Toisinajattelijoiden ahdinko kiristyy Saudi-Arabiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Toisinajattelijoiden ahdinko kiristyy Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabiassa mielenosoittaminen vie nopeasti vankilaan ja toisinajattelukin saattaa pian olla terrorismia.

Saudi-Arabiassa vallanpitäjien kuristava ote muutosta vaativista toisinajattelijoista kiristyy turvallisuuden nimissä, kertoo Amnesty Internationalin raportti.

Ajoittaiset mielenosoitukset alkoivat helmikuussa vastustuksena mielenosoitusten pysyvälle kiellolle.

Satoja ihmisiä on pidätetty sen jälkeen, valtaosa on päässyt vapaaksi luvattuaan olla osoittamatta mieltä jatkossa. Useat heistä ovat matkustuskiellossa.

Mielenosoituksia on myös tukahduttanut sisäministeriön uhkaus siitä, että se "tekee kaiken tarvittavan" niitä vastaan, jotka "rikkovat järjestystä".

Eräs mielenosoittajista on Khaled al-Johani, joka pidätettiin marraskuussa hänen osoitettuaan ainoana mieltä Riadissa "raivon päivänä".

al-Johani on nyt ollut yhdeksän kuukautta vankilassa ilman oikeudenkäyntiä. Häntä syytetään protestin tukemisesta ja ulkomaisen median kanssa kommunikoimisesta.

Hallitus myös suunnittelee terrorisminvastaista lakia, jonka myötä jopa rauhanomainen toisinajattelu voitaisiin luokitella terrorismirikokseksi. Amnesty julkaisi salaisesta laista vuodetun kopion kesäkuussa.

Amnestyn mukaan maassa on jo nyt pidätettynä tuhansia ihmisiä terrorismiin liittyvistä rikoksista syytettyinä, joista monet jäävät vaille virallisia syytteitä tai oikeudenkäyntejä.

Suomen hallitus harkitsee tällä hetkellä mittavien asekauppojen tekemistä Saudi-Arabian hallituksen kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia