Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Kymmenissä maissa ei lain suojaa kotona tapahtuvalta seksuaaliselta väkivallalta

Kotiväkivallan kieltävien maiden määrä on kasvanut, mutta kun tarkastellaan väkivallan eri muotoja, tilanne on huonompi, selviää Maailmanpankin tutkimuksesta.
Rikottu lasi
Maailmanpankin mukaan moni maa ei suojele naisia riittävän hyvin kotiväkivallalta. (Kuva: Jason Jacobs / CC BY 2.0 )

Yli miljardilta naiselta puuttuu lain takaama suoja kotona tapahtuvaa seksuaalista väkivaltaa vastaan. Vielä useampaa ei suojella taloudelliselta väkivallalta, käy ilmi Maailmanpankin tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 141:tä maata. Sen mukaan 76 prosentissa maista on lain takaama suoja kotiväkivaltaa vastaan. Osuus on noussut neljässä vuodessa viisi prosenttiyksikköä.

Kun tarkastellaan kotiväkivallan erityisiä muotoja, tilanne on kuitenkin huonompi. Useammassa kuin yhdessä maassa kolmesta laki ei suojaa seksuaaliselta väkivallalta, joka tapahtuu kotona. Tämä tarkoittaa yli miljardia naista.

Puolet maista ei suojele naisia lailla erityisesti taloudelliselta väkivallalta. Taloudellisella väkivallalla tarkoitetaan pakottamista ja häirintää, joka liittyy naisten rahan hankkimiseen, koulutukseen ja työntekoon.

Noin 80 prosenttia maista on tutkimuksen mukaan kieltänyt seksuaalisen häirinnän kodin ulkopuolella, mutta toisaalta usein laki ei kata häirintää esimerkiksi työpaikoilla tai koulussa. 

Maailmanpankki muistuttaa, että jos tytöt ja naiset jäävät väkivallan takia pois koulusta tai töistä, myös tuottavuus ja tienestit kärsivät. 

Tutkimus on osa Maailmanpankin laajempaa hanketta sukupuoliperustaista väkivaltaa vastaan. Siihen on kuulunut muun muassa raportti lapsiavioliittojen taloudellisista kustannuksista, joka ilmestyi viime kesänä.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgender

Lue myös

Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa
Naistenpäivän viettoa Tansaniassa vuonna 2017. Kuvassa myös Tansanian gender-ministeri Ummy Mwalimau.
(Kuva:
Deepika Nath
/
UN Women Tanzania
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki.
(Kuva:
Loey Felipe
/
UN Photo
)

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.
Katunäkymä Hargeisasta, Somalimaasta
Somalimaa on viime aikoina ottanut askelia naisten oikeuksien parantamisessa. Kuvassa katunäkymä maan pääkaupungista Hargeisasta.
(Kuva:
Clay Gilliland
/
CC BY-SA 2.0
)

Somalimaa antoi fatwan: Naisten sukuelinten silpominen kielletty

Noin 98 prosenttia Somalimaan naisista on silvottu. Uskonnollinen ohje, joka kieltää silpomisen vakavimmat muodot, voi johtaa myös juridiseen kieltoon.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.