Uutiset Ympäristöongelmat

Tutkimus: 95 prosenttia maailman väestöstä hengittää epäterveellistä ilmaa

Suomi kuuluu maailman matalimpien ilmansaastepitoisuuksien alueisiin.
Shanghain pilvenpiirtäjiä ilmansaasteiden hämärtäminä
Kiinassa tapahtuu suuri osa maailman saasteisiin liittyvistä ennenaikaisista kuolemista. Kuva Shanghaista. (Kuva: keppet / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Noin 95 prosenttia maailman väestöstä elää alueilla, joilla ilman pienhiukkasten määrä ylittää Maailman terveysjärjestön suositukset (WHO), käy ilmi uudesta maailmanlaajuisesta tutkimuksesta.

Yhdysvaltalaisen Health Effects Institute -tutkimuslaitoksen (HEI) tänään ilmestyneen raportin mukaan vuonna 2016 yli kuuden miljoonan ihmisen ennenaikainen kuolema liittyi sisä- tai ulkoilman sisältämiin pienhiukkasiin.

Yli neljä miljoonaa kuolemaa liittyi nimenomaan ulkoilman saasteisiin, ja määrä kasvoi lähes neljänneksen vuodesta 1990. Saasteiden lisääntymisen lisäksi syynä oli väestönkasvu, kaupungistuminen sekä vanhusten määrän kasvu. 

Ilmansaasteet ovat raportin mukaan maailman neljänneksi yleisin kuolemien aiheuttaja. Ne ovat osatekijä esimerkiksi halvauksissa, sydänkohtauksissa, keuhkosyövässä ja kroonisissa keuhkosairauksissa. 

”Raporttimme trendit osoittavat todellista edistystä joissakin osissa maailmaa – mutta on yhä vakavia haasteita, jotta tämä vältettävissä oleva koettelemus voitaisiin poistaa”, sanoo HEI:n varajohtaja Bob O'Keefe tiedotteessa.

Esimerkiksi Kiinassa ja EU:ssa saasteet ovat tutkimuksen mukaan 2010-luvulla vähentyneet. Intiassa, Bangladeshissa ja Pakistanissa määrä taas on kasvanut.

Raportin mukaan eniten saasteita väestötiheys huomioiden on Pohjois-Afrikassa, Länsi-Afrikassa ja Lähi-idässä, joissa saastemäärät johtuvat pääosin tuulen puhaltamasta mineraalipölystä ja joissakin maissa myös esimerkiksi kiinteistä polttoaineista. Määrällisesti suurin osa saastekuolemista tapahtuu Intiassa ja Kiinassa.

Matalimmat pitoisuudet ovat Australissa, Bruneissa, Kanadassa, Virossa, Suomessa, Grönlannissa, Islannissa, Uudessa-Seelannissa, Ruotsissa ja useissa Tyynenmeren maissa, joissa saasteosuus pysyy WHO:n suosituksen alapuolella.

Vuosittain ilmestyvässä raportissa julkaistiin nyt ensimmäistä kertaa arvioita myös siitä, miten kiinteiden polttoaineiden, kuten puun ja puuhiilen, polttaminen kodeissa vaikuttaa terveyteen. Sen mukaan 2,5 miljardia ihmistä altistui vuonna 2016 sisäilman saastumiselle. Useimmat heistä elävät Aasian ja Afrikan köyhissä maissa. Kuolleisuus sisäilman saasteisiin on kuitenkin vähentynyt vuoden 1990 jälkeen.

Ympäristöongelmat väestöterveysympäristösaastuminen

Lue myös

Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Jätteenkerääjiä Keniassa

Keniassa totutellaan arkeen ilman muovipusseja – muovikieltoa aiotaan vielä laajentaa

Entisen jätteenkerääjän Samuel Omollin mielestä Kenian runsas puoli vuotta voimassa ollut muovipussikielto on hyvä asia. Samaa mieltä on moni muu kenialainen, ja nyt maassa suunnitellaan jo muun muassa muovisten leipäpussien kieltämistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Palestiinan lippu

Kymmeniä palestiinalaisia tapettu viime viikkojen mielenosoituksissa – joukossa myös alaikäisiä

Israelin tulituksessa on kuollut ainakin 37 mielenosoittajaa maaliskuun lopun jälkeen.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan

Vaatevallankumousviikon kunniaksi julkistettu indeksi panee järjestykseen 150 vaatevalmistajaa sen mukaan, miten avoimesti ne kertovat tuotantoketjustaan. Moni on parantanut tapojaan, mutta osa sai nolla pistettä.