaata tullaan tarvitsemaan tämän vuosisadan puoliväliin mennessä jopa 320–850 miljoonaa hehtaaria, järjestö arvioi.

Viljelysmaan tarvetta ovat kasvattaneet erityisesti lisääntynyt lihansyönti kehitysmaissa sekä biopolttoaineiden käyttöönotto. Vaikka paineita aiheuttavat myös väestönkasvu ja kaupunkiasutuksen leviäminen maaseudulle, keskeisimmät haasteet ovat teollisuusmaiden kestämättömässä kulutuksessa, UNEP sanoo.

"Meidän täytyy tiedostaa, että maa on rajallinen luonnonvara ja kehittää tehokkaampia tapoja tuottaa, tarjota ja kuluttaa maasta saatavia tuotteita", UNEP:in toiminnanjohtaja Achim Steiner toteaa.

Lisämaan tarve voidaan kuitenkin kääntää laskuun muun muassa paremmalla suunnittelulla, vähentämällä ruoan haaskausta ja painottamalla kasviksia ruokavaliossa, UNEP sanoo. Eläinperäisten tuotteiden ylenmääräisen kulutuksen aiheuttamista ongelmista varoitettiin myös kansalaisjärjestöjen vuodenvaihteessa julkaisemassa raportissa, jonka mukaan yksistään liha- ja maitoteollisuuden käytössä on jo kolmannes viljelysmaasta.

maatalousruokakuluttaminenbiodiversiteettimaaperä

Lue myös

Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Jätteenkerääjiä Keniassa

Keniassa totutellaan arkeen ilman muovipusseja – muovikieltoa aiotaan vielä laajentaa

Entisen jätteenkerääjän Samuel Omollin mielestä Kenian runsas puoli vuotta voimassa ollut muovipussikielto on hyvä asia. Samaa mieltä on moni muu kenialainen, ja nyt maassa suunnitellaan jo muun muassa muovisten leipäpussien kieltämistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Etiopialaismies esittelee pidätysasentoa

”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Itä-Afrikasta. UNHCR:n ja HRW:n mukaan heitä on pidätetty, pahoinpidelty ja raiskattu.
Oranssi kukka ruohikossa

Suomen edistystä kestävässä kehityksessä voi seurata pian verkossa

Tilastokeskus aikoo koota kestävän kehityksen tavoitteiden seurantamittarit avoimelle verkkosivustolle.
Pakoalisleirin asumuksia Bangladeshissa

Vuoden ensimmäiset rankkasateet alkoivat Bangladeshissa – rohingya-pakolaiset vaarassa

Pelätty monsuunikausi alkaa pian Bangladeshissa, jonne on lyhyessä ajassa paennut lähes 700 000 Myanmarin rohingyaa. Avustusjärjestöt yrittävät vahvistaa huteria leirejä, jotta katastrofilta vältyttäisiin.