Uutiset

Tappajarobottien kielto askeleen lähempänä

Maailman maat sopivat jatkavansa keskusteluja ensi keväänä, mutta robottiteknologia etenee nopeammin kuin neuvottelut.
(Kuva: Johnson Cameraface / Flickr.com / cc 2.0)

Tavanomaisen aseiden YK-sopimuksessa mukana olevat maat ovat sopineet, että neuvotteluja niin sanotuista tappajaroboteista jatketaan ensi keväänä.

Asiasta päätettiin viime viikolla Genevessä, jossa oli käynnissä tavanomaisten aseiden YK-sopimusta käsittelevä kokous. Mahdollinen päätös kieltää tappajarobotit kuuluu sen sopimusalaan. Sopimus solmittiin vuonna 1980, ja siinä on mukana 118 maata.

Tappajaroboteilla tarkoitetaan aseita, jotka voivat tunnistaa ja tuhota kohteita itsenäisesti ilman ihmisen mukanaoloa. Pelkona on, että niiden avulla voidaan syyllistyä laajoihin ihmisoikeusloukkauksiin. Esimerkiksi Yhdysvallat on jo kehittänyt järjestelmiään automatisoinnin suuntaan.

Monet maailman maat varoittivatkin neuvotteluissa viime viikolla robottiteknologian kehittymisestä ja siihen liittyvistä vaaroista. Esimerkiksi Espanjan delegaatio väläytteli uuden asevarustelukilvan syntyä, kertoo Guardian-lehti.

Päätös jatkaa neuvotteluja on askel lähemmäs kohti tappajarobottien rajoittamista tai kieltoa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch varoittaa kuitenkin, että asiassa edistytään liian hitaasti. Teknologia kehittyy nopeammin kuin kansainväliset toimenpiteet, se sanoo kannanotossaan.

aseet & armeijaYK Human Rights Watch

Pääuutiset

Katunäkymä Accrasta Ghanasta
Yrityksillä on yhä tärkeämpi rooli kehityspolitiikassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asiasta pitäisi keskustella lisää. Kuva Ghanan pääkaupungista Accrasta.(Kuva: lucianf / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yrityksistä havitellaan kehitysmaiden ongelmien ratkaisijoita – tuoreen tutkimuksen mukaan siihen on vielä pitkä matka

Suomessa on usutettu viime vuosina yrityksiä kehitysyhteistyön pariin, mutta tutkimustieto ilmiöstä on puuttunut. Suomalaistutkimus paljastaa, että yritysten käsitys omasta roolistaan on kaukana köyhyyden vähentämisestä.
5 sentin kolikko
Viestintä- ja globaalikasvatustukea myönnettiin tälle ja ensi vuodelle yhteensä 1,4 miljoonaa euroa.(Kuva: Pascal Volk / CC BY-SA 2.0)

Kehityskysymyksistä viestiminen uhkaa vaikeutua – ulkoministeriö pohtii tukimuutosta

Ulkoministeriö aikoo jälleen muuttaa viestintä- ja globaalikasvatustukea, jolla muun muassa tiedotetaan suomalaisille kehitysmaita koskevista kysymyksistä.
Hurrikaani Marian tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017
Hurrikaanit ovat tehneet tuhojaan tänä vuonna Karibialla. Kuvassa Maria-myrskyn tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0)

Hurrikaaneista kärsineille Karibian maille luvattiin miljardiapu – tuhot jopa 3,5 kertaa BKT:stä

Irma- ja Maria-hurrikaaneista kärsineet Karibianmeren valtiot halutaan nyt rakentaa sellaisiksi, että ne kestävät ilmastonmuutoksen vaikutukset myös tulevaisuudessa.
Mielenosoittajia Yemen is starving -kyltin kera.
Jemenissä on meneillään maailman pahin humanitaarinen kriisi. New Yorkissa on osoitettu mieltä jemeniläisten puolesta tänä syksynä.(Kuva: Felton Davis / CC BY 2.0)

Saudi-Arabian johtama liittouma lupasi helpottaa Jemenin saartoa, mutta se ei riitä

Jemenin saarto on ”siviilien potkimista, kun he ovat jo maassa”, sanoo avustusjärjestö. Saartoa on luvattu helpottaa, mutta nälänhätä on silti vain muutaman kuukauden päässä.