Tuhkarokkokuolemien määrä romahtanut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuhkarokkokuolemien määrä romahtanut

Vuosisadan alun jälkeen tuhkarokkorokotus on pelastanut yli 17 miljoonan ihmisen hengen, mutta viime vuosina edistys on pysähtynyt.

Maailman tuhkarokkokuolemien määrä on pudonnut 79 prosenttia 2000-luvun alusta. Yli 17 miljoonaa ihmishenkeä on pääosin pelastunut lisääntyneen rokottamisen ansiosta, kertoo Maailman terveysjärjestö (WHO) tuoreessa raportissaan. Viime vuosina hyvä kehitys on kuitenkin pysähtynyt, järjestö varoittaa.

Raportin mukaan viime vuonna tuhkarokkoon kuoli noin 115 000 ihmistä – vuosisadan alussa määrä oli lähes 550 000. Kuolemien ja tapahtumien vähenemisen taustalla ovat muun muassa massiiviset joukkorokotuskampanjat, joita kehitysmaiden hallitukset ja niiden kumppanit ovat toteuttaneet.

Esimerkiksi vuosina 2013–2014 tuhkarokkotapaukset Afrikassa vähenivät 171 000:sta 74 000:ään, syynä pääosin Kongossa ja Nigeriassa toteutetut kampanjat, WHO kertoo.

Sen mukaan tuhkarokon vähentämisessä ollaan siitä huolimatta jäljessä tavoitteista. Vuonna 2001 aloitetun kansainvälisen tuhkarokko- ja vihurirokkoaloitteen tavoitteena oli, että vuonna 2015 90 prosenttia lapsista saisi ensimmäisen annoksen tuhkarokkorokotetta.

Vuosina 2000–2010 rokotekattavuus nousikin 72 prosentista 85:een, mutta viimeisten neljän vuoden aikana kehitystä ei ole tapahtunut kuitenkaan juuri lainkaan. Vain puolet lapsista saa toisen annoksen. Huolena ovat myös edelleen tuhkarokkoepidemiat, joita viime vuonna oli esimerkiksi Kiinassa ja Filippiineillä. Rokottamista ja valvontaa pitääkin järjestön mukaan edelleen lisätä.

Tuhkarokko on pääosin lapsia kurittava tartuntatauti, joka leviää pisaratartuntana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia