Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Tyttöihin kohdistuvan väkivallan tekijänä on yleensä läheinen – myös humanitaarisissa kriiseissä

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on kriisitilanteissa yleistä. Etiopiassa ja Kongossa haastateltujen tyttöjen mukaan yleisin tekijä on kumppani tai sukulainen.
Maan sisäisten pakolaisten leiri Pohjois-Kivussa Kongossa
Tyttöihin kohdistuva väkivalta on yleistä Kongon demokraattisen tasavallan konfliktialueilla. Kuvassa pakolaisleirissä Pohjois-Kivussa. (Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0 )

Esiteini-ikäiset ja teini-ikäiset tytöt joutuvat usein väkivallan uhreiksi humanitaaristen kriisitilanteiden aikana. Yleensä tekijänä on joku, jonka he tuntevat entuudestaan, selviää avustusjärjestö International Rescue Committeen (IRC) sekä yhdysvaltalaisen Columbian yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimus tehtiin Etiopiassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa sekä suppeampana Pakistanissa. Haastatellut tytöt elivät joko pakolaisleireillä tai yhteisöissä, jotka kärsivät konfliktista.

61 prosenttia tytöistä Kongon demokraattisessa tasavallassa ja 52 prosenttia tytöistä Etiopiassa kertoi kokeneensa viimeisen vuoden aikana fyysistä, seksuaalista tai emotionaalista väkivaltaa. 

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on maailmalla konfliktitilanteissa yleistä, ja usein tekijöinä ovat aseellisten konfliktien osapuolet. IRC:n tutkimus kuitenkin osoittaa, että myös muunlainen väkivalta on yleistä. Etiopialaistytöistä 43 prosenttia ja kongolaistytöistä 49 prosenttia kertoi, että yleisin seksuaalisen väkivallan tekijä oli kumppani.

Lisäksi tekijöinä olivat esimerkiksi vanhemmat ja naapurit. Myös lähes kaikissa muissa väkivallan muodoissa kumppani oli yleisin tekijä. Sen sijaan aseellisten toimijoiden tekemästä väkivallasta kerrottiin vähemmän, tutkimuksessa todetaan.

”Tutkimus osoittaa, että suurimassa osassa tapauksista tekijänä on joku läheinen. Tämän pitäisi vaikuttaa siihen, miten suunnitellaan humanitaariset ohjelmat, joiden tarkoituksena on ehkäistä väkivaltaa ja reagoida siihen”, toteaa IRC:n edustaja Jodi Nelson tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan usein humanitaariset ohjelmat keskittyvät aikuisiin naisiin ja pieniin lapsiin, eivät tyttöihin. Teinityttöihin pitäisikin kiinnittää enemmän huomiota.

Kyselyssä selvisi myös, että usein tytöt hyväksyvät väkivallan eivätkä odota suuria tulevaisuudeltaan. Esimerkiksi Kongossa 95 prosenttia tytöistä sanoi, että naisen pitää sietää väkivaltaa, jotta perhe pysyisi koossa.

Tutkimusprojektin toiseen osaan kuului ohjelma, jossa autettiin tyttöjä rakentamaan itselleen tukiverkostoja ja vahvistamaan itsetuntoaan. Sen seurauksena tyttöjen usko tulevaisuuteen ja ja ystävien määrä nousivat, tutkimuksessa kerrotaan.

Hankkeessa oli yhteensä mukana yli 5 100 tyttöä ja yli 4 100 huoltajaa tai vanhempaa. Haastatteluissa oli mukana vajaat 1 900 tyttöä.

Naisten oikeudet genderlapsetkonflikti PakistanEtiopiaKongon demokraattinen tasavalta

Lue myös

Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa
Naistenpäivän viettoa Tansaniassa vuonna 2017. Kuvassa myös Tansanian gender-ministeri Ummy Mwalimau.
(Kuva:
Deepika Nath
/
UN Women Tanzania
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki.
(Kuva:
Loey Felipe
/
UN Photo
)

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.
Katunäkymä Hargeisasta, Somalimaasta
Somalimaa on viime aikoina ottanut askelia naisten oikeuksien parantamisessa. Kuvassa katunäkymä maan pääkaupungista Hargeisasta.
(Kuva:
Clay Gilliland
/
CC BY-SA 2.0
)

Somalimaa antoi fatwan: Naisten sukuelinten silpominen kielletty

Noin 98 prosenttia Somalimaan naisista on silvottu. Uskonnollinen ohje, joka kieltää silpomisen vakavimmat muodot, voi johtaa myös juridiseen kieltoon.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Somalimaalaisia naisia
Solidaarisuus tukee muun muassa naisten sukuelinten silpomisen vastaista työtä Somalimaassa. Järjestön ulkoministeriöltä saama rahoitus kasvaa lähivuosina.(Kuva: Jenni Gästgivar / Solidaarisuus)

Kehitysyhteistyörahoitus: Osalle järjestöistä uusia leikkauksia, osalle iso lisärahoitus

Ulkoministeriö ei leikkaa lähivuosina enää järjestöjen ohjelmatukea kokonaisuudessaan, mutta osa yksittäisistä järjestöistä saa kylmää kyytiä tukiuudistuksen seurauksena. Esimerkiksi Frikyrklig Samverkan joutuu ajamaan alas koko ohjelmatoimintansa.
YK:n turvallisuusneuvoston istunto
YK:n turvallisuusneuvosto pui Syyrian tilannetta viime viikolla.(Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Amnesty: Syyrian Itä-Ghoutan pommitukset sotarikos

Syyrian hallitus ja Venäjä ovat viime päivinä pommittaneet siviilejä kiihtyvällä tahdilla. YK:n lastenjärjestö Unicef julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon, koska sillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä.
Ihmisjono kuokkia kädessä auringonlaskun aikaan
Joukko naisia palaamassa kotiin pelloilta Dong Bomassa Jonglein osavaltiossa. Kirkon Ulkomaanapu työskentelee Etelä-Sudanissa muun muassa Jongleissa, joka kuuluu maan vähiten kehittyneisiin osavaltioihin.(Kuva: Tatu Blomqvist / Kirkon Ulkomaanapu)

Etelä-Sudanissa ruuan hinta tappaa siinä missä aseetkin

Nälkä lamaannuttaa yhteiskunnan, kun ihmiset ajattelevat vain, mistä he saavat seuraavan ateriansa.