Tutkimus: Kahden asteen lämpeneminen voi muuttaa yli neljänneksen maapinta-alasta kuivemmaksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tutkimus: Kahden asteen lämpeneminen voi muuttaa yli neljänneksen maapinta-alasta kuivemmaksi

Mikäli maapallon lämpeneminen onnistutaan pitämään 1,5 asteessa, monet alueet voidaan pelastaa kuivuudelta, sanovat tutkijat.

Kuivuuden vuoksi halkeillutta maata

Ilmaston lämpeneminen voi johtaa maapallon vakavaan kuivumiseen, paljastaa tuore tutkimus. Kuva: World Meteorological Organization / CC BY-NC-ND 2.0.

Kalifornian viimeaikaisten metsäpalojen kaltaiset ilmiöt voivat yleistyä maapallolla huomattavasti lähivuosikymmeninä, mikäli keskilämpötila päästetään nousemaan kaksi astetta, varoittavat tutkijat.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kahden ja 1,5 asteen lämpötilannousun välillä on merkittävä ero, kun tarkastellaan, miten suuri osa maapallon maapinta-alasta tulevaisuudessa muuttuu nykyistä kuivemmaksi.

Kiinalaisen SUSTech-yliopiston sekä brittiläisen Itä-Anglian yliopiston tutkimuksessa vertailtiin 27:tää ilmastomallia.

Tutkijoiden mukaan yli neljännes maapallon maapinta-alasta voi muuttua nykyistä kuivemmaksi siihen mennessä, kun maapallon keskilämpötila nousee kaksi astetta. Mikäli taas lämpeneminen rajoitetaan 1,5 asteeseen, noin kaksi kolmasosaa näistä alueista voisi välttää kuivumisen.

Maan pinnan kuivuutta mitataan sademäärää ja haihtumista tarkastelemalla. Kuivuminen aiheuttaa esimerkiksi aavikoitumista ja metsäpaloja.

”Kuivuminen on vakava uhka, koska se voi vaikuttaa kriittisesti esimerkiksi maatalouteen, veden laatuun ja biodiversiteettiin”, toteaa tutkimuksen pääkirjoittaja, Change-Eui Park tiedotteessa.

Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on pitää maapallon keskilämpötilan nousu alle kahdessa asteessa verrattuna esiteolliseen aikaan ja pyrkiä alle 1,5 asteeseen. Tutkijoiden mukaan alle 1,5 asteen tavoitteeseen pääsemisestä hyötyisivät eniten Kaakkois-Aasian, Etelä-Euroopan, eteläisen Afrikan, Keski-Amerikan ja Etelä-Australian osat. Näillä alueilla elää yli viidennes maailman väestöstä.

Tutkimus julkaistiin Nature Climate Change -lehdessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia