Tamilit voivat ratkaista vaalit – äänestämättäkin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tamilit voivat ratkaista vaalit – äänestämättäkin

Vaalitaistelu muistuttaa oikeaa sotaa Sri Lankan pohjoisella Jaffnan niemimaalla. Marraskuun 17. päivän presidentinvaalien tasaväkisten ehdokkaiden uskotaan hamuavan pikemminkin valtaa kuin rauhaa. Ehdokkaat siirtyvät bunkkerista toiseen, ilmassa pörräävät aseistetut helikopterit ja rannikkoa partioivat tykkiveneet.

Vaalitaistelu muistuttaa oikeaa sotaa Sri Lankan pohjoisella Jaffnan niemimaalla. Ehdokkaat siirtyvät bunkkerista toiseen, ilmassa pörräävät aseistetut helikopterit ja rannikkoa partioivat tykkiveneet.

Marraskuun 17. päivän presidentinvaalien kärkiehdokkaat, pääministeri Mahinda Rajapakse ja oppositiojohtaja Ranil Wickremasinghe, saapuivat kuun alussa kampanjoimaan tamilien tukialueelle.

He eivät niinkään kalastelleet alueella enemmistönä olevien tamilien ääniä, vaan kohteena olivat armeija ja poliisivoimat, joissa palvelee reilut 100 000 äänioikeutettua.

Sri Lankan 20-miljoonaisesta väestöstä on tamileja 14 prosenttia; valtaväestönä ovat singaleesit.

”Tulin tänne tutustumaan henkilökohtaisesti joukkojen oloihin”, Wickremasinghe selitti Palayn sotilastukikohdassa, jossa hän pysytteli uskaltautumatta kohtaamaan paikallista siviiliväestöä.

Rajapakse toimi likimain samoin, mutta tapasi sentään 300 siviiliä, jotka häntä tukeva tamilipuolue oli huolellisesti valikoinut.

Ehdokkaat saivat kuitenkin paljon tilaa tamilialueen televisiokanavilla. Molemmat vakuuttivat ajavansa rauhaa ja pyrkivänsä aloittamaan uudelleen viime vuodet jumissa olleet neuvottelut tamilitiikereiksi kutsuttujen LTTE-järjestön edustajien kanssa.

Tiikerit ovat sotineet kaksi vuosikymmentä vaatien itsenäistä tamilivaltiota Sri Lankan pohjoisosaan. Konfliktissa on kuollut yli 65 000 ihmistä.

Suuremmat yhteenotot loppuivat helmikuussa 2002, kun silloin pääministerinä ollut Wickremasinghe allekirjoitti tulitauon tiikereiden johtajan Velupillai Prabhakaranin kanssa.

Tulitauko on ollut koetteella siitä asti, kun yksi tiikereiden komentajista vaihtoi puolta huhtikuussa 2004.

Wickremasinghe lupaa vaalikampanjassaan lepyttää tiikerit ja tehdä mitä tahansa ”paitsi vaarantaa maan suvereenisuutta”.

Rajapakse edustaa tiukempaa linjaa, ja hän onkin uhonnut neuvottelevansa vuoden 2002 tulitaukosopimuksen uusiksi.

LTTE on kieltäytynyt tukemasta kumpaakaan pääehdokasta. Liikkeen johtajien mukaan nämä eivät ole sitoutuneet etnisen konfliktin ratkaisemiseen, vaan pyrkivät ainoastaan voittamaan vaalit.

”LTTE ei painosta tamileja tässä asiassa, mutta tarkkailemme tilannetta koko vaalien ajan”, tiikerin poliittista toimintaa Jaffnassa johtava C. Ilamparathi sanoi.

Useat hämärät järjestöt ovat kuitenkin kehotelleet jaffnalaisia boikotoimaan vaaleja. Tiikerit puolestaan kiistivät heidän nimissään annetun lausunnon, joka patisti kansaa uurnille.

Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa tarkkailijat arvioivat, että tiikerit pullistelevat lihaksiaan vaalien alla saadakseen paremmat neuvotteluasemat niiden jälkeen.

Mielipidemittausten mukaan tamilien äänet saattavat ratkaista varsin tasaväkisen kisan. Singaleesien enemmistö kannattaa Rajapaksea, mutta tamilit ja muut vähemmistöt ovat selvästi Wickremasinghen puolella.

Vaalitarkkailijat ovat varoitelleet, että pohjoisilla tamilialueella jo vaalien alla hetkittäin leimahdelleen väkivallan kiihtyminen voi estää asukkaita äänestämästä.

Tilanne on tulenarka myös idässä, missä tamileista loikannut komentaja Vinayagamoorthi Muralitharan käy joukkoineen veristä sotaa näitä vastaan.

Jaffnalaisten mukaan tunnelma on kiristynyt. ”Tulee sellainen hassu tunne, että joku tarkkailee”, G. Arul sanoo. Hänen mukaansa kaupunkilaiset ovat haluttomia äänestämään, varsinkin lehdessä olleen boikottikehotuksen jälkeen.

”Me tarvitsemme rauhaa. Jos se varmistuu, voimme palata kotiin, tehdä työtä ja elää mieli kirkkaana. Sitä en tiedä, menemmekö äänestämään”, K. Anantheeswari sanoo. Hän on miehensä ja seitsemän lapsensa kanssa sotaevakkona Jaffnassa ja joutuu majailemaan huonokuntoisessa talonrötiskössä.

”On eri asia äänestävätkö tamilit vai eivät, mutta nämä vaalit ratkaisevat varmuudella maan, ja varsinkin tamilien, kohtalon”, Arul ennustaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia