Tutkimus: Kymmenissä maissa ei lain suojaa kotona tapahtuvalta seksuaaliselta väkivallalta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Kymmenissä maissa ei lain suojaa kotona tapahtuvalta seksuaaliselta väkivallalta

Kotiväkivallan kieltävien maiden määrä on kasvanut, mutta kun tarkastellaan väkivallan eri muotoja, tilanne on huonompi, selviää Maailmanpankin tutkimuksesta.

Rikottu lasi

Maailmanpankin mukaan moni maa ei suojele naisia riittävän hyvin kotiväkivallalta. Kuva: Jason Jacobs / CC BY 2.0.

Yli miljardilta naiselta puuttuu lain takaama suoja kotona tapahtuvaa seksuaalista väkivaltaa vastaan. Vielä useampaa ei suojella taloudelliselta väkivallalta, käy ilmi Maailmanpankin tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 141:tä maata. Sen mukaan 76 prosentissa maista on lain takaama suoja kotiväkivaltaa vastaan. Osuus on noussut neljässä vuodessa viisi prosenttiyksikköä.

Kun tarkastellaan kotiväkivallan erityisiä muotoja, tilanne on kuitenkin huonompi. Useammassa kuin yhdessä maassa kolmesta laki ei suojaa seksuaaliselta väkivallalta, joka tapahtuu kotona. Tämä tarkoittaa yli miljardia naista.

Puolet maista ei suojele naisia lailla erityisesti taloudelliselta väkivallalta. Taloudellisella väkivallalla tarkoitetaan pakottamista ja häirintää, joka liittyy naisten rahan hankkimiseen, koulutukseen ja työntekoon.

Noin 80 prosenttia maista on tutkimuksen mukaan kieltänyt seksuaalisen häirinnän kodin ulkopuolella, mutta toisaalta usein laki ei kata häirintää esimerkiksi työpaikoilla tai koulussa. 

Maailmanpankki muistuttaa, että jos tytöt ja naiset jäävät väkivallan takia pois koulusta tai töistä, myös tuottavuus ja tienestit kärsivät. 

Tutkimus on osa Maailmanpankin laajempaa hanketta sukupuoliperustaista väkivaltaa vastaan. Siihen on kuulunut muun muassa raportti lapsiavioliittojen taloudellisista kustannuksista, joka ilmestyi viime kesänä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia