Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Turvallisuusneuvosto nosti homojen oikeudet agendalle

YK:n turvallisuusneuvosto nosti ensimmäistä kertaa seksuaalivähemmistöjen oikeudet agendalle, joten tapausta pidetään historiallisena.
(Kuva: Mendolus Shank / cc 2.0)

YK:n turvallisuusneuvosto ilmaisi ensimmäistä kertaa huolensa seksuaalivähemmistöjen oikeuksista alkuviikolla pidetyssä kokouksessa. Turvallisuusneuvoston päätehtävä on huolehtia kansainvälisestä rauhasta ja turvallisuudesta, joten se ottaa harvemmin kantaa muihin asioihin.

"Tänään teemme historiaa, sillä tämä on ensimmäinen seksuaalivähemmistöjen oikeuksia käsittelevä kokous ikinä. On ensimmäinen kerta, kun ilmaisemme yhteisellä äänellä, että on väärin tuomita ihmisiä heidän seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin takia", sanoi Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Samantha Power avajaistilaisuudessa.

Tilaisuudessa kuultiin myös syyrialaisia ja irakilaisia pakolaisia, joita ääri-islamisti-järjestö Isis oli uhannut väkivallalla ja tappouhkauksilla heidän kotimaissaan. Uhkaukset johtuivat heidän homoseksuaalisesta suuntaumisestaan.

"Vaikka uhkaukset ovat lisääntyneet Isisin valtaanousun jälkeen, ovat seksuaalivähemmistöjen edustajat kohdanneet syrjintää ja väkivaltaa jo ennen ääriliikkeen vallan vahvistumista", Power huomioi.

"Oikeuksista on myös pidettävä huolta jokaisessa YK:n jäsenmaassa, jopa niissä joissa on otettu jo merkittäviä edistysaskelia kuten Yhdysvalloissa", hän jatkoi.

Aihetta käsiteltiin kuitenkin suljettujen ovien takana ja kokousta luonnehditiin epäviralliseksi. Tilaisuutta isännöivät Yhdysvallat ja Chile. Tällaisia epämuodollisempia turvallisuusneuvoston kokouksia on kutsuttu Arria-kokouksiksi, Venezuelan lähettilään Diego Arrian mukaisesti. Epävirallisia kokouksia on pidetty vuodesta 1992 lähtien. YK:n turvallisuusneuvoston viidestätoista maasta kokoukseen osallistui kolmetoista.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkaturvallisuusYK

Lue myös

Mielenosoittajia ja sateenkaarilippuja
Mielenosoittajia Pietarissa vuonna 2014. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Venäjän kielteiset asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat pahentaneet tilannetta myös muissa entisissä neuvostomaissa.
(Kuva:
Maria Komarova
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Amnesty: Homoviha leviää entisissä neuvostomaissa – ”Venäjän toimet pahentavat tilannetta”

Monien entisten neuvostomaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanne on heikentynyt. Edes muut ihmisoikeusjärjestöt eivät enää tue heitä, kertoo Amnesty.
Pride-marssi New Yorkissa vuonna 2017
Laajan kyselytutkimuksen mukaan enemmistö ihmisistä suhtautuu myönteisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin. Kuva New Yorkin Pride-marssilta vuonna 2017.
(Kuva:
Lauren Silberman
/
Consulate General of Sweden in New York
/
CC BY-NC 2.0
)

Asennetutkimus: Enemmistö kannattaa sateenkaarivähemmistöille tasa-arvoisia oikeuksia

Jos ihmiset tuntevat jonkun seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan, he myös kannattavat näiden oikeuksia herkemmin, selviää laajasta kyselytutkimuksesta.
Sateenkaarilippu
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa saavutettiin edistysaskel Botswanassa.
(Kuva:
Torbakhopper
/
Flickr.com
/
CC BY-ND 2.0
)

Botswanassa juhlitaan transsukupuolisen miehen voittoa oikeudessa

Botswanassa määrättiin transsukupuoliselle henkilöllisyspaperit, jotka heijastavat hänen omaa sukupuoli-identiteettiään. Kyseessä on ”monumentaalinen voitto”, sanoo ihmisoikeusjärjestö.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.