Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Tyttöihin kohdistuvan väkivallan tekijänä on yleensä läheinen – myös humanitaarisissa kriiseissä

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on kriisitilanteissa yleistä. Etiopiassa ja Kongossa haastateltujen tyttöjen mukaan yleisin tekijä on kumppani tai sukulainen.
Maan sisäisten pakolaisten leiri Pohjois-Kivussa Kongossa
Tyttöihin kohdistuva väkivalta on yleistä Kongon demokraattisen tasavallan konfliktialueilla. Kuvassa pakolaisleirissä Pohjois-Kivussa. (Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Esiteini-ikäiset ja teini-ikäiset tytöt joutuvat usein väkivallan uhreiksi humanitaaristen kriisitilanteiden aikana. Yleensä tekijänä on joku, jonka he tuntevat entuudestaan, selviää avustusjärjestö International Rescue Committeen (IRC) sekä yhdysvaltalaisen Columbian yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimus tehtiin Etiopiassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa sekä suppeampana Pakistanissa. Haastatellut tytöt elivät joko pakolaisleireillä tai yhteisöissä, jotka kärsivät konfliktista.

61 prosenttia tytöistä Kongon demokraattisessa tasavallassa ja 52 prosenttia tytöistä Etiopiassa kertoi kokeneensa viimeisen vuoden aikana fyysistä, seksuaalista tai emotionaalista väkivaltaa. 

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on maailmalla konfliktitilanteissa yleistä, ja usein tekijöinä ovat aseellisten konfliktien osapuolet. IRC:n tutkimus kuitenkin osoittaa, että myös muunlainen väkivalta on yleistä. Etiopialaistytöistä 43 prosenttia ja kongolaistytöistä 49 prosenttia kertoi, että yleisin seksuaalisen väkivallan tekijä oli kumppani.

Lisäksi tekijöinä olivat esimerkiksi vanhemmat ja naapurit. Myös lähes kaikissa muissa väkivallan muodoissa kumppani oli yleisin tekijä. Sen sijaan aseellisten toimijoiden tekemästä väkivallasta kerrottiin vähemmän, tutkimuksessa todetaan.

”Tutkimus osoittaa, että suurimassa osassa tapauksista tekijänä on joku läheinen. Tämän pitäisi vaikuttaa siihen, miten suunnitellaan humanitaariset ohjelmat, joiden tarkoituksena on ehkäistä väkivaltaa ja reagoida siihen”, toteaa IRC:n edustaja Jodi Nelson tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan usein humanitaariset ohjelmat keskittyvät aikuisiin naisiin ja pieniin lapsiin, eivät tyttöihin. Teinityttöihin pitäisikin kiinnittää enemmän huomiota.

Kyselyssä selvisi myös, että usein tytöt hyväksyvät väkivallan eivätkä odota suuria tulevaisuudeltaan. Esimerkiksi Kongossa 95 prosenttia tytöistä sanoi, että naisen pitää sietää väkivaltaa, jotta perhe pysyisi koossa.

Tutkimusprojektin toiseen osaan kuului ohjelma, jossa autettiin tyttöjä rakentamaan itselleen tukiverkostoja ja vahvistamaan itsetuntoaan. Sen seurauksena tyttöjen usko tulevaisuuteen ja ja ystävien määrä nousivat, tutkimuksessa kerrotaan.

Hankkeessa oli yhteensä mukana yli 5 100 tyttöä ja yli 4 100 huoltajaa tai vanhempaa. Haastatteluissa oli mukana vajaat 1 900 tyttöä.

Naisten oikeudet genderlapsetkonflikti PakistanEtiopiaKongon demokraattinen tasavalta

Lue myös

Raiskauksen vastainen kyltti

Raiskaajansa tappanut nainen tuomittiin kuolemaan Sudanissa

Noura Hussein Hamad tappoi miehensä tämän yritettyään toistamiseen raiskata hänet. Husseinin puolesta vedotaan nyt ympäri maailman.
YK:n yleiskokouksen istuntosali, UN Womenin pääjohtaja Michele Bachelet vuonna 2011

YK:n yleiskokoukselle tulossa naispuheenjohtaja

Nainen on pääsemässä nuijanvarteen YK:n yleiskokouksessa vasta neljättä kertaa.
Tietokoneen näppäimistö, sormi sinisellä napilla

Twitteriltä vaaditaan naisvihaan puuttumista

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Twitter ei tee riittävästi poistaakseen palvelussa tapahtuvat hyökkäykset naisia kohtaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.