Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Tyttöihin kohdistuvan väkivallan tekijänä on yleensä läheinen – myös humanitaarisissa kriiseissä

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on kriisitilanteissa yleistä. Etiopiassa ja Kongossa haastateltujen tyttöjen mukaan yleisin tekijä on kumppani tai sukulainen.
Maan sisäisten pakolaisten leiri Pohjois-Kivussa Kongossa
Tyttöihin kohdistuva väkivalta on yleistä Kongon demokraattisen tasavallan konfliktialueilla. Kuvassa pakolaisleirissä Pohjois-Kivussa. (Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0 )

Esiteini-ikäiset ja teini-ikäiset tytöt joutuvat usein väkivallan uhreiksi humanitaaristen kriisitilanteiden aikana. Yleensä tekijänä on joku, jonka he tuntevat entuudestaan, selviää avustusjärjestö International Rescue Committeen (IRC) sekä yhdysvaltalaisen Columbian yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimus tehtiin Etiopiassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa sekä suppeampana Pakistanissa. Haastatellut tytöt elivät joko pakolaisleireillä tai yhteisöissä, jotka kärsivät konfliktista.

61 prosenttia tytöistä Kongon demokraattisessa tasavallassa ja 52 prosenttia tytöistä Etiopiassa kertoi kokeneensa viimeisen vuoden aikana fyysistä, seksuaalista tai emotionaalista väkivaltaa. 

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on maailmalla konfliktitilanteissa yleistä, ja usein tekijöinä ovat aseellisten konfliktien osapuolet. IRC:n tutkimus kuitenkin osoittaa, että myös muunlainen väkivalta on yleistä. Etiopialaistytöistä 43 prosenttia ja kongolaistytöistä 49 prosenttia kertoi, että yleisin seksuaalisen väkivallan tekijä oli kumppani.

Lisäksi tekijöinä olivat esimerkiksi vanhemmat ja naapurit. Myös lähes kaikissa muissa väkivallan muodoissa kumppani oli yleisin tekijä. Sen sijaan aseellisten toimijoiden tekemästä väkivallasta kerrottiin vähemmän, tutkimuksessa todetaan.

”Tutkimus osoittaa, että suurimassa osassa tapauksista tekijänä on joku läheinen. Tämän pitäisi vaikuttaa siihen, miten suunnitellaan humanitaariset ohjelmat, joiden tarkoituksena on ehkäistä väkivaltaa ja reagoida siihen”, toteaa IRC:n edustaja Jodi Nelson tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan usein humanitaariset ohjelmat keskittyvät aikuisiin naisiin ja pieniin lapsiin, eivät tyttöihin. Teinityttöihin pitäisikin kiinnittää enemmän huomiota.

Kyselyssä selvisi myös, että usein tytöt hyväksyvät väkivallan eivätkä odota suuria tulevaisuudeltaan. Esimerkiksi Kongossa 95 prosenttia tytöistä sanoi, että naisen pitää sietää väkivaltaa, jotta perhe pysyisi koossa.

Tutkimusprojektin toiseen osaan kuului ohjelma, jossa autettiin tyttöjä rakentamaan itselleen tukiverkostoja ja vahvistamaan itsetuntoaan. Sen seurauksena tyttöjen usko tulevaisuuteen ja ja ystävien määrä nousivat, tutkimuksessa kerrotaan.

Hankkeessa oli yhteensä mukana yli 5 100 tyttöä ja yli 4 100 huoltajaa tai vanhempaa. Haastatteluissa oli mukana vajaat 1 900 tyttöä.

Naisten oikeudet genderlapsetkonflikti PakistanEtiopiaKongon demokraattinen tasavalta

Lue myös

Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta
Yli 200 miljoonaa naista maailmanlaajuisesti on kokenut sukuelinten silpomisen.
(Kuva:
The home of Fixers
Flickr.com
/
CC BY-ND 2.0
)

Joulu uhkaa lisätä tyttöjen sukuelinten silpomista Keniassa

Yli neljännes kenialaisnaisista on silvottu. Toimenpiteen teko jouluna lisääntyy, sillä loma-aikana toipuminen on helpompaa.
Tietokoneen näppäimistö
Verkkohäirinnällä on kauaskantoiset vaikutukset naisten hyvinvointiin, selviää tutkimuksesta.
(Kuva:
Frederico Cintra
/
CC BY 2.0
)

Tutkimus: Verkkohäirintä aiheuttaa naisille ahdistusta ja paniikkikohtauksia

Amnestyn tutkimuksen mukaan verkkohäirintä uhkaa ilmaisunvapautta, sillä moni nainen rajoittaa sanomisiaan verkossa kokemansa häirinnän takia.
Naisia pellolla Liberiassa
Työelämän tasa-arvoon on matkaa vielä 214 vuotta, sanoo Maailman talousfoorumi. Kuvassa liberialaisnaisia sadonkorjussa kassavapellolla.
(Kuva:
Nico Parkinson
/
USAID
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Sukupuolten tasa-arvo heikkenee ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen – ”tasa-arvoon matkaa 100 vuotta”

Maailman talousfoorumi raportin mukaan sukupuolten välinen kuilu on leventynyt. Tasa-arvo on sekä moraalinen että taloudellinen välttämättömyys, se muistuttaa.

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Iranin lippuja
Iranissa on pidätetty viime vuosina aiempaa enemmän kaksoiskansalaisia.(Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.(Kuva: Mario Osava / IPS)

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.
Argentiinan lippu
Argentiina on saanut paljon kritiikkiä kiellettyään osaa kansalaisjärjestöedustajista tulemasta WTO:n kokoukseen.(Kuva: Beatrice Murch / CC BY 2.0)

Suomalaisjärjestö pääsee sittenkin WTO-kokoukseen Argentiinaan

Suomalaisen Siemenpuu-säätiön edustaja pääsee sittenkin osallistumaan Maailman kauppajärjestön kokoukseen. Järjestö kiittää ulkoministeriötä ja kehitysministeri Kai Mykkästä vaikuttamistyöstä.