Tupakkateollisuus johtaa köyhiä harhaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tupakkateollisuus johtaa köyhiä harhaan

Moni kehitysmaa pidättäytyy tupakoinnin vähentämiseen tähtäävistä toimista, koska tupakkateollisuus uskottelee niille, että myynnin rajoittaminen heikentäisi valtion taloutta, tuore tutkimus kertoo.

(IPS) -- Moni köyhä ja keskituloinen maa pidättäytyy tupakoinnin vähentämiseen tähtäävistä toimista, koska tupakkateollisuus uskottelee niille, että sen tuotteiden myynnin rajoittaminen heikentäisi valtion taloutta, Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Yhdysvaltain syöpäinstituutin tuore tutkimus kertoo.

"Teollisuus puhuu laittoman kaupan kasvusta, työttömyydestä, verotulojen vähenemisestä ja muista kielteisistä talousvaikutuksista. Se on harhaanjohtavaa ja monilta osin valheellista", tutkimusraportin toimittanut professori Frank Chaloupka sanoo.

Tutkimus osoittaa, että savukkeiden valmistajien huoli markkina-asemastaan vähävaraisissa maissa on aiheellinen. Tupakan mainoskielto näet vaikuttaa tehokkaammin köyhissä ja keskituloisissa kuin rikkaissa maissa

Myös savukeaskiin lisätty kuva tupakoitsijan keuhkoista toimii pelotteena paremmin, jos ihmiset eivät ole aiemmin saaneet savuttelun vaaroista kertovaa valistusta ja ovat omaksuneet mainonnan tarjoaman myönteisen mielikuvan nautintoaineesta.

Tupakkaveron korotuskin puree köyhissä maissa paremmin kuin rikkaissa, koska hinnankorotus käy asukkaiden laihalle kukkarolle, Chaloupka jatkaa.

Hän muistuttaa, että tupakan haitoista koituu maailmassa arviolta 1 260 miljardin euron kulut, joista tupakkaveroilla katetaan vain noin viidennes. Tupakoinnin seurauksena kuolee kuusi miljoonaa ihmistä vuodessa, ja luvun ennustetaan nousevan yli kahdeksaan miljoonaan vuonna 2030.

* Kuva: Filippiiniläisnainen tupakoi vaalitilaisuudessa vuonna 2010.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia