Uutiset Naisten oikeudet

Tutkimus: Kymmenissä maissa ei lain suojaa kotona tapahtuvalta seksuaaliselta väkivallalta

Kotiväkivallan kieltävien maiden määrä on kasvanut, mutta kun tarkastellaan väkivallan eri muotoja, tilanne on huonompi, selviää Maailmanpankin tutkimuksesta.
Rikottu lasi
Maailmanpankin mukaan moni maa ei suojele naisia riittävän hyvin kotiväkivallalta. (Kuva: Jason Jacobs / CC BY 2.0)

Yli miljardilta naiselta puuttuu lain takaama suoja kotona tapahtuvaa seksuaalista väkivaltaa vastaan. Vielä useampaa ei suojella taloudelliselta väkivallalta, käy ilmi Maailmanpankin tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 141:tä maata. Sen mukaan 76 prosentissa maista on lain takaama suoja kotiväkivaltaa vastaan. Osuus on noussut neljässä vuodessa viisi prosenttiyksikköä.

Kun tarkastellaan kotiväkivallan erityisiä muotoja, tilanne on kuitenkin huonompi. Useammassa kuin yhdessä maassa kolmesta laki ei suojaa seksuaaliselta väkivallalta, joka tapahtuu kotona. Tämä tarkoittaa yli miljardia naista.

Puolet maista ei suojele naisia lailla erityisesti taloudelliselta väkivallalta. Taloudellisella väkivallalla tarkoitetaan pakottamista ja häirintää, joka liittyy naisten rahan hankkimiseen, koulutukseen ja työntekoon.

Noin 80 prosenttia maista on tutkimuksen mukaan kieltänyt seksuaalisen häirinnän kodin ulkopuolella, mutta toisaalta usein laki ei kata häirintää esimerkiksi työpaikoilla tai koulussa. 

Maailmanpankki muistuttaa, että jos tytöt ja naiset jäävät väkivallan takia pois koulusta tai töistä, myös tuottavuus ja tienestit kärsivät. 

Tutkimus on osa Maailmanpankin laajempaa hanketta sukupuoliperustaista väkivaltaa vastaan. Siihen on kuulunut muun muassa raportti lapsiavioliittojen taloudellisista kustannuksista, joka ilmestyi viime kesänä.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgender

Lue myös

Raiskauksen vastainen kyltti

Raiskaajansa tappanut nainen tuomittiin kuolemaan Sudanissa

Noura Hussein Hamad tappoi miehensä tämän yritettyään toistamiseen raiskata hänet. Husseinin puolesta vedotaan nyt ympäri maailman.
YK:n yleiskokouksen istuntosali, UN Womenin pääjohtaja Michele Bachelet vuonna 2011

YK:n yleiskokoukselle tulossa naispuheenjohtaja

Nainen on pääsemässä nuijanvarteen YK:n yleiskokouksessa vasta neljättä kertaa.
Tietokoneen näppäimistö, sormi sinisellä napilla

Twitteriltä vaaditaan naisvihaan puuttumista

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Twitter ei tee riittävästi poistaakseen palvelussa tapahtuvat hyökkäykset naisia kohtaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.