Uutiset

Tappajarobottien kielto askeleen lähempänä

Maailman maat sopivat jatkavansa keskusteluja ensi keväänä, mutta robottiteknologia etenee nopeammin kuin neuvottelut.
(Kuva: Johnson Cameraface / Flickr.com / cc 2.0)

Tavanomaisen aseiden YK-sopimuksessa mukana olevat maat ovat sopineet, että neuvotteluja niin sanotuista tappajaroboteista jatketaan ensi keväänä.

Asiasta päätettiin viime viikolla Genevessä, jossa oli käynnissä tavanomaisten aseiden YK-sopimusta käsittelevä kokous. Mahdollinen päätös kieltää tappajarobotit kuuluu sen sopimusalaan. Sopimus solmittiin vuonna 1980, ja siinä on mukana 118 maata.

Tappajaroboteilla tarkoitetaan aseita, jotka voivat tunnistaa ja tuhota kohteita itsenäisesti ilman ihmisen mukanaoloa. Pelkona on, että niiden avulla voidaan syyllistyä laajoihin ihmisoikeusloukkauksiin. Esimerkiksi Yhdysvallat on jo kehittänyt järjestelmiään automatisoinnin suuntaan.

Monet maailman maat varoittivatkin neuvotteluissa viime viikolla robottiteknologian kehittymisestä ja siihen liittyvistä vaaroista. Esimerkiksi Espanjan delegaatio väläytteli uuden asevarustelukilvan syntyä, kertoo Guardian-lehti.

Päätös jatkaa neuvotteluja on askel lähemmäs kohti tappajarobottien rajoittamista tai kieltoa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch varoittaa kuitenkin, että asiassa edistytään liian hitaasti. Teknologia kehittyy nopeammin kuin kansainväliset toimenpiteet, se sanoo kannanotossaan.

aseet & armeijaYK Human Rights Watch

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Raunioita maanjäristyksen jäljiltä Haitissa
Haitin maanjäristyksen jälkiä vuona 2010. Avustusjärjestö Oxfamin työntekijöiden on kerrottu syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitissa.(Kuva: Raphaël Brigandi / ECHO / CC BY-SA 2.0)

Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä

Avustusjärjestö Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa järjestöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Suomessa tapauksia ei ole tullut ilmi.
Hökkelikylä ja hiilikasa
Rikkaat luonnonvarat omistava Etelä-Afrikka on maailman eriarvoisin maa. Voimalaitosta ruokkiva hiilikasa ja hökkelikylä Mpumalangan alueella.(Kuva: Mark Olalde / IPS)

Eriarvoisuus jyllää Afrikassa

YK:n kehitysohjelman selvityksen mukaan tuloerot kasvavat etenkin eteläisessä ja keskisessä Afrikassa.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.